Zagubiona rzecz

The Lost Thing
2010
7,1 1,7 tys. ocen
7,1 10 1 1652
6,8 4 krytyków
Zagubiona rzecz
powrót do forum filmu Zagubiona rzecz

Waifs and strays

ocenił(a) film na 8

Bardzo mi się podobało! Po pierwsze świetny, niepokojący, nieco surrealistyczny klimat. Po drugie animacja bardzo ciekawa wizualnie, przyjemna dla oka. No i po trzecie film mnie wzruszył. :) Jak czytam chłodne komentarze, mocno trywializujące całość, to myślę sobie, że chyba aby docenić ten shorcik trzeba być trochę jak główny bohater - trzeba z całych sił bronić się przed przemożną ochotą zamknięcia oczu na "zagubione rzeczy". I piszę to bez ironii czy protekcjonalizmu. Tak po prostu jest - najwygodniej, najprościej zająć się sobą, swoim życiem i nie zauważać wokół nas chudego psa, ocierającego się o nogi bezdomnego kota czy człowieka, którego samochód właśnie rozkraczył się w samym środku miasta, a my zamiast zaoferować mu pomoc, trąbimy na niego, bo nam się spieszy... Bo nasz święty spokój jest najważniejszy. A ja wbrew wszystkiemu staram się jednak dostrzegać rzeczy, które czekają, by je zauważyć. :) Czasem burzy to mój spokój, ale i tak warto. Bardzo osobiście odebrałam ten filmik. Cudny jest. :)

Diana

yyy ... chyba sama jesteś surrealistyczna o ile rozumiesz to słowo , bo wydaje mi się że nie bardzo skoro takowo określasz ten film. Jest fajny klimat , ciepły i miło obejrzeć ale to wszystko ... nie ma tu nic wzniosłego i nierealnego (surrealistycznego) - następnym razem polecam słownik.

ocenił(a) film na 8
Adash

Dobre! Uwielbiam takich domorosłych filmwebowych 'pouczaczy'. :D

Cóż, ja również polecam słownik i ponowne przyjrzenie się definicji, a szczególnie takim określeniom jak "nierealny", "dziwaczny", "przypominający marzenie senne". Oraz - przede wszystkim - dopuszczenie do siebie myśli, że coś tak ulotnego jak klimat filmu jest rzeczą odbieraną wybitnie subiektywnie. Pomijam już fakt, że jeśli dla ciebie "nie ma tu nic nierealnego", to przyjmuję, iż codziennie znajdujesz na ulicy dziwaczne ożywione obiekty. :) Taaak, mocno realistyczne...

(Natomiast nie wiem po co wspominasz o "wzniosłości". Ani ja o niej nie pisałam, ani z surrealizmem wiele wspólnego nie ma.)

Diana

Wspanialy komentarz.<bije brawo>
Film na tyle ,,inny,, ze okreslenie nic nierealnego powinno podlegac karze smierci do lat trzech.Pieeekny obraz,krotkometrazowka,ale piekna.Troche slodka.Troche gorzka.Mozna powiedziec :cierpka.Wysoko trzeba siegnac wzrokiem,zeby ogarnac calosc,a nie tylko ogol.
,,Burzenie spokoju,,...ach,brava.Niesamowite.