PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11904}

Zabójstwo

The Killing
1956
7,4 8,5 tys. ocen
7,4 10 1 8458
7,4 29 krytyków
Zabójstwo
powrót do forum filmu Zabójstwo

Dlaczego potrzebna była aż tak duża broń do sterroryzowania osób pilnujących pieniędzy, przecież jej wniesienie było tylko niepotrzebnym ryzykiem. Po drugie nieprzekonuje mnie troche motyw wysypania się kasy przecież torbabyła dobrze zamknięta na klucz , zwyczajny upadek by jej nie otworzył.

Do czego potrzebna była śmierć konia? I dlaczego George minął bez słowa Johnnego jakby go nie widział, przecież był ranny.

Co do samego film. Jest ok ale nie żeby mnie specjalnie zachwycił. Obejrzałem go bo fascynuje mnie klimat filmów noir oraz postać reżysera. Mimo to uważam iż klimat nie był najwyżzych lotów a sam Kubrick ma w zanadrzu lepsze filmy. Gra aktorów momentami nie przekonywała , może to wina lat w których był film kręcony i takiej "mody". Niewiem nieoglądałem zbyt dużo filmów z tamtego okresu.
Film jest ok ale po Kubricku spodziewałem soię troche więcej.

ocenił(a) film na 10
spanky

1. Duża spluwa robi większe wrażenia. Poza tym był to karabin - faceci pilnujący pieniędzy mieli miec pewnośc, że Johnny nie będzie miał problemu ich pozabijac.
2. Kiedy Johnny zamyka walizkę na klucz widac wyraźnie, że zamek jest zepsuty, co irytuje Johnnyego.
3. Śmierc konia potrzebna była do wywołania zamieszania i umożliwienia ucieczki.
4. George nie zauważył Johnnyego. Był zamroczony i nawt nie spojrzał przez przednią szybęsamochodu. Poza tym nie spodziewał się go tam zobaczyc. Był przekonany, że spóźnienie równało się zwianiu z forsą.

Co do samogeo filmu - jeden z najlepszych noir jakie widziałem (a było tego kilkadzisiąt filmów) i jeden z moich ulubionych filmów Kubricka. Dostałem więcej niż się spodziewałem.

ocenił(a) film na 9
Evil_Ash

4. co do punktu 4 mylisz się. W umowie była rada, że w razie jakiegokolwiek niepowodzenia mieli nie wchodzić sobie w drogę, tylko każdy z nich udać się w swoją stronę i potem miał być podzielony łup w późniejszym czasie, ale jak się okazało Johnny już się nie chciał dzielić z Georgem , jak zobaczył go rannego, tylko udał się do żony i na lotnisko.

przemyslav07

Mógł też nie chcieć sie z nim dzielić po tym jak cały plan wyjawił żonie :P.