PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1030676
7,2 73 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

LIPA !!!

ocenił(a) film na 6

Jak widze ze ta Zielona mila jest na 3 miejscu w rankingu to mam ochote sie skasowac swoj profil. Co wg was jest takiego genialnego w tym filmie??? Przeciez to amerykanska plycizna - rozumiem mozna mu dac 6/10, 7/10 ale 3 miejsce w rankingu?? Przegiecie

ocenił(a) film na 10
sickboy_4

kiepska prowokacja wiec nie zareaguje dluga odpowiedzia poza tym ze:

powinni Ci a nie filmowi profil skasowac

ocenił(a) film na 6
Phantom_5

ja wcale nie chce kasowac profil Zielonej Mili ale swoj, czytaj uwazniej.
to nie jest zadna prowokacja tylko po prostu uwazam ze film jest zbyt wysoko oceniany i moze ktos mi powie dlaczego?

sickboy_4

Teraz już jest na pierwszym miejscu w rankingu... hłehłehłe :P

sickboy_4

Szczerze to jak dla mnie serio dobry film ..poważnie .. przedstawia cenne wartości , jest tam magia .. i K**rwa 5 metrowy murzyn którym wszyscy się podniecają :D ..

ocenił(a) film na 7
resistance

on mial 2,20 m a nie 5! czlowiek nie moze miec 5 m glupi jestes!!!! 5 m to by mu inni siegali do kolan albo nizej a siegaja mu do klatki zobacz se zdjecia. gnojku

elohortex

Po pierwsze to nie wyzywaj mnie od gnojków jak mnie nie znasz. Po drugie każdy normalny człowiek zauważył by ,że gdy napisałem "5 metrowy" to dla 99,999 % znaczyło to "przerysowany obraz" ..Wytłumaczę ci to dziecko .To jakby powiedzieć "Ta droga ciągnie się w nieskończoność" ..CO nie znaczy ,że jest nieskończona tylko ,że kurwa jest w H**j długa... mam nadzieję ,że zrozumiałeś. Bo jak dla mnie swoją odpowiedzią sam zrobiłeś z siebie idioty.

ocenił(a) film na 10
sickboy_4

Ktoś kto tak pisze lubi pewnie nędzne seriale tv typu VIP, Power rangers... i beznadziejne strzelaniny, moja rada: nie oglądaj mądrych i z ciekawą fabułą filmów bo jeszcze nie dorosłeś do tego, pewnie wystawiłeś temu filmowi ocenę 1. Zresztą każdy lubi to co lubi mi np. nie podobał się film Matrix szczególnie 2 i 3 część, oceniłem te części na 2 w skali 1-10 totalna nędza.

mkorzonek1

Mi też się wydaję że "Zielona mila" nie zasługuje na 3. miejsce, są lepsze filmy.

pettycoat

Film z całą pewnoscią nie zasługuje nawet na pierwsza dziesiątkę,a co dopiero na 2.
Owszem film jest nieprzeciętny i to trzeba mu oddać,ale miejscami jest średniawo .Moja ocena to mocna 8.

ocenił(a) film na 9
Mackal

Mi się wydaje że wy nie zasługujecie żeby oglądać jakiekolwiek filmy. W waszych telewizorach, na waszych ekranach, monitora powinny być za to wyświetlane rankingi filmów i recenzje z "popcornu".
Ludzie, czy wyście powariowali ?? Czytaliście to co piszecie ? Od kiedy to się ogląda film dla rangingu ? No chyba że wy macie na ścianie świeży Box Office z USA to przepraszam. Jak dla mnie to na pierwszym może być nawet "Toxic Avanger" - a ja jeszcze do tego kupię sobie koszulke z logo. K**** no nie mam słów, zaraz wydrukuje te posty i ide pokazać znajomym...
Zastanówcie sie czasami co piszecie bo to już jest kompromitacja.

ocenił(a) film na 10
Mackal

Może i nie zasługuje na pierwszą dziesiątkę i owszem, są lepsze filmy, ale nie zapominajmy, że liczy się większość głosów, nawet tych, którzy się nie znają na filmach.

ocenił(a) film na 6
mkorzonek1

Witaj Sickboy!
Pozwól, że ja Ci powiem dlaczego ten film jest na trzecim miejscu: Bo jest to film świetny, wzruszający ze wspaniałymi kreacjami.
I nawet Ty powinieneś się cieszyć że to właśnie "Zielona mila" jest na 3 miejscu a nie "Dziewczyna z sąsiedztwa" czy inne "Efekty motyla".
PS. O guście nie będziemy raczej rozmawiac bo niektóre świetne filmy obydwaj mamy w ulubionych :)
Pozdrawiam.

Kowalblebleble

Popieram Mr.Kowal ten film jest dobry,mam go na półce,podobnym filmem,tylko z pozycji więżnia jest film z Timem Robbins'm i Morganem Freeman"Skazani na Shawshank"

ocenił(a) film na 7
sickboy_4

A ja się zgadzam z Sickboy'em. Film nie jest zły, powiem nawet że jest dobry. Ale żeby zaraz okazywał się wg Was najlepszym z najlepszych to przesada. Film ma ciekawy scenariusz, ale jest zbyt długi (film). Ciągnie się i ciągnie i nie widać końca. Ludzie oddają głos 10, bo spodobał im się jakiś szczegół i od razu lecą do kompa zagłosować. Ta sama sytuacja jest/była z "Oszukać przeznaczenie", które utrzymywało się bardzo wysoko, a film był do dupy. Wy po prostu nie potraficie wyciągnąć wad z filmu, głosujecie na jakąś scenę, a nie na film.

K_B_

Kollbe,trochę przegiąłeś z wypowiedzią.HEh,nie zasługujemy na filmy.
Człowieku zastanów sie co piszesz.
Po prostu Zielona Mila nie zsługuje na tak wysokie noty,prosta sprawa.
Jest wiele lepszych pozycji niiż ta,oczywiście zielona mila to też dobry film,ale nie wspaniały.Ot taki na 8-

sickboy_4

Popieram Sickboy`a, bo "Green mile" to nie jest film, który zasłużył na tak wiele pochwał. Owszem, to solidny dramat, ale nie na pierwszą trójkę, bo nie ma w nim NIC genialnego, odkrywczego, łamiącego stereotypy. A zakończenie mnie już naprawdę podłamało - okazało się bowiem, że ten film to jakaś bajka o szczurze, który był uosobieniem jakiejś siły wyższej (Niebiańskiej?) i każdy, kto się z nim zetknął, nagle stawał się lepszym człowiekiem. Tym większy mój zawód, gdyż mógł to być przejmujący dramat o problemie kary śmierci w USA, ale reżyser porzucił ten wątek właśnie dla owego "cudownego gryzonia" i kompletnie rozmydlił sens tego strasznie długaśnego obrazu.

sickboy_4

"Zielona mila" to politycznie poprawna płaszczyzna. Już po pół godzinie wiadomo, że kara śmierci jest bardzo niedobra, a Tom Hanks przeżyje w swoim życiu znaczącą przemianę. Szkoda czasu na takie banały.
Ci, którzy tu tak podbili stawkę najwidoczniej nie widzieli o wiele lepszych filmów o podobnej tematyce: "Skazani na Shawshang", czy "Tańcząc w ciemnościach", o "KRÓTKIM FILMIE O ZABIJANIU" Kieśliowkiego już nie wspomnę...
A tematy typu "Głosujcie na Zieloną milę, żeby była na pierwszym miejscu!!!" to już przegięcie.

ocenił(a) film na 10
Woyciesz

Ludzie sie przejmujecie tym rankingiem jakby to nie wiem co bylo.Mi sie zielona mila bardzo podobala ale rowniez uwazam ze sa lepsze filmy.Nie bede jednakowoz z tego powodu rozpaczal ze nie ma ich np. w pierwszej 10 (100 ? )Ranking nie swiadczy o jakosci filmu a o gustach ludzi.

ocenił(a) film na 10
sickboy_4

Jak ci sie nie podoba to idź sie utop bo jesteś w mniejszości i nie znasz sie!!! Teraz ZM jest na 1 i tak zostanie jeszcze długo :)))

ocenił(a) film na 7
CcEan

ccEan - nie trzeba być od razu taki nieuprzejmy; to mniejszość zwykle ma rację

Większości ludziom ten film się zbytnio pewnie nie podobał, ale wystawiają 10/10, bo myślą, że jak film jest długi i sceny są wielce rozciągnięte to jest wybitnie dobry.

Ja na tym filmie o mało nie zasnąłem. Niech ktoś mi wytłumaczy co w Z.M. jest takiego wybitnego i odkrywczego.

ocenił(a) film na 9
K_B_

hehehe, to chyba ostatni temat tego charakteru w którym się udzielam ale dobra...Po pierwsze na jakiej zasadzie stwierdzasz że pewnie większości się ten film nie podoba ? Że jest długi ? W jaki sposób sceny są rozciągnięte ? Długie to jerst Rose Red i tu można powiedzieć że mejscami może nudzić no ale co, w końcu to King, mistrz opisów - przynajmniej jako tako trzeba przedstawić jakoś jego ekranizacje. noi te sceny, w którym miejscu są przeciągnięte ? Stwierdzasz ot bardzo jasno tak jakby to było na porządku dziennym tego filmu. Sceny sa niezwykle wykonane, jdna pociąga za sobą drugą co wciąga widza w fabułę filmu, apropo długości nic nie mogę powiedzieć bo nigdy nie zwracałem na "dłgość sceny"(no może poza Funny Games) i uważam to zwykle za idiotyzm i za celowe uczepienie się filmu, ja - i niejeden znajomy ogladali Green Mile z zaprtym tchem do ostatniej sceny i bynajmniej nie słyszałem narzekań apropo jego długości. Jeśli zasnąłeś na Zielonej Mili to zapewne nie oglądałeś też Mullholand Dr. czy chodźby Sesji 9. Ale dobra, może w Zielonej mili nie ma nic odkrywczegoa i wybitnego ale jedno powiem, film śwetnie zekranizoany, kreacje są żeby nie przesadzić conajmniej bardzo dobre scenariusz, tak jak książka - genialny, na muzykę ni zwróciłem uwagi więc się nie wypowiem - ale standardm, jest że jeśli nie przeszkadza to jest cobajmniej dobra. Poza tym film jest wykonany w duchu Kinga - tak jakby czytać książke. Sa, nie wiem co dalej napisac w każdym bądź razie świetna ekranizacja, swietne wykonanie, stwiedzenie przerostu nad formą to głupota i troche powiem że przyświeca głupocie ludzi wspominających o podobnych "błędach" - podobne wypowiedzi zamieszczają ludzie ktorzy sami nie wiedzą co oglądają a do tego czepiają sie minimalnych szczegółw - jak zwykle pogóbiłem się w wypowiedzi dlatego zakończe to teraz.
Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Kolbe

Czytam tak te Wasze komentarze i dochodzę do wniosku Kolbe, że masz rację. 'Zielona Mila' to świetny film. Ci, którzy wypowiadają się o nim negatywnie zapominają najwyraźniej, że film nie musi być szczególnie odkrywczy by zasłużyć sobie na pochwałę ...

Ten film jest dobry, nie przeczę, ale ABSOLUTNIE nie pojmuję, jak on może zajmować 1. miejsce w jakimkolwiek rankingu! Ale mniejsza oto, tutaj większość ludzi wypowiada się o nim, jako świetnej ekranizacji prozy Kinga. Jak dla mnie, zbyt wiernej. Czy naprawdę nie można było skrócić tego filmu o przynajmniej pół godziny? Zupełnie nie podobał mi się wątek w domu spokojnej starości - typowy amerykański sentymentalizm, zwłaszcza w końcowych scenach. Rezyser odwalił w zasadzie niezłą robotę, ale powinien tu więcej zamieścić swojej wizji niż Kinga - tak jak zrobił to ongiś Kubrick, adaptując "Lśnienie" i nie rezygnując ani trochę z własnych pomysłów (co później King miał mu za złe). Czyli - mogło być lepiej, ale jest przyzwoicie. I niech nikt mi nie wmawia, że to wybitne kino, bo go chyba zastrzelę...

użytkownik usunięty
quentin10

Nie zajmowałby 1ego miejsca bez powodu ...

użytkownik usunięty
quentin10

Nie zajmowałby 1ego miejsca bez powodu ...

ocenił(a) film na 10
quentin10

Ja się zupełnie z Tobą nie zgadzam... niepodobało mi się bardzo w "Lśnieniu" Kubricka to co zrobił z nim. Jest zupełnie inne niż książka i dużo gorsze. Mi się osobiście nizbyt podobało. Jakby mi ktoś tak 'zbeszcześcił' taką wspaniałą książkę jaką jest "Zielona mila", to chybabym tego nie przeżył ;) (bo tak na prawdę książka jest lepsza i do końca filmu nie zrozumie ten, kto nie zna książki).

A ogólnie, to moim zdaniem całkiem słusznie należy jej się 1 miejsce, gdyż i dla mnie jest to absolutnie ulubiony film. Oczywiście każdy może mieć własne zdanie, ale nie ma co gadać, że są filmy lepsze, bo są osoby (np. ja) dla których nie ma filmów lepszych.

ocenił(a) film na 9
sickboy_4

boze takich ludzi to powinno sie zamykac dobra wystarczylo by skasowac mu profil wiesz moze co to jest tolerancja mi sie podobal ten film i nie musze pisac dlaczego i uwazam ze jego wysokie miejsce w rankingu jest w pelni uzasadnione jest pelen humanitaryzmu jest dobra gra aktorska naprawde w sumie nie ma sie do czego przyczepic moze sie nie podobac ale nie jest to zly film.

sickboy_4

tez juz mam dosyć zielonej mili albo skazanych na shawshank w pierwszej trójce filmwebu .to już chyba trwa z rok . oba filmy są dobre ale jezt dużo lepszych ,np.buntownik bez powodu.

ocenił(a) film na 9
sickboy_4

coz to nudne ale przeciez ten rannking nie ma znaczenia to wcale nie znaczy ze ten film jest najlepszy

arashi_2

Mówi się trudno, trzeba uznać fakt, że wielu ludzi dało się na ten film nabrać. Jego pozorowana głębia jest dla mnie sztuczna i wysilona, nie wynika ona z treści tylko z upchanego na siłę wątku cudotwórcy i wspaniałego szczura. Ale jeśli spojrzeć choćby na amerykański box-office to tam też nie zawsze królują wspaniałe filmy - podobnie jest z tą listą Filmwebu, której nie należy zbytnio brać na poważnie, bo i tak każdy ma własne zdanie na temat "Zielonej mili". Ja już swoje napisałem.

ocenił(a) film na 10
sickboy_4

Gdyby nie to, że masz zamiar się skasować, to by można było Ciebie zjechać za brak argumentów przeciwko filmowi... A tak można jedynie popatrzeć, pokręcić głową i poczytać coś ciekawszego niż Twój post...

ocenił(a) film na 1
sickboy_4

A ja sie zgodze ze film nie byl az taki wspanialy co prawda milo i z zainteresowaniem go ogladalem ale pierwszego miejsca bym nie przyznał nie byl az tak bardzo wzruszajacy jak wszyscy mowia jak dla mnie powinien byc w granicach 10-15 miejsca bo bylo kilka filmow lepszych niz ten

goroloro

Przecież od dawna wiadomo, że Polacy to tępy naród i ranking Filmwebu w pełni to odzwierciedla. Żeby jeden z najwspanialszych filmów w historii kina jak Ojciec Chrzestny 2 nie był nawet w pierwszej 100 to jest paranoja, więc proponuję patrzeć na ten ranking z przymrużeniem oka, bo niezbadana jest ludzka głupota.

superpalka

Zielona Mila - film dobry, a może nawet b. dobry. Ale przez to, że na siłę nieco jest do tego filmu wkręcona magia (czary), film nie zasługuje aby być w pierwszej trójce, moim zdaniem.
P.S) O. Chrzestny 3 jest lepszy 2. moim zdaniem :)

ocenił(a) film na 9
sickboy_4

Skoro jesteście tacy mądrzy, to napiszcie, który film jest lepszy... Bo wszyscy piszą, że Zielona Mila nie zasługuje na I. miejsce, a mało kto podaje, który film zasługuje!!!!!!!!!!!!!! Z chęcią obejrzę (jeśli do tej pory nie obejrzałem) Wasze filmy nr 1 i porównam z Green Mile, bo jak na razie dla mnie tak,jak dla wielu innych Zielona Mila w pełni zasługuje na I. miejsce, chyba, że wyznacznikiem dobrego kina są efekty specjalne i wartka akcja.... Bo jeśli tak, to zwracam honor.

Zresztą zapominacie o trzech rzeczach:
1. Większość zawsze jest najważniejsza (choć nie zawsze ma rację)
2. Istnieją filmy, które dorównują Zielonej Mili, ale nie ma lepszych! :]
A TAK NA POWAŻNIE :)
3. Najlepszych filmów nie można jednoznacznie porównać, gdyż każdy film opowiada o czymś innym i zawsze w takich momentach rodzi się dyskusja.

CZEKAM NA WASZE PROPOZYCJE!!!!

Koneser_2

jeśli dorównują to mogą posiadać detale które chociażby o jeden przerosną skale zwycięstwa dla osoby od konkretnym guscie .. dla mnie takim filmem jest >> Skazani na Shawshank << Czemu ?? Ponieważ pomimo tego ,że oba filmy są świetne .. To z powodu tych małych detali bardziej podoba mi się akurat ten film ... TY myślisz ,że ZM jest najlepszy ja myśle ,że jest genialny ale nigdy nie będzie najlepszy bo nigdy nie będzie najlepszego filmu .. W sztuce nie ma najlepszych są tylko zwycięzcy którzy dostali oskra bądź inną nagrodę i tyle.. Sztuka nie ma najlepszych i to jest kropka. są jedni z najlepszych są doceniani i są zdobywcy ..NIE MA NAJLEPSZYCH

użytkownik usunięty
sickboy_4

To sie skasuj będzie jednego fajfusa mniej.

ocenił(a) film na 9

Twój poziom kultury i tolerancji jest na krytycznie niskim poziomie! Inteligencji zresztą też, bo najwidoczniej nie zauważyłaś, że mój post miał charakter neutralno - żartobliwy. Mało mnie to interesuje na którym miejscu jest jakiś tam film! Co do Zielonej Milii - nie upieram się, że to najlepszy film, ale dopóki nie obejrzę lepszego (tzn. bardziej głębszego w wymowie), zdania nie zmienię. Kumasz w ogóle o czym ja tu piszę? I nie życzę sobie takich prostackich odzywek typu: "skasuj się, fajfusie", bo okazać się może, iż rzeczywiście będzie o jednego fajfusa mniej, jeśli moderator zauważy, że łamiesz 6. punkt regulaminu.

ocenił(a) film na 9

NIE ODPOWIADAJ NA TEN POST. Przepraszam tym razem Ciebie Klaudio, jak zwykle nie zauważyłem, że ktoś kieruje swój post nie do mnie, tylko do kogoś innego. Wybacz... What a shame!!!! A ja się chyba też skasuję, bo oskarżam ludzi bezpodstawnie.
Choć gdybyśmy przestali oceniać ludzi, a zaczęli oceniać ich postępowanie, to pewnie nie dochodziłoby do takich nieporozumień................. ......

ocenił(a) film na 10
sickboy_4

skoro tak twierdzisz to znaczy ze nie zrozumiałeś filmu:(
Przykre!!!!

ocenił(a) film na 9
Justyna

Mogłabyś sprecyzować, co masz na myśli Justyno? Nie wiem, na czym opierasz swoje zdanie... Niby dlaczego uważasz, że nie zrozumiałem filmu? Jakbym nie zrozumiał, to bym go tak wysoko nie oceniał...

Koneser_2

Znów jakiś idiota zakłada nicki żeby sie kłucić. ŻEBADA....

ocenił(a) film na 10
Koneser_2

Jak byś zauwałyl, moj post był wczesniejszy od twojego. Więc to nie było do Ciebie. Mam nadzieję ze wszystko jest jasne. A moj komentarz był skierowany tylko do Sickboya.
Widzisz troche nie uwagi i juz problem.

A z Tonieja89 nie bede sie kłuciła.
Nie znasz mnie wiec po co mnie wyzywasz?

ocenił(a) film na 9
Justyna

A, to przepraszam Cię Justyno, rzeczywiście nie zauważyłem tej małej różnicy w czasie nadesłania Twojego postu... Tak sobie myślałem, że to trochę dziwne, że Zielona Mila należy do Twoich ulubionych filmów, a mimo to mnie krytykujesz... Z tym że, kiedy zamieszczałem swój post, to Twojego jeszcze nie było (nie wiem, dlaczego) i być może stąd to nieporozumienie. Ale teraz naturalnie wszystko jest jasne. Wygląda nawet, że chyba jesteśmy zgodni :) Pozdrowionka

A Tonieja89 z kolei chyba chciała napisać do mnie, ale jej się coś pomyliło... I jeśli to w istocie ja byłem adresatem jej postu, to nie wiem, na czym opiera swoje wnioski, bo ja wcale nie zakładałem konta po to, żeby się kłócić, tylko po to, by brać udział w dyskusji oraz przedstawiać swoje opinie na temat filmów, które widziałem i w jakiś sposób mnie zainteresowały...

ocenił(a) film na 10
Koneser_2

Tonieja89 to chyba męzczyzna:) Który ma 16 lat. A może nie:)
Jak widzisz juz poprawili czas nadsyłania komentarzy. Pozdo!!!

sickboy_4

PATRZ stary nie przekonam cię ,że jakiemuś filmowi należy się pierwsze miejsce czy ostatnie .. GADASZ O GUSTACH A O GUSTACH SIE NIE DYSKUTUJE .. ja dam filmowi 10 ty dasz 1 .. Ty powiesz ,że efekty specjalne ci się nie podobały ja powiem ,że były takie jakich oczekiwałem .. I tym sposobem nie dojdziesz do niczego .. film wybrało wiekszosc osob wiec jest tak a nie innaczej .. KWESTIA GUSTU