PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=502994}

Zgon na pogrzebie

Death at a Funeral
2010
6,0 32 tys. ocen
6,0 10 1 32379
4,6 8 krytyków
Zgon na pogrzebie
powrót do forum filmu Zgon na pogrzebie

kogo nie śmieszy to musi być ładnym zamuleńcem:D filmik spokojnie na 8 zasługuje ładna beka na sali z niego:P

ocenił(a) film na 5
jazdowicz2666

Mam nieco inne poczucie humoru. Średnio śmieszny. Poza kilkoma "gagami" i Marsdenem to dość niemrawy.

ocenił(a) film na 9
pattymatheson

To np.jakiego typu kom.cię śmieszą?

ocenił(a) film na 5
jazdowicz2666

Niech no pomyślę...
Właściwie każdy typ komedii może mnie rozśmieszyć, ale niektóre łatwiej, inne trudniej. Np. trudniej jest ukazać dobry humor sytuacyjny niż dialogowy. Przy absurdalnych komediach z kolei łatwo wpaść w pułapkę wypalenia lub żenady. Wiele komedii, nawet jeśli ma parę mistrzowskich gagów, poza nimi "zwalnia tempa" i właściwie nie ma nic do pokazania, innymi słowy "nie trzymają fasonu". Według mnie to właśnie spotkało omawiany film.

Wypiszę kilka przykładów filmów - najlepszych w swoich rodzajach (według mnie). Swoją drogą, nie tak łatwo jest oddzielić komedie, które naprawdę śmieszą od tych, które się podobają z innych powodów (fabuła, aktorzy, klimat...).

Zupełnie śmieszne seriale: "Świat według Bundych", "Przyjaciele", "Faulty Towers" - nieabsurdalne, tzn. naturalne komedie
"Gotowe na wszystko" (zaskakujące komediowe sytuacje, a pomiędzy nimi wciągająca fabuła, świetna gra aktorska i życiowe dramaty)
"Shrek" (niech będzie, że seria), "Herkules" Disneya i wiele innych - nowe animacje, które poza dobrą fabułą kładą nacisk przede wszystkim na dialogi - oczywiście mówię głównie o niezrównanym polskim dubbingu
"Religulous" - prześmiewczy ~dokument, humor nieco zakamuflowany
"Arszenik i stare koronki" - czarna komedia
"Otis" - czarna komedia omyłek, nieco podobnie polskie "Ciało"
"Żandarm z Saint Tropez" (seria) - poza komizmem sytuacyjnym opierają się na znakomitej grze aktora-autorytetu w dziedzinie komedii, podobnie seria "Jaś Fasola"
"Zabójcza broń" (seria) - komediowe stosunki między głównymi bohaterami, dialogi, sytuacje...
"Poszukiwany, poszukiwana", "Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz" - komedie absurdu spod znaku PRL
"Żywot Briana" i nieco mniej "Monty Python i Święty Graal" - ale nie wszystko MP - nad cały MP wolę samą komediową grę
Cleese'a
"Naga broń" (seria), "Straszny film" (gł. 1) - dobre parodie
"Śniadanie dla psa", "Scoop" - nieco absurdalne, nieco czarne
"Kariera Nikosia Dyzmy"
"Kiler"
"Faceci w czerni" 1 i 2
"Eurotrip"
I na koniec:
"Struś pędziwiatr" - seria animacji, tendencyjny absurd - właśnie ta tendencyjność jest clue i zaskakująco się nie nudzi

Założę się, że o czymś zapomniałam...

ocenił(a) film na 9
pattymatheson

Nom to ci powiem że masz dobry gust z tych filmów i seriali które wyżej wymieniałaś to po kilka razy oglądałem i z pewnością kiedyś do tych tytułów powrócę;-)

ocenił(a) film na 5
jazdowicz2666

No to się cieszę :)
Pozdrawiam

pattymatheson

O Monty Python'ach :)

ocenił(a) film na 5
Margit_S

Napisałam wszakże:
"Żywot Briana" i nieco mniej "Monty Python i Święty Graal" - ale nie wszystko MP - nad cały MP wolę samą komediową grę
Cleese'a
Co oznacza, że wybrane skecze/produkcje MP mnie śmieszą.
Ta lista była oczywiście pod moje poczucie humoru :-)

ocenił(a) film na 3
jazdowicz2666

nie smieszy mnie, moze dlatego, ze oryginal byl lepszy?

nie wszystko co miesci sie w gatunku "komedia" musi odrazu zaslugiwac na min. 8...

użytkownik usunięty
Dako

dla mnie ten film ledwo zaluguje na 2

ocenił(a) film na 8
Dako

a ja oryginalu nie widzialem i poplakalem sie ze smiechu
fabula mnie mocno wciagnela i nie moglem sie doczekac co bedzie dalej i jak wszystko sie rozwiaze... chyba na plus mi to wyszlo
a jak obejrze oryginal, to ocene skoryguje, poki co 8<3

jazdowicz2666

Taaaak, bo jak mam inny gust niż Ty to jestem debilem roku. Świetne podejście.