PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11904}

Zabójstwo

The Killing
1956
7,4 8,5 tys. ocen
7,4 10 1 8460
7,4 29 krytyków
Zabójstwo
powrót do forum filmu Zabójstwo

ale chała

użytkownik usunięty

scenariusz kapitalny, reżyseria katastrofalna

ocenił(a) film na 7

Widziałem kiepskie pierwsze i ostatnie 10-15 minut, a pomiędzy nimi kawał dobrego filmu. Obraz trochę psuje według mnie słabe i nierówne wprowadzenie, oraz zakończenie, które nie pozostawia po sobie zadowolenia. Jest banalne, i równie dobrze film mógłby się zakończyć w lokalu, gdyby zginęła w nim całość "ekipy". Można to było pociągnąć dalej jakoś sensownie, a nie przedłużać "agonię" dając nadzieję na inne zakończenie.

Co do ciągnięcia dalej. Czy Johny od początku brał udział w próbie przejęcia całego łupu i wykoszenia reszty wspólników? Dzielić się na troje, czworo, to nie to samo co z większą grupą. Ale tego tak nie pokazano, i historia tego nie opowiada. A mogłaby. To byłaby dopiero komplikacja, i wtedy nawet takie zakończenie dawałoby "sprawiedliwośc". A tak pozostał niedosyt, ale ogólnie było dobrze.

Odnośnie reżyserii i zaburzenia chronologicznego. Osobiście tego w filmach nie cierpię, i tutaj poza niedopracowanym początkiem, ta zaburzona chronologia jest świetnie poprowadzona. To rzadki przypadek kiedy naprawdę wpasowała się w cały niemalże film. Pod tym względem na plus. Niektóre ujęcia i sceny poprowadzone wręcz kapitalnie, ale miejscami (zwłaszcza na początku) jest nierówno.

Komentarz niepotrzebny.

użytkownik usunięty
Mowiacy_do_reki

leż lamusie

Tak, jak i ty zresztą.

użytkownik usunięty
Mowiacy_do_reki

leż lamusie

No straszne, ale co z tego? Nie obchodzą mnie twoje problemy.

użytkownik usunięty
Mowiacy_do_reki

leż lamusie

Jednak musisz zrozumieć, że nie obchodzą mnie twoje problemy.

użytkownik usunięty
Mowiacy_do_reki

leż lamusie

....buahahahahaha.

użytkownik usunięty
Mowiacy_do_reki

leż lamusie

Ciekawe to jest.

użytkownik usunięty
Mowiacy_do_reki

leż lamusie

Aleś cwany.