PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=725324}

Zło we mnie

February
2015
5,6 20 tys. ocen
5,6 10 1 19577
6,6 35 krytyków
Zło we mnie
powrót do forum filmu Zło we mnie

6,5/10

ocenił(a) film na 7

(...) „February”, choć operuje pewnymi integralnymi dla gatunku kliszami, góruje nad wieloma innymi horrorami, jakie wydano w ciągu ostatnich paru miesięcy: film mrozi krew w żyłach w taki sposób, w jaki nie budzą grozy pozycje mainstreamowe. Warsztat artystyczny realizatorów jest godzien podziwu. Obraz tonie w mroku, przez co widz nie wie, czy w przyciemnionym kącie nie szczerzy na niego zębów zło. Głosy, które słyszy tylko Kat, nie są możliwe do wyłapania; nie słyszymy, jakimi straszliwościami infiltrują ucho dziewczyny. Nawet, jeśli by przyjąć, że nieoświetlony plan i stłumiony dźwięk wynikają z niedostatków budżetowych, nie można zaprzeczyć skuteczności ich oddziaływania. „February” dumnie przeprawia się przez bulwar horroru offowego, strasząc w sposób zniuansowany, taktowny i inteligentny. Wspomniane już klisze (bohaterka unosząca się nad łóżkiem) pomagają filmowi nabrać rumieńca wtedy, gdy zachodzi taka potrzeba, choć spokojnie mogłyby zostać wycięte ze scenariusza. Na ogół Perkins gardzi tanią, ograną sensacją.

hisnameisdeath . wordpress . com/2016/07/13/tesknota-zimna-jak-lod-february-aka-the-blackcoats-daughter-2015 (spacje!)

ocenił(a) film na 8
MyNameIsDeath

Jak zwykle zgadzam się, ale sam jestem bardziej szczodry w ocenie. Mam do Ciebie pytanie.

SPOILER

Jak oceniasz wizualizację zła - ten rogaty, złowrogi cień? Jak dla mnie to pozamiatał. Dawno nie widziałem czegoś tak przemyślanego. Zazwyczaj w horrorach zło jest znane i jako tako zwizualizowane już w połowie filmu - to przywara wielu nadnaturalnych horrorów. Tutaj jego status jest tak mroczny, nieznany, ale jednocześnie odsyłający w jasny sposób do - jak sądzę - szatana. Być może za mało horrorów widziałem, ale ten wizerunek zła (choć pojawia się tylko 3 razy na dosłownie sekundy) mną wstrząsnął jak chyba żaden w ostatnich latach.

ocenił(a) film na 7
laxman

Rozczaruję Cię, ale nie pamiętam tego filmu tak dobrze, by się wypowiedzieć na temat cienia. Obejrzałem go, podobał mi się i w sumie wyleciał z głowy dość szybko.

ocenił(a) film na 6
laxman

Mam podobne odczucia z tym wizerunkiem

laxman

Dla mnie wyglądał jak Totoro, do tego był tak miło puchaty xD Jak ktoś nie kojarzy, to:
http://www.filmweb.pl/film/M%C3%B3j+s%C4%85siad+Totoro-1988-34656