PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10039040}
4,5 61 tys. ocen
4,5 10 1 61341
7,0 60 krytyków
Zielona granica
powrót do forum filmu Zielona granica

Połykanie szkła

ocenił(a) film na 1

Właśnie wyciekła scena gdzie imigrant dostaje termos od strażnika granicznego w którym jest potłuczone szkło. Na koniec strażnik dodaje - "na zdrowie". Koleś to pije, po czym się dławi i pluje krwią. Sami sobie odpowiedzcie na pytanie jakiego pokroju człowiekiem jest Agnieszka Holland żeby coś takiego nakręcić. Mnie już brakuje słów... Musiałbym paść na łeb żeby na to coś pójść do kina.

Buker7

Ostatnio byłam w kinie z koleżanką i leciał zwiastun tego czegoś. Miałam koleżankę za inteligentną osobę, a ta się wzrzuszyła, że to "biedni ludzie" xD Na moje pytanie co biedni ludzie robią podróżując przez pół świata nie potrafiła już odpowiedzieć.

Buker7

Poza tym nie ma już termosów że szklanymi wkładami, wypełnienia są najczęściej aluminiowe. Szklane były za drogie w produkcji i niepraktyczne w użyciu z uwagi na stłuczenie. Scena nakręcona tylko w jednym celu aby pokazać Polaków jako zwyroli. Nie udała się jak cały film. Myślę, że cześć aktorów już żałuję wystąpienia w tym "wiekopomnym" dzielę. Ocena 1.

ocenił(a) film na 1
waleo133

czekamy na nowy film od towarzysz holly-land na temat gendr i lgbtq

ocenił(a) film na 1
freedomatic

Już dawno nakręciła - "Historia Gwen Araujo".

ocenił(a) film na 1
Buker7

jest lewicowym dnem

Buker7

Też coś mi tu nie gra, a nie jestem pisowcem. Żeby przedstawiać takie rzeczy w filmie, powinno się mieć jakieś dowody, że tak było. Faktycznie dawno nie widziałem szklanego termosa. Szkoda, że Holland nie dała SG zbitych termometrów rtęciowych żeby powsadzali ludziom do buzi w celu zmierzenia temperatury

Buker7

Dla pewnego targetu, to nie ma znaczenia. Są ludzie, którzy widzą w takiej scenie tylko "twórczą interpretację wydarzeń". Nie rozumieją, że świat kultury m.in. ze spoiwa łączącego społeczności w narody zamienił się na spoiwo łączące ludzi w niosącym konsekwencje sprzeciwie wobec tradycyjnych wartości. Nikt nie chce wierzyć, że daje sobą zarządzać i manipulować, Podłożysz takim pod to wszystko wzniosłą motywację z domieszką pogrywania na kompleksach i sprawa załatwiona. A jak masz pretensje, toś kołtun, średniowiecze, faszysta i ciemnogród.
Na reakcję wobec swojego topicu "oświeconych" i postępowych Europejczyków, nie licz. 

ocenił(a) film na 8
Buker7

ale to jest sytuacja, która miała miejsce.... Agnieszka Holland mogła jej tylko nie pokazać, ale przecież to nie ona coś takiego zrobiła. Zadaj sobie pytanie jakim trzeba być człowiekiem, żeby zrobić coś takiego, a nie obwiniaj o to reżysera filmu.

ocenił(a) film na 1
siakacs

hahhahahahahahaha

ocenił(a) film na 8
siakacs

Tak, na pewno tak było xD

ocenił(a) film na 8
Jachu95

To są udokumentowane fakty. Ja oglądam filmy z interwencji Grupy Granica i te historie są autentyczne. Wiem wiem, Twoim zdaniem oni to kręcą dla jaj, a Agnieszka Holland to wszystko wymyśliła żeby zrobić prowokację i oczernić Polskę, tak? Prawda jest taka że tam gdzie dasz ludziom władzę nad drugim człowiekiem, zawsze zrodzą się różne postawy. Bestialstwo siedzi w wielu ludziach. Daj grupie ludzi poczucie władzy i kontroli i zawsze w niej pojawią się po jakimś czasie choćby pojedyncze zachowania bestialskie. Może być wiele ludzi, którzy działają tak jak powinni, ale zawsze znajdą się jednostki, które wykorzystają fakt że mogą. Gdyby tak nie było - policja zawsze działała by tak jak należy, nie byłoby nadużyć, wojsko nigdy by nie robiło rzeczy niegodnych, nie byłoby na wojnach gwałtów i mordów, księża zawsze by działali w duchu wiary itd, itp. To nie chodzi o to czy to w Polsce czy gdziekolwiek indziej na świecie, w każdym miejscu i czasie tak po prostu jest. Chcesz mi powiedzieć że Straż Graniczna jest jedynym wyjątkiem gdzie są tylko krystalicznie uczciwi i prawi ludzie, którzy nigdy nikomu nic złego by nie zrobili. Osobiście ja też uważam że tą scenę mogli w filmie odpuścić, choć nie mam wątpliwości że jest autentyczna, ale nie wnosi wiele do samej treści filmu. Niemniej jednak to co jest pokazane w filmie to są autentyczne udokumentowane sytuacje i Agnieszka Holland nie ponosi za nie winy, no chyba że przyjmiemy że to o czym się nie mówi tego nie ma, no to wtedy fakt - ona o tym mówi.

siakacs

To podziel się w takim razie tym filmem z interwencji GG gdzie są te rewelacje o termosie! Otwórz nam oczy, niedowiarkom! XD

ocenił(a) film na 8
darth_gromek

to akurat wynika z relacji ustnej, bo przecież tam wolontariusze wjechać nie mogą, ale wejdź na profil Grupy Granica czy Fundacji ocalenie i zobacz zdjęcia i filmy z interwencji ze strefy. Z kobietą, która jako ciężarna została przerzucona przez płot jest kontakt, więc dla niedowiarków można zweryfikować u źródła, tyle że jakby ona nawet Tobie osobiście powiedziała jak było to i tak byś nie uwierzył, więc co Ci mam powiedzieć? Myślisz że dlaczego do strefy wolontariusze nie mogą wjechać, albo dlaczego nie można filmować w strefie? Serio wierzysz że czego nie widać tego nie ma?

siakacs

"Z kobietą, która jako ciężarna została przerzucona przez płot jest kontakt"
Wytłumacz mi dlaczego kobitka z Kongo, chcąc dostać się do rodziny we Francji, poleciała z tegoż Kongo prosto do Moskwy, a później na Białoruś, aby przez Polskę itd. dostać się do rzeczonej Francji?
Równie dobrze można by lecieć do np. Indii przez Grenlandię.
To się kupy nie trzyma...

ocenił(a) film na 1
siakacs

Ale że tą ciezarną to wzięło 2 ludzi i przerzucili ją przez KILKUMETROWE ogrodzebie?
Strażnicy zbili termos, którego nie da się zbić?

Ciekawe, że na te wszystkie drastyczne opowieści są tylko "przekazy ustne" i ani grama DOWODÓW.

siakacs

"Daj grupie ludzi poczucie władzy i kontroli i zawsze w niej pojawią się po jakimś czasie choćby pojedyncze zachowania bestialskie."
W Grupie Granica też?;>

Nabongodonozor

W grupie granica nie, bo nie mają poczucia kontroli i władzy i bezkarności, a są przez ta władzę zaszczuci i wyłapywani i oskarżani o pomoc migrantom, więc nie ma warunków do pojawienia się takich zachowań, chyba nie trudno to zrozumieć.

użytkownik usunięty
siakacs

Ty serio wierzysz, że to scena oparta na faktach czy jaja sobie z ludzi robisz? Jeśli bierzesz to na serio to radzę skorzystać z jakiegoś psychoterapeuty, gastrologa lub weterynarza bo łykasz propagandę jak ten przysłowiowy pelikan.

Buker7

Według relacji wolontariuszy taka sytuacja miała miejsce - to raz. Dwa - mimo wszystko to film fabularny.