PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037314
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

w końcu zrozumiałem fenomen takich filmów jak: Skazani na Shawshank, Zielona Mila i Forrest Gump. co łączy te trzy filmy?? a no bardzo wiele, wszystkie znajdują się w top 10 i trwają ponad 2h. dlaczego akurat one są w top10 ?? bo każdy z nich niesie ze sobą ogólny przekaz, tzn, inny przykład; donnie darko - również świetny film który spodobał się uczniakowi, sprzedawczyni, informatykowi i fryzjerowi. skazani na shawshank spodobał się dokladnie tym samym osobom, tylko dodatkowo i studentowi, lekarzowi i historykowi, dlaczego? bo zielonej mili nie wystawisz 1/10 z etykietką ''niespójny, denny, bez sensu'' po jest za prosty, żeby go nie zrozumieć :) nie zmusza aż tak do myślenia jak DD przez co trafi do większej liczby odbiorców i tych mało pojętnych też.

każdy z tych 3 filmow posiada mniej lub bardziej przesadne, nierealne, niekiedy absurdalne i cukierkowe sceny

- green mile ( np. cudowne uleczenie myszy)
- forrest gump (dużo tego....jak forrest został milionerem, bohaterem wojennym czy znanym sportowcem bez żadnego wysiłku)
- skazani na shawshank (omawiana już scena, kiedy to naczelnik ''przez przypadek'' trafił w dziurę przysłonięta plakatem...)

i co najważniejsze każdy posiada swego rodzaju katharsis, happy end obok którego nie można przejść obojętnie,

jeżeli o mnie chodzi to tak oceniłem te filmy
Zielona Mila 10/10
Skazani na Shawshank 10/10
Forrest Gump 8/10 9nic nie jest idealne, pomimo swojej puenty momentami potrafił przynudzić)

pozdrawiam

użytkownik usunięty
rpd0

No tak, filmy powinny być dłuższe.Na resztę nie odpowiem bo za głupia jestem:)))). A co powiesz na Ucieczke z Alcatras? Nie lepsza niż skazani na shawshank?

czy lepsza? raczej nie, z takiego filmu jak shawshank widz może znacznie więcej wynieść a na dodatek potrafi wciągnąć od samego początku. alcatraz pamietam jak przez mgłe więc nie moge zbytnio porównać, oglądałem go bardzo dawno, ale ta historia też mnie zainteresowała

użytkownik usunięty
rpd0

Wydaje mi się, że Ucieczka trzyma bardziej w napięciu. Ja byłam az za spięta.Ja pamiętam ją bo była to autentyczna historia a wiele scen ze skazanych było zerżniętych przez Kinga, który napisał powieść o wiele później niż ucieczka z alcatras miała miejsce.

ocenił(a) film na 10

Jak dla mnie, to nie am co porównywać Zielonej Mili do Foresta...
Green Mile jest według mnie dużo lepszą produkcją. Tak jak wspomniał autor, 8\10 to dla mnie najwyższa ocena, jaka moge dac temu filmowi.