Od kiedy Penelope Cruz jest muzą Allena? Polscy dystrybutorzy potrafią się zbłaźnić nawet
publikując oficjalnie opis filmu. Koszmarne!
Hmm... Penelope Cruz jest uznawana "oficjalnie" za muzę Almodóvara, ale jeśli opis dystrybutora wskazuje na "muzę z Vicky Christina Barcelona" - dyskusja jest bezcelowa.
No nie pomylili się. Allen sam przyznał, że rozpisując postać Marii Eleny myślał właśnie o Penelope Cruz. Stwierdził. że od samego początku właśnie ją widział w tej roli, a poza tym zachwyca go ten jej temperament i za każdym razem będzie się starał o to, aby zaangażowała się w jego nowy projekt.
Poza tym nie widzę związku. Dana aktorka może być muzą dwóch artystów. Skoro znajdują w niej inspirację tym lepiej dla niej samej.
Dokładnie. Chociaż trzeba przyznać, że muzami Allena są przede wszystkim Diane i Mia, ale mój ulubiony reżyser generalnie lubi płeć piekną więc pewnie długo by wymieniać jego muzy :P
Popieram Penelopa zagrała w dwóch filmach Allena? Muzy Allena to: Mia Farrow, Diane Keaton, Scarlett Johansson
http://www.filmweb.pl/person/Woody.Allen/partners
Pod tym adresem jest napisane, że Penelope wystąpiła w 7 produkcjach Allena, ale tylko w dwóch filmach
Scarlett w 6 ale większość to filmy :),
Musielibyśmy zdefiniować zakres znaczeniowy pojęcia "muza" np. Francesco Petrarca stworzył większość swoich dzieł dzięki swojej muzie, która była mężatką, do tego prawdopodobnie widział ją tylko kilka razy w kościele :), ale czasy trochę się zmieniły więc swoją "muzę" można chyba bardziej zaangażować w swoją sztukę :), chociaż Allen jest na tyle uduchowiony artystycznie, że z nim to nie wiadomo, jego muzą może być jego obecna małżonka, a nie zagrała chyba nigdzie :).
A jeśli chodzi o polskich dystrybutorów to mnie nie czytam co piszą, nawet przestałem czytać tłumaczone tytuły :)