PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037191
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Kara śmierci!

użytkownik usunięty

Uważam, że nie powinno być kary śmierci, skazując kogoś na śmierć stajemy się taki samymi zwierzęciami jak ten morderca. Tylko Bóg ma prawo decydować o naszej śmierci.

ocenił(a) film na 10
lotr12345

To że King napisał o karze śmiwerci nie znaczy że za nią jest. On pisał o czasach w których kara smierci była legalna

ocenił(a) film na 5
Elvis007

teraz też jest legalna w Stanach

no skoro tak to King nawet nie próbuje by jego książki były czymś więcej niż ckliwymi opowiastkami z elementami fantasy

ocenił(a) film na 10
lotr12345

Akurat kara śmierci nie może być fantasy skoro była legalna.Teraz legalna jest w Teksasi i gdzieś tam jeszcze. Ale napewno nie było to fantasy.Czy to oznacza że jeżeli autor nie jest za karą smierci to nie moża napisać o kimś kto tą karę wykonuje? Przecież jak scenarzysci piszą o mordercach czy to znacz ze są po stronie zła? No chyba nie

ocenił(a) film na 5
Elvis007

fantasy -chodziło mi o to uzdrawianie i muchy wylatujące z ryja
no tak ileż już było takich filmów właśnie dlatego zielona mila ginie w tle

ocenił(a) film na 10
lotr12345

A mi się tam podoba,i nie pamiętam takich filmów jak zielona mila.Co prawda są filmy do siebie zbliżone jak np.Skazani shawshank, czy Prawdziwa zbrodnie. Każdy z tych filmów dla mnie ma swoją magię, i każdy ogląda się inaczej

ocenił(a) film na 5
Elvis007

rok przed skazanymi powstał znakomity W imię Ojca o wiele lepszy od dziełka Darabonta

ocenił(a) film na 10
lotr12345

Aha,aha..ok, każdy ma swoje zdanie

ocenił(a) film na 5
Elvis007

w 1979 roku powstał też Midnight Express który o wiele lepiej niż skazani traktuje o przemianie jaka zachodzi w człowieku po długoletniej odsiadce

ocenił(a) film na 10
lotr12345

Aaha...

ocenił(a) film na 10

Wedle wielu badań obecność kary śmierci zmniejsza przestępczość bo bandyci się jej boją. To jest kluczowy argument za karą śmierci, skutecznie odstrasza. Spójrzcie tylko na dzisiejszy wymiar kary w Polsce, morderca zabija człowieka dostaje 12 lat za nie umyślne i wychodzi po siedmiu (mając w więzieniu dużo lepsze warunki niż na wolności). To czego ten morderca będzie się bać? Co powstrzyma go przed kolejnym przestępstwem?

użytkownik usunięty
Rudolfo

w sumie masz rację

ocenił(a) film na 5
Rudolfo

dokładnie takiego mocnego argumentu używa wspaniały polityk Janusz Korwin Mikke i ja się z tym zgadzam .Jest to niezaprzeczalna prawda .

użytkownik usunięty

Ciekawe jakie byłyby wyniki w naszym kraju , jakby przeprowadzić głosowanie wśród społeczeństwa, aby wybrali czy kara śmierci ma obowiązywać w Polsce? Może, jeszcze sposób wykonania tej kary.

ocenił(a) film na 9

Nie obrażaj zwierząt, za kogo ty się masz?! Zwierzęta zabijają by przeżyć, w przeciwieństwie do niektórych ludzi, więc to porównanie jest nie na miejscu.
Z pozostałą częścią wypowiedzi się zgadzam, kara śmierci do niczego nie prowadzi.

użytkownik usunięty
psiara1994

Czy obrażam zwierzęta? Raczej nie. Z przytoczeniem zwierząt chodziło mi bardziej o to, że zwierzęta nie mają duszy, a my skazując ludzi na śmierć też zachowujemy się jak jakbyśmy nie mieli duszy.

ocenił(a) film na 10

Dla pedofilów i gwałcicieli, poza dożywotnim więzieniem, powinna być jeszcze kastracja. I to przez odcięcie "czegoś".

No bo czy takie siedzenie kilkadziesiąt lat w izolatce (i od czasu do czasu pracowanie na własne utrzymanie, nie będę z moich podatków płacić za takich zbrodniarzy) nie jest straszniejszą wizją niż szybka śmierć?

użytkownik usunięty
Kateri

Kastracja powinna obowiązywać dla każdego zboka. Jestem za tym.

ocenił(a) film na 5

jesteś za kastracją a jednocześnie potępiasz karę śmierci ...ciekawe

użytkownik usunięty
lotr12345

a co w tym dziwnego

ocenił(a) film na 10
lotr12345

Śmierć przez kastrację...
W podobny sposób zginął Czyngis Chan Temudżin. W ksiązkach jego śmierć opisana jest inaczej, ale każdy dobry historyk powie Ci, że Czyngis Chan Temudżin zginął, przez swoistą kastrację.
Podczas nocy poślubnej upił się do nieprzytomności, a jego żona paznokciami rozdarła mu jądra. Biedak umierał 3 dni. Mówię serio, każdy historyk, znający się na tamtym okresie Wam to powie...
Także śmierć przez kastrację... Czemu nie?

ocenił(a) film na 5
Szanowny_Wladek_Konopa

straszna śmierć gorsza od pogrzebania żywcem

ocenił(a) film na 10

no ciekawy pomysł choć dość nie ludzki ;(
podobno śmierć przez prąd elektryczny była uważana wtedy za bardziej humanitarną ... jakie kary dziś uważamy za 'humanitarne"?