PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037191
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

5/10

ocenił(a) film na 5

Ja chyba jako jedyny wyjdę z szeregu i pójdę pod prąd :). Po obejrzeniu filmu wrażenia były takie jak moja ocena... czyli średnie. Gdy zacząłem oglądać początek, wydawało mi się że film będzie poważniejszy. Miałem taką nadzieję aż do pierwszego... cudu w wykonaniu murzynka. Wtedy się zacząłem zastanawiać co ja właściwie oglądam - dramat czy Sci-fi. Rozumiem że nakręcono film na podstawie książki więc trzymano się tego co w książce napisane. Natomiast nie oceniam tu książki tylko film i bezpośrednie wrażenia jakie na mnie wywarł. Gra aktorów mi się podobała. Większość scen w filmie była dla mnie co najmniej dziwna. Murzynek robi cuda a inni strażnicy patrzą na to jakby co dziesiąty człowiek miał takie zdolności i widywali takie rzeczy codziennie. Mimo woli nasuwa mi się porównanie do filmu "Skazani na Shawshank" i jak dla mnie "Zielona mila" nie może się równać z tym drugim. Zdaję sobie sprawę że należę do nielicznej grupy która w ten sam sposób oceniła film co ja, ale taka jest moja opinia i tyle :)

rac

alez wlasnie w tych cudach tkwi sedno filmu!!

ocenił(a) film na 5
lassa_2

może i tkwi... ale mi to jakoś nie pasuje do tego filmu. Jeżeli zaczynam oglądać jakiś film i wiem że będzie to np. komedia, fantastyka czy horror - nastawiam się z dużym dystansem do niego. Tutaj miałem nadzieję zobaczyć historię która mogła by zdarzyć się naprawdę, zobaczyć dramat skazańców... ale nie w taki sposób jak było to przedstawione w filmie.

użytkownik usunięty
rac

A mnie mimo wszystko poruszył . Moze jest ,,nierealny" tak jak mówisz i bardziej pasuje do niego nazwa dramat fantastyczny , ale ja przyznam ze na koncu prawie sie poryczał . Jezeli mozna go zaliczyc do gatunku Sci-Fi to u mnie zdecydowanie jest na pierwszym miejscu . Genialny film .