PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=109907}

Zło

Ondskan
2003
7,7 51 tys. ocen
7,7 10 1 51462
7,3 12 krytyków
Zło
powrót do forum filmu Zło

z deszczu pod rynne - idealne powiedzenia opisujące cały film... świetnie ukazany dramat chłopaka, który konfrontuje chęc ukończenia szkoły z rygorystycznymi zasadami, a właściwie fala przemocy w szkole. Było wiele momentów, kiedy bohater mógł wybuchnąc i nagrzmocic oprawcom. Sam bym chyba nie dał rady utrzymywac dłużej gniewu na wodzy.
Bohaterowei sie to udawało.

W filmie nie ma jednak wiele bójek. Kto liczy na coś w rodzaju "Fight Clubu" to nich nie ogląda, bo scen walki jest niewiele. Cały film, to juz wspomniany dramat chłopaka.

Końcówka świetna. to chore społeczeństwo, które otaczało bohatera w kkońcu dostawało za swoje. Chłoapk jednak nauczył załatwiac sprawy po dobroci, znalazł przyjaciół. Ukończył szkołe. Zmienił się. Nie spoileruje za bardzo, nie bójcie się! :)

polecam. dobry film. Prawdziwe skandynawski. Uwielbiam ich kinematografie.

pzdr.

użytkownik usunięty
WojtaSz

Dawno nie oglądałem filmu, który tak bardzo do mnie przemówił. Fantastyczny, fenomenalny. Godzinę po obejrzeniu filmu byłem wciąż pod wielkim wrażeniem, jakie zrobiło na mnie "Zło".

ocenił(a) film na 6
WojtaSz

Cóż... wszystko zależy od tego, z jakim bagażem doświadczeń filmowych zasiadamy do oglądania "Zła"...
Mam wrażenie, że dla bardziej dojrzałego widza ta historia nie jest już taka świeża i porywająca.
Mi np. w naturalny sposób nasunęły się podobieństwa do klasycznego już filmu sprzed lat V. Schlondorffa:
http://www.filmweb.pl/Niepokoje+wychowanka+T%C3%B6rlessa,1966,o+filmie,Film,id=3 7375
W tym filmie podobne problemy zostały ukazane w znacznie bardziej sugestywny sposób.