PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037035
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Wspaniały, poruszający film z udaną rolą Toma Hanksa i Davida Morse. Jednak największe
owacje należą się dla Michaela Clarke Duncan'a, (i w cale nie dlatego, że nie dawno zmarł),
którego gra wzruszyła mnie bardzo. Nie rozumiem tych, którzy uważają, że film jest nudny i
nieinteresujący. A co Wy chcieliście dostać, kolejną głupawą komedyjkę, żeby się pośmiać?
Trochę powagi w życiu potrzeba. Ten film ma za zadanie nakłonić nas do refleksji nad
własnym losem i losem tych, z którymi dzielimy życie. Jak widzę nieliczni potrafią dostrzec i
docenić przesłanie tego filmu. Pozostali albo są zbyt niedojrzali do takich filmów albo po
prostu brak im wrażliwości. Ten film mówi o tym, że każdy z nas kroczy ,,zieloną milą'', która prędzej, czy później ma
swój kres. Ale jak ta nasza życiowa droga będzie przebiegać, zależy tylko od nas. Jak sobie
pościelisz, tak się wyśpisz.

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

A co wolałbyś, żeby oglądała głupie romansiki rodem ze Zmierzchu?

Mogę jej nawet podrzucić coś do actionerów.

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

To mi podrzuć ;)

Będzie dużo Azji. Może być?

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

Jeżeli są godne obejrzenia, to tak.

Obczaj forum:

http://hongkong.nevada.pl/forum/

http://www.facebook.com/StrefaKultu

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Żadnych zmierzchów.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Pewnie. Zwłaszcza old schoolowego 80-90. ;-)

użytkownik usunięty
karoman4

Polecam Ci od siebie:
- Upadek
- Godzina zemsty
- Dzień próby
Nie tyle kino akcji, co naprawdę rewelacyjny kryminał / sensacja :)

ocenił(a) film na 10

Dzięki.

karoman4

Fajnie. I może lepiej na tym się skoncetrować. Bo dobrych dramatów od ciebie to się nie znajdzie. :P

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

Ehh Grzesiu, nie każdy lubi dramaty.

Nie znaczy, że zaraz tym dobrym ma być jakaś familijna popelina z której każdy normalny winien wyrosnąć. :P Na te dobre to kobieta ma chyba za dziecinny umysł.

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

Może jak ktoś całe życie ogląda akcyjniaki to ten film uważa za ambitniejszy. Trochę się w to zagłębi to zaniży ocenę Mili tak jak ja kiedyś.

Również oglądam akcyjniaki. Dość dużo już obejrzałem takich.

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

Ale pewnie jakieś chińskie. Nie każdy takie lubi.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Znowu po mnie jeździsz? Podoba mi się film ,,Zielona mila'' i nie wiem, co Ci w tym przeszkadza.

ocenił(a) film na 5
karoman4

Nikomu nie przeszkadza podobanie się, tylko robienie z przeciętnego, banalnego dramatu jakiegoś ambitnego kina.

ocenił(a) film na 10
gowniarz_wyniosly

MOja opinia też nie powinna Wam przeszkadzać, a widzę, że tak właśnie jest.

ocenił(a) film na 5
karoman4

Dobrze prostować błędne wyobrażenia.

ocenił(a) film na 10
gowniarz_wyniosly

Zacytuję Silesiana: ''Prawdziwa konwersacja nie polega na obrazie drugiej osoby, albo przekonaniu jej o swojej racji, tylko na wysłuchaniu i zaakceptowaniu czyichś poglądów bez względu na to, czy nam się podobają, czy nie. Oczywiście można polemizować, argumentować swoje wypowiedzi, ale zazwyczaj to nigdy nie skutkuje.''

ocenił(a) film na 5
karoman4

To może ja dodam coś od siebie.
Prawdziwa konwersacja polega na przedstawianiu własnych argumentów oraz weryfikowaniu argumentów rozmówcy. Argumenty słuszne przyjmujemy, zaś niesłuszne obalamy poprzez podanie kontragrumentu.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Dramaty też oglądam, ale na razie skupiłam się na kinie akcji.

karoman4

no, najlepsza jest różnorodność.

karoman4

http://www.facebook.com/StrefaKultu

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

słabo, więcej nie potrafisz?

czego?

użytkownik usunięty
Sebu_BGZ

Nie rozumiem czemu ją obrażasz. Czy ona Cię wyzywa bo masz swój własny gust filmowy? Mi się tez ten film nie podobał, ale trzeba szanować czyjąś opinię.

Gdzie tu obraza?

użytkownik usunięty
Sebu_BGZ

"Co za idiota".

Przecież ja nic takiego nie napisałem.

użytkownik usunięty
Sebu_BGZ

Ech, teraz to pojechałem. Cała wypowiedź nie miała być skierowania do Ciebie, tylko do grzegorza. Zmyliły mnie imiona w nicku. Przepraszam najmocniej.

ocenił(a) film na 10

To @grzegorz_cholwa mnie w ten sposób obraził.

użytkownik usunięty
karoman4

Właśnie zauważyłem. Nie pod tą osobę co miałem podpiąłem wypowiedź

ocenił(a) film na 10

Ale w ogóle, co to jest za zachowanie. Niby żyjemy w państwie demokratycznym, a co do czego, to własnego zdania na dany temat wyrazić nie można, bo Cię z błotem zmieszają. I tylko dlatego, że opinie są niezgodne.

użytkownik usunięty
karoman4

Prawdziwa konwersacja nie polega na obrazie drugiej osoby, albo przekonaniu jej o swojej racji, tylko na wysłuchaniu i zaakceptowaniu czyichś poglądów bez względu na to, czy nam się podobają, czy nie. Oczywiście można polemizować, argumentować swoje wypowiedzi, ale zazwyczaj to nigdy nie skutkuje.

ocenił(a) film na 10

Właśnie, ''Prawdziwa konwersacja nie polega na obrazie drugiej osoby, albo przekonaniu jej o swojej racji, tylko na wysłuchaniu i zaakceptowaniu czyichś poglądów bez względu na to, czy nam się podobają, czy nie.'' Jak widać niektórzy tego nie rozumieją.

użytkownik usunięty
karoman4

Niektórzy nie powinni wygrać w wyścigu plemników.

ocenił(a) film na 10

Heh ;-) Ciekawa teoria ;-)

Normalna reakcja. Czemu się burzysz? :D

ocenił(a) film na 8
Sebu_BGZ

Ja czytając ten tekst ciagle płakałem.
Płakałem, bo ten temat to jeden ze smutniejszych dramatów społecznych

ocenił(a) film na 6
karoman4

"Ten film mówi o tym, że każdy z nas kroczy ,,zieloną milą'', która prędzej, czy później ma
swój kres. Ale jak ta nasza życiowa droga będzie przebiegać, zależy tylko od nas. Jak sobie
pościelisz, tak się wyśpisz."
Z tym się zgadzam jednak jest to wg. mnie już trochę banalne stwierdzenie. No po prostu tak jest, trudno sie nie zgodzić i naprawdę nie potrzeba 3 godzin żeby to odkryć. Film jest dość prosty szczerze mówiąc. Kto wie czy wrecz nie jest tak że mysz go troche ratuje.