PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=109907}

Zło

Ondskan
2003
7,7 51 tys. ocen
7,7 10 1 51462
7,3 12 krytyków
Zło
powrót do forum filmu Zło

jest chore....To film o buncie jednostki , wewnętznej przemianie , różnych postawach przemocy i agresji. Takie jest moje zdanie...

ocenił(a) film na 1
Madelleinne

Każdy mieć może swoje zdanie i rozumieć film na swój sposób ale jeśli wiele osób ni stąd ni zowąd przyczepiło się do ukrytej propagandy w filmie to coś w tym musi być.

ocenił(a) film na 9
Madelleinne

Ja nie nazwałabym kontekstu politycznego "chorym", ponieważ szukanie wszelkich odniesień w sztuce jest moim zdaniem ciekawe i wzbogacające, natomiast podporządkowanie ideologiom politycznym interpretacji całego filmu jest moim zdaniem znaczną przesadą. Film "Zło" uważam za naprawdę dobry, spodobała mi się fabuła - mimo że temat jest niezbyt świeży, historia opowiedziana jest sprawnie, ciekawie. Aktorstwo na poziomie. Ja film polecam. A Ci, którzy oburzyli się zbyt wyraźnym, ich zdaniem, przekazem ideologicznym, niech się zwyczajnie cieszą, że nie zostali zindoktrynowani i rosną w dumę z powodu swej świadomości i wiedzy. A dyskusja zawsze jest ciekawa, dobrze, że ludzie mają swoje poglądy i każdy szuka własnych interpretacji.

ocenił(a) film na 1
visenna_3

Bardzo dobry post. Naprawdę świetne podejście. Z większością się zgodzę jeśli chodzi o sam film. Jedyne moje zastrzeżenie to Ci, którzy się oburzyli ich zdaniem zbyt wyraźnym przekazem ideologicznym, czyli np. ja, to nie chodzi o nasz prywatny odbiór i pseudo duma ze świadomości. Problem polega na próbie przekazania tej obserwacji innym widzom. Można to trochę porównać na przykład do mordu w Katyniu. Przed filmem i ostatnimi obchodami starsze osoby w narodzie szlak trafiał jak się dowiadywał, że młodzi, dorośli ludzie nie miały zielonego pojęcia na ten temat. Tak samo tutaj mnie osobiście szlak trafia jak inteligentni ludzie nie tyle nie potrafią tego dojrzeć ale nie potrafią się z takim podejściem pogodzić. Przynajmniej tego typu film zmusza do dyskusji.

ocenił(a) film na 6
kakerot

Wydaje mi się, że polityka stanowiła jedynie tło historyczne dla fabuły, owszem z niejakim wpływem na bohaterów, no ale bez przesady - nie zauważam tu jakiejś propagandy. A jeżeli jest - to nie jest dla mnie istotna.
O wiele ważniejsze dla mnie jest to, w jaki sposób została pokazana przyjaźń - i to, że są słabsi, że nie każdy jest twardy i potrafi walczyć - ale nie jest przez to "złym" człowiekiem.