PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=126171}

Zagadka zbrodni

Sal-in-sui Choo-eok
2003
7,6 19 tys. ocen
7,6 10 1 18508
8,1 37 krytyków
Zagadka zbrodni
powrót do forum filmu Zagadka zbrodni

Kilka wrażeń

ocenił(a) film na 10

Z każdego opisu tego filmu musi w sposób nieunikniony wynikać, że jest to jeszcze jeden oparty na faktach kryminał (może thriller) o policjantach i seryjnym mordercy. Bo też ten film kryminałem jest przede wszystkim. Na pierwszy rzut oka nawet dosyć typowym, ale – jak się z czasem okazuje – tylko na pierwszy rzut oka, gdyż ostatecznie taki z „Memories of Murder” typowy kryminał, jak z – dajmy na to – „Memento” typowy thriller.
Nie warto jednak pisać zbyt konkretnie o fabule tego filmu i jego zaletach. W tym przypadku zepsułbym wyłącznie niespodziankę, czego oczywiście nie chcę. Bardzo niekonkretnie i ogólnie napiszę więc, że to film, który zaskakuje, i co najważniejsze zaskakuje już nie tylko takimi, w większości przypadków niezbędnymi dla dobrego kina przymiotami, jak: znakomitym aktorstwem, wiarygodnością postaci, tła i przede wszystkim oryginalnością fabuły, ale zaskakuje też ‘taktem’ w jaki zaskakuje... Bo "Memories of Murder", kiedy to tylko możliwe unika wszelkiego rodzaju wysilonego dramatyzmu i efektowności, zwłaszcza tej typowej dla filmów o seryjnych mordercach... Twórcy tego filmu po prostu w mądry i stonowany sposób opowiadają niezwykle zajmującą i niejednoznaczną historię, a przy okazji przekraczają lub po prostu pogłębiają gatunek, do którego zalicza się ich film.
Świetne kino.

ocenił(a) film na 8
caterpillar

Świetny film. podczas oglądania już było wiadomo, że film zmierza do tego, że zagadka nie zostanie rozwiązana. Ciągle się zastanawiam kto był mordercą, czy w ogole ktoś z ich podejrzanych dokonał tych morderstw? Może to ten drugi policjant, nie wiem ale miałam takie wrażenie przez dużą cześć filmu.!?

ocenił(a) film na 10
Askol

Film jest oparty na faktach i do dzis nie odnaleziono sprawcy tych morderstw. Ostatnio w Korei rozgorzala dyskusja gdyż wedle prawa sprawa ta uległa przedawnieniu i nic nie da się już zrobić owemu mordercy. W zeszłym roku też miało miejsce morderstwo w okolicach Seulu, przypominające zbrodnie sprzed lat.

Jest to jeden z naszych ulubionych filmów, szczególnie końcówka i wyraz twarzy głównego detektywa.

użytkownik usunięty
Team_Korea

...Jakby miała byc 2 part:D !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!krótko?>