PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=616141}

Zakochani w Rzymie

To Rome with Love
2012
6,3 84 tys. ocen
6,3 10 1 84205
5,1 38 krytyków
Zakochani w Rzymie
powrót do forum filmu Zakochani w Rzymie

Od kiedy Penelope Cruz jest muzą Allena? Polscy dystrybutorzy potrafią się zbłaźnić nawet
publikując oficjalnie opis filmu. Koszmarne!

użytkownik usunięty
Madame_Rose

a skąd wiesz, że nie jest? o ile wiem, Woody Penelope darzy ogromną sympatią.

ocenił(a) film na 6
Madame_Rose

cytując: "swoją muzę z 'Vicky Cristina Barcelona'". nie widzę tu żadnego błędu.

ocenił(a) film na 4
Madame_Rose

Popieram. Penelope należy do Almodóvara. EVER! hah ; D

użytkownik usunięty
Madame_Rose

Hmm... Penelope Cruz jest uznawana "oficjalnie" za muzę Almodóvara, ale jeśli opis dystrybutora wskazuje na "muzę z Vicky Christina Barcelona" - dyskusja jest bezcelowa.

Madame_Rose

No nie pomylili się. Allen sam przyznał, że rozpisując postać Marii Eleny myślał właśnie o Penelope Cruz. Stwierdził. że od samego początku właśnie ją widział w tej roli, a poza tym zachwyca go ten jej temperament i za każdym razem będzie się starał o to, aby zaangażowała się w jego nowy projekt.

kamil10025

Poza tym nie widzę związku. Dana aktorka może być muzą dwóch artystów. Skoro znajdują w niej inspirację tym lepiej dla niej samej.

ocenił(a) film na 8
kamil10025

Dokładnie. Chociaż trzeba przyznać, że muzami Allena są przede wszystkim Diane i Mia, ale mój ulubiony reżyser generalnie lubi płeć piekną więc pewnie długo by wymieniać jego muzy :P

ocenił(a) film na 8
Devlin_Arcanus

Scarlett chyba tez byla/jest jego muza.

ocenił(a) film na 9
Madame_Rose

Popieram Penelopa zagrała w dwóch filmach Allena? Muzy Allena to: Mia Farrow, Diane Keaton, Scarlett Johansson

http://www.filmweb.pl/person/Woody.Allen/partners

Pod tym adresem jest napisane, że Penelope wystąpiła w 7 produkcjach Allena, ale tylko w dwóch filmach
Scarlett w 6 ale większość to filmy :),

Musielibyśmy zdefiniować zakres znaczeniowy pojęcia "muza" np. Francesco Petrarca stworzył większość swoich dzieł dzięki swojej muzie, która była mężatką, do tego prawdopodobnie widział ją tylko kilka razy w kościele :), ale czasy trochę się zmieniły więc swoją "muzę" można chyba bardziej zaangażować w swoją sztukę :), chociaż Allen jest na tyle uduchowiony artystycznie, że z nim to nie wiadomo, jego muzą może być jego obecna małżonka, a nie zagrała chyba nigdzie :).

A jeśli chodzi o polskich dystrybutorów to mnie nie czytam co piszą, nawet przestałem czytać tłumaczone tytuły :)