PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=719}

Zaginiony Świat: Jurassic Park

The Lost World: Jurassic Park
1997
6,9 100 tys. ocen
6,9 10 1 99811
5,5 41 krytyków
Zaginiony Świat: Jurassic Park
powrót do forum filmu Zaginiony Świat: Jurassic Park

Widzę że sporo osób krytykuje Zagioniony świat. więc mam dwie uwagi.

1) bardzo dużo osób krytykuje scenariusz, chciałbym dodać że scenariusz był pisany na motywach książki Crichtona, gdzie też fabuła miała miejsce na "Site B" czyli na Isla Sorna. Miały miejsce też takie wątki jak np.
- Rodzina Tyranozaurów, w tym mały ze złamaną nogą.
- Sceny z przyczepami (tyle że koniec tej sceny był inny)
- W wysokich trawach grasowały raptory.
- Były dwie ekspedycje. Jedna badała, a druga przybyła aby zdobyć jaja dinozaurów.
Przeczytajcie, porównajcie i sami stwierdzcie czy winić spilberga za fabułę i scenariusz The lost World.
2) Ja osobiście stwierdzam że film jeżeli nie przebija Jurassic Park to chociaż mu dorównuję, więcej dinozaurów, więcej akcji, muzyka też zaje fajna, obsada aktorska (Jeff Goldblum i Julianne Moore na czele)i wspaniałe krajobrazy. Za sceny z przyczepami, kompsognatami i raptorami najpierw w trawach, a potem w zabudowaniach daje 10/10

thelostworld

popieram w 100%. Lubię ten film/serie bo pokazuje rzeczywistość zarezerwowaną jedynie dla wyobraźni, podróż na wyspę dinozaurów przedstawiona w tym filmie to coś niesamowitego. W zasadzie to 2 część tej trylogii podobała mi się najbardziej, skupia się częściej na efektownej akcji i w sumie bardziej zapada w pamięć (to samo było w 2 części obcego)

ocenił(a) film na 6
blufan

Ja z kolei dodam ze ten film ma rewelacyjny klimat. Dinozaury budzą o wiele większą groze niż w pierwszej czesci (pamietacie tą scenę, kiedy człowiek uciekajac przed tyranozaurem biegnie w stronę szyby, a ponieważ nie ma gdzie dalej uciec tyranozaur łapie go szczekami i niesie, takiego... dziwnie bulgoczacego z bólu? Właśnie o takich "smaczkach" mówię! :p ) , sceny na wyspie świetne (czy ja ja zauwazyliscie podobieństwo do kingkonga? Napiew bestia jest na wsypie, aby na niej zarobic przywożą ją na stały ląd.. no i masakra :p ), muzyka rewelacyjna (motyw przewodni filmu - Malcolm's Journey - to jedna z moich ulubionych melodi filmowych) i efekty które wciąz kopią dupę!
Nie wiem, czy ten film jest lepszy czy gorszy od pierwszej częsci. Ja stawiam je na równi, a jesli The Lost World faktycznie jest gorszy od jedynki, to nieznacznie, a na pewno o wiele lepszy od robionej na siłe trójki. 8-/10 - Ja polecam ;D

thelostworld

jak dla mnie zdecydowanie najlepsza część. Nieznacznie lepsza od jedynki i znacznie lepsza od trójki. Jedyne w czym jedynka przebija dwójkę to w tym że została wcześniej zrobiona i dzięki temu efekty specjalne zrobiły większe wrażenie. Oba filmy trzymają w napięciu, ale to dwójka jest brutalniejsza. Więcej razy obejrzałem dwójkę aczkolwiek obie części bardzo lubię. Ogólnie serię oceniam tak:

Jurassic Park (9+/10)
The Lost World: Jurassic Park (10/10)
Jurassic Park III (4/10)

tuntyip

przemyślałem sobie to wszystko i niestety dwójka straciła w moich oczach. Obecnie oceny przeznetują się tak:

Jurassic Park (9/10)
The Lost World: Jurassic Park (7/10)
Jurassic Park III (4/10)

tuntyip

zdecydowanie najlepsza częśc parku jurajskiego. Wiem wiem ze 1 to niesamowity powiew świeżości i wybuchu rewelacyjnych efektów specjalnych jak na tamte czasy lecz dwójka ma dla mnie to coś czego jedynka nie ma. Piękne krajobrazy, jeszcze więcej dinozaurów. Ciekawy scenariusz i masę zaskakujących scen. Dla mnie debeściak