PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=109907}

Zło

Ondskan
2003
7,7 51 tys. ocen
7,7 10 1 51460
7,3 12 krytyków
Zło
powrót do forum filmu Zło

Totalna wycieczka po wszelkich emocjach głównego bohatera bez składu i ładu. Raz jest to już prawie morderca, potem Chrystus, następnie romantyczny kochanek, w międzyczasie raz chce łamać ręce, by następnie robić za popielniczkę. Brakuje jeszcze wątku z ratowaniem ginących gatunków zwierząt, bo to w sumie Skandynawia, i efekt byłby dopełniony. Nie do końca wiadomo, o co głównemu bohaterowi chodzi -czy chce on walczyć z niesprawiedliwością, czy też być kolejnym Mesjaszem. Galimatias. Chłopak wygląda jakby jednego dnia leciał na Xanaxie, drugiego na amfetaminie. Tak naprawdę konia z rzędem temu, kto ma 18+ i powie, jakie głębokie przesłanie miał ten film. Że zło niekoniecznie trzeba zwalczać złem, czy też jednak to dobra metoda? Czy lepiej walczyć, czy się poddać? Czy lepszy szwedzki stół, czy Ikea...

ocenił(a) film na 9
oppserwatorr

wydaje mi sie, ze to kwestia twojego nastawienia.
jesli nastawiasz sie na dzielo, ktore ma ci dac niewiadomo jakie przeslanie to tego nie otrzymasz.
nie bronie filmu, bo to jak sie komu podoba to juz odrebna sprawa.
jednak z twojej wypowiedzi, jasno wynika ze jestes nieco zmeczony kinem skandynawskim co rzutuje na film jeszcze przed jego ogladaniem :P

ocenił(a) film na 5
paniczBartosz

Nie tyle jestem zmęczony kinem skandynawskim, co tym konkretnym obrazem, którego targetem jest chyba młodzież gimnazjalna. Mając jednak na uwadze jego wysoką notę zaczynam się zastanawiać, kto i dlaczego ma go za dzieło bardzo dobre?

ocenił(a) film na 3
oppserwatorr

Moim zdaniem film ten ukazuje, iż czasem warto spuścić komuś wpier(lalka), by potem dać się zgnębić. :)

ocenił(a) film na 9
oppserwatorr

Mi się po prostu wydaje, że główny bohater nie chciał pobić tych licealistów, ponieważ jak to ich regulamin głosił zostałby za to wyrzucony ze szkoły albo ukarany. Warto zauważyć, że Eryk został przeniesiony do nowej szkoły właśnie dlatego, iż w starej często się bił. Jego matka wysłała go tam, by się poprawił, bo w przeciwnym razie nie dostałby się później do liceum. A co do tego twojego "robił za popielniczkę" to mógł w ten sposób ukazać im swoją wytrwałość i to, iż zastraszanie go czy tym podobne metody nie są w stanie go im podporządkować.

ocenił(a) film na 7
Morwin007

Dokładnie, Erik po prostu nie chciał zostać wydalony ze szkoły. Zależało mu na tym żeby skończyć szkołę, jak i na tym żeby nie zwieść zaufania swojej matki, jednej osoby w której miał oparcie. W domu miał patologiczne relacje z ojcem, dostawał od niego wpierd* "za wszystko", znosił to, a mógł przecież szybciej rozwiązać ten problem. Czasem pewne okoliczności zmuszą człowieka do postępowania wbrew swojej woli, a tylko nieliczni znajdują wyjście nie kończące się tragedią. Erik dzięki swojej cierpliwości, świadomości, ogromnej sile charakteru i bystrości potrafił sobie poradzić. To niestety rzadkość, bo w takich okolicznościach w jakich znalazł się główny bohater ludziom przeważnie siada psychika.

oppserwatorr

Przeczytaj książke ;)

ocenił(a) film na 5
Martyna178

Słabo czytam:)

oppserwatorr

nie martw sie, szybko pójdzie :) jak sie wciągniesz to skończysz po dwóch dniach ;)

oppserwatorr

To czuć i widać, piszesz też tak sobie. Jeżeli nie skumałeś, że chłopach jest dopiero w gimnazjum, miotany jest emocjami okresu dojrzewania a pragnie dochować obietnicy matce to omijaj takie filmy i oglądaj piratów z Karaibów. To są lata 50 i wątek nazistowskich resentymentów w elitach społecznych też ma znaczenie. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
oppserwatorr

Jak dla mnie film może nie wybitny, ale z pewnością solidny, a określenie go "emo średniakiem" jest grubą przesadą. Nie wiem co w tym złego że główny bohater to romantyk. Komu miał okazywać uczucie jak nie dziewczynie którą bardzo polubił. :) Oprócz kolegi z pokoju i tej dziewczyny nie miał w tej szkole nikogo z kim mógł porozmawiać. Co do reszty to też żaden galimatias i brak logiki, radzę Ci obejrzeć "Zło" uważniej.

ocenił(a) film na 5
natan_

Oglądałem uważnie, jak zwykle zresztą i moja wypowiedź powstałą po owym seansie właśnie. Jesli możesz, to powiesz mi, o czym jest ten film?

ocenił(a) film na 7
oppserwatorr

Zło jest o kilku rzeczach, przede wszystkim to obraz o młodym chłopaku który znalazł się w nieodpowiednim dla siebie miejscu i towarzystwie. O tym jak sobie w z tym wszystkim próbuje poradzić, przetrwać, zmienić coś, mając świadomość że przez jeden błąd może zaprzepaścić swoją przyszłość. Film dotyka problemów podziałów społecznych, dyskryminacji ze względu na pochodzenie, agresji i terroryzowania w szkole, patologii systemu wychowania.

ocenił(a) film na 5
natan_

To, co piszesz, jest oczywiste, ale taką łatkę można przylepić do praktycznie połowy dzieł w tv czy kinie. Problem w tym, że owe uniwersalne wartości są tak infantylnie i chaotycznie oddane, że ma się wrażenie, jakby ten film był o wszystkim i niczym, Brak mu jasnego przesłania, kręgosłupa - całość przypomina narrację świadka wypadku drogowego, który co kilka chwil przypomina sobie nowy szczegół.

ocenił(a) film na 7
oppserwatorr

Być może masz racje, można to przypisać do wielu filmów. Dlatego napinałem że film nie jest wybitny. Mi akurat forma tego filmu, się podobała - rzecz gustu. Nie dostrzegam w nim niepotrzebnego chaosu. Co innego myślę o samym zakończeniu, wyidealizowane i dla większości nieosiągalne.

ocenił(a) film na 9
oppserwatorr

Dla mnie ten film ma bardzo konkretne i jasne przesłanie. Młody zbuntowany chłopak rozładowuje problemy w domu za pomocą agresji w szkole. Miłość jego matki, przyjaźń i pomoc kolegi sprawiają, że chłopak chce z tym skończyć. Chce wyjść na prostą i to mu się udaje. Cały film to walka wewnętrzna bohatera o godność człowieka, swoją przyszłość i obietnice daną matce. Dla mnie perfekcyjnie jest oddana próba zachowania godności człowieka z jednoczesnym respektowaniem chorych zasad panujących w szkole. Film wielowątkowy i dający do myślenia.

ocenił(a) film na 7
ulises50

Świetnie napisane.

ocenił(a) film na 3
oppserwatorr

I nawet cycków nie pokazali. :(

ocenił(a) film na 5
xtomix

Fakt, liczyłem na bukkake.