PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037250
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Ksiazka

ocenił(a) film na 10

Nie wiem czemu ale ksiazka jakos bardziej mi sie podobala, kilka watkow w filmie zmieniono a niekiedy usunieto. Generalnie polecam najpierw lekture a pozniej film w celu weryfikacji co jest lepsze. Jak dla mnie to pierwsze.

Pucin

nie rozczarowalas mnie ta wypowiedzia Wszyscy twierdza ze ksiazki sa lepsze niz ich filmowe ekranizacje HEH
Mi to nie szkodzi bo i tak ksiazek nie czytam

qbczyk

A ja myślę po prostu, że uknuł się głupi stereotyp i po prostu wypada mówić, że książki zawsze lepsze od filmów, że to szlachetniejsze, bardziej rozwija i takie tam. Film potrafi pokazać znacznie więcej niż książka. Mamy tutaj pokazane postacie z wyglądu, miejsca, dynamiczne wydarzenia. KSiążka? No cóż, wciągają są dobre, ale nie mają tak bogatego przekazu co film. Żeby zaraz jakieś półinteligentny nie naskakiwały powiem tylko, że czytam bardzo dużo książek (w tym Zielona Mila) i bardzo to lubię, ale film to jednak film.

ocenił(a) film na 10
Pucin

Jak każda książka. Chociaż wg mnie jest to najlepsze przełożenie książki na ekran jakie kiedykolwiek oglądałem. Najpierw przczytałem książkę, a potem obejrzałem film - miałem wrażenie że już go oglądałem...

hodak

zgadzam się całkowicie. też miałam wrażenie, że już widziałam film, wiele scen było dokłdanie takie jak sobie wyobrażałam czytając książkę. bardzo dobra ekranizacja.

ocenił(a) film na 10
pani_pasztetowa

Książka lepsza,ale to i tak najlepsza ekranizacja jaką oglądałam-naprawde aż tak wiele nie zmienili i ucieli tylko kilka scen z książki,ogólnie super zrobiony film

ocenił(a) film na 10
_malena_

Totalnie zgadzam się z postami wyżej. Książkę przeczytałam najpierw i bardziej podobała mi się właśnie książka. Gdy oglądałam film (wczoraj) po prostu miałam wrażenie, że już go kiedyś oglądałam, a jestem na 100% pewna, że tak nie było. To jest zdecydowanie najlepsza ekranizacja książki jaką kiedykolwiek oglądałam. i chyba najwierniejsza książce.

ocenił(a) film na 10
Pucin

Ja nie moge nigdzie tej ksiazki dostac:(
A film wrecz uwielbiam i jestem ciekawa jak niekiedy;]
Co do tego czy ksiazki sa lepsze: zalezy
Np. "Co Gryzie Gilberta Grape'a" hmm mi sie jednak chyba film bardzije podobal, choc ksiazka tez byla piekna

ocenił(a) film na 10
CzarnaKrwinka

qbczyk moze bys zaczela, bo ksiazka jest super. Szkoda ze w filmie zabraklo postaci pielegniarza sadysty.

ocenił(a) film na 10
CzarnaKrwinka

Książkę możesz dostac np tutaj:
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/284027
:) polecam kupić, bo chce się do niej wracać po kilka razy.