Zielona Mila to z pewnością jeden z wielkich filmów.Chciałbym abyście podali tytuł z tego gatunku (dramat, psychologiczny) ktory waszym zdaniem nieodstaje daleko w tyle, dorownuje, albo przewyrzsza Zieloną Mile? W ten sposob zobaczymy czy jest jeszcze coś co warto oglądnąć.
"Piękny umysł"
No więc tak: Ja nie oglądałam tego filmu ale moja mama bardzo chwaliła i mówiła,że ten film jest podobny do "Zielonej Mili",a chodzi mi o film "Milczenie Owiec". Nawet widzę,że ma w gazecie pięć gwiazdek,czyli że jest "świetny". Jak chcesz to pooglądaj sobie go w poniedziałek 25.02.08 na TVP1 o godz.22:50,sama go pooglądam bo z samego opisu wygląda na film fajny ;) Pozdrawiam!
Hehe, proponowałbym Ci "Skazanych na Shawshank".
Też Darabonta i też na podstawie Kinga.
W ogóle możesz poczytać Kinga.
Myślę,że film "Lista Schindlera" jest naprawde warty obejrzenia.Może nie jest on podobny do "Zielonej Mili" ale równie fajny..polecam!
"Skazani na Shawshank" - ten sam reżyser co w Zielonej Mili, a film równie dobry jeśli nie lepszy, w dodatku także o więzieniu. Może nie ma w nim takich miażdżących scen jak ta z krzesłem w Zielonej Mili, ale jako całość broni się wyśmienicie. No i również na podstawie prozy Kinga.
"Stowarzyszenie Umarłych Poetów" - Świetny film, o pewnym nauczycielu i jego uczniach. Mocno psychologiczny, naprawdę bardzo ładny.
"Donnie Darko" - Niesamowicie pokręcony, rewelacyjnie tajemniczy, bardzo klimatyczny. Mi osobiście nie podszedł (może go nie zrozumiałem), ale wiem że wielu ludziom się podoba, zresztą jest na liście top 100 filmwebu, pamiętam że kiedyś był nawet w 10.
"Milczenie Owiec" - można by powiedzieć kultowy thriller psychologiczny. Świetna opowieść o mordercy. Z młodziutką Jodie Foster i Anthonym Hopkinsem.
"Kontakt" - z pewnością w trójce najlepszych filmów jakie widziałem w życiu. Może to nie jest to typowy dramat, choć na pewno ma wiele z dramatu, zwłaszcza w ostatniej pół godziny. Na początku dla niektórych może być nudny, ale zapewniam że to wielki film. Opowiada o pierwszym kontakcie z obcymi, ale nie zniechęć się samą tematyką, to nie jest jakieś science fiction z zielonymi ludzikami, ale poważny film o wielu poważnych sprawach. No i nie mniej wzruszający niż Zielona Mila.
Jest jeszcze pare wybitnych filmów, ale nie chcę tu zbytnio odbiegać od zaproponowanej przez Ciebie tematyce. Dlatego tylko wspomnę jeszcze o filmie "12 małp" i "A.I. - Sztuczna Inteligencja".