Znacie moze dramaty podobne i tak bardzo wzruszajace jak ''Zielona Mila'' ??? Chodzi mi o najlepsze Waszym zdaniem, te przy ktorych wymieka nawet najwiekszy twardziel :D
maksymalnie wzruszajacy jest film a tak wogole nie wiem czemu nikt o nim nie napisal jest CZULE SÓWKA!!!kazdy sie poplacze i POKÓJ MARVINA ____________________________________________________________________________
goraco polecam
A dlaczego nikt nie wspomniał o filmach "Słodki listopad", "Pan od muzyki"? - świetne pozycje, polecam.
musisz zobaczyć "The fountain"-piękny film,w imponujący sposób porusza tematykę życia wiecznego,trudny w odbiorze,rozkminiłem go po kilku seansach,gorąco polecam
zobacz też "Powder",również majstersztyk,pierwszy raz zdarzyło mi się żebym pod wpływem filmu wył jak dziecko,w pierwszym momencie skojarzył mi sie włąsnie z zieloną milą.
"W pogoni za szczęściem","K-pax","więźień nienawiści"i "prosta historia" już się przewinęły,również polecam,ale nie widziałem,żeby wymieniano "Into the wild",miałem przyjemność widzieć go 5 razy,bezbłędny film.
PZDR
proszę obejrzyjcie sobie "KRZYK MILCZENIA"
niby prosty ale piękny film...mogli by go częściej puszczać a tv. jest on podobny do "ptaszka w klatce" ale wg mnie o wiele lepszy. nie wiem czemu tak mało osób go oglądało...pozdrawiam
Polecam BrekeBack Mountain!! Film opowiada o dwuch homoseksualnych kowbojach. Prawie na każdej scenie sie poplakałam, film oglądalam dwa lata temu, jednak do dziś niemogę sie po nim pozbierac, jestem skołowana
Siedem Dusz
Joe Black
Psim tropem do domu
Wzgórze nadziei
American Beauty
Pamiętnik
Młodzi gniewni
Miasto Aniołów
6 Zmysł
Gladiator
Arytmetyka Diabła
Ja osobiście dodałabym jeszcze kilka pozycji : Wichrowe wzgórza, Angielski pacjent, Wzgórza nadziei,Angel,Perl Harbor,Armagedon,Król Artur (jak umiera Lancelot),Szkoła życia,Kobieta w błękitnej wodzie ale tylko niektóre fragmenty,końcówka X-Menów....i wiele wiele innych ale jakoś tytuły mi pouciekały :P
Parę kolejnych tytułów dla Ciebie:
Tajemnica Brokeback Mountain - jedyny film, na którym ryczałam
Titanic
Truman Show
Flyboys: bohaterska eskadra
Zapach kobiety
1.Skazani na Shawshank
2.Więzień nienawiści ( jestem świeżo po seansie ^^ )
3.Filadelfia
4.Gladiator
5.Terminator 2
6.Leon Zawodowiec
Nie widziałem, żeby ktoś o nim wspomniał ale moim najlepszym i najbardziej wzruszającym filmem jaki kiedykolwiek obejrzałem (i pewnie nie obejrzę szybko następnego takiego) jest "CHŁOPIEC W PASIASTEJ PIŻAMIE"
Serdecznie polecam, łezka się w oku kręci
Zapomniałem wcześniej dodać, świetny polski film- "Tato", oraz wzruszający "Sierociniec". Polecam te 2 pozycje każdemu.
ostatnio wpadłam na film "Keith" świetny jeśli chodzi o wzruszenie, albo "speak", albo jeszcze mi się przypomniał "dear Frankie", też rewelacja.
Moja lista to:
Joe Black
Między piekłem a niebem
Jęk czarnego węża
Mamuśka (genialny film, rewelacyjna gra Sarandon i Juli Roberts)
Chłopiec z Marsa
Benny i Joon
Wszyscy jesteśmy Chrystusami
Dzień świra
Trudna miłość (świetna rola brodiego, genialny film)
Człowiek w ogniu
Jak sobie przypomne to jescze cuś dopisze. ;)
pozdrawiam
1. Man on fire- dramat akcji
2. The notebook- dramat romantyczny
3,4. Skazani na Shawshank; Felon - dramaty więzienne
5. Infiltracja- dramat, kryminał
6,7. Szeregowiec Ryan; Wróg u bram - dramaty wojenne
8. 3.10 do Yumy - western dramatyzowany:)
9. Scarface - dramat gangsterki
10. Once - dramat muzyczny, romantyczny
Obejrzyjcie sobie "Malowany welon" jestem facetem, a beczałem xD. Nastepnie możecie sobie obejrzeć "Wielki błękit"- też kilka scen az leska cieknie. plus inne które zostały tutaj wymienione. Najwięcej płakałem na bajce, zresztą nie ja jeden- "Król Lew". Obejrzyj sobie taki film fantasy "Przysięga" i historyczny dramat "Warlords"
I jeszcze "Siedem" i "Szósty zmysł". Ten drugi daje dużo do myślenia i ma zaskakujące zakończenie.
Oprócz wielu już tu wymienionych...
absolutnie świetnym dramatem obyczajowym jest film : "Jestem Sam" ( eng. Sam)- gorąco polecam, łezka leci za łezką.
Wielkie ukłony dla Zielonej mili- wspaniały film:D.
Jeśli ktoś dotrze- mało znany film bułgarskiej lub rumuńskiej produkcji ( tu nie dam głowy)- Marsz przez szmaragdowe bramy.
poza Zieloną Milą,:
Titanic
Leon
American Beauty
Wuthering Hights (piękna jest również piosenka Kate Bush o tym samym tytule)
Pasja
"Cienka czerwona linia", może byc również "Szeregowiec Ryan" ale na pewno jak dla mnie "Rzeczy które robisz w Denver będąc martwym"(szczególnie końcówka). Końcówka "Lot nad kukułczym gniazdem" (szególnie gdy Billy popełnił samobójstwo.
1.Forrest Gump-wiadomo, śmiech i łzy na zmiane:)
2.Wichry namiętności-tutaj plakałem wiele razy
3.Siedem dusz-oj oj, łzy leciały ostro ale raz
4.Filadelfia-
5.Huragan-ten film spowodował u mnie multum łez, ale innych niż te wyzej:), nie będe zdradzal czemu, trzeba obejrzec
6.Miasto aniołow-generalnie pare łez poleciało, przyjemny filmik
7.Dolores Clairborne-świetny dramat wg. powieści Kinga
8.Skazani na shawshank-genialne kino, kilka łez mozna uronić
9.Mgła-końcowka zabija, ale i wzrusza, przynajmniej mnie
10.October sky-wzruszający, piękny, o marzeniach
11.K-pax-wywoływał we mnie multum emocji, rewelka
12.Requeim dla snu-kiedy pod koniec wchodzi utwór "lux aetherna" i pokazują wszystkich troje bohaterów---rany zewa softis chyba sie wzbogaciła dzieki mnie:)
13.Fountain-genialna muzyka, aktorstwo, historia, i obraz. Trzeba zobaczyc
14.21 gramów-genialnie zagrany, opowiedziany, łzy gwarantowane
15.Pragram 187-genialny samuel l. jackson.
tyle sobie przypomnialem, na kazdym z nich plakałem jak dziecko, na jednym mniej na drugim wiecej, ale łzy leciały. Choć i tak najwiecej łez wycisnał ze mnie Leslie Nielsen we wszystkich czesciach nagiej bronii:)
Moje:
"Zielona mila" *
"August rush" (taki na wpół dramat)
"Dirty Dancing 2"
"Keith" (miliard razy piękniejszy od "Szkoły uczuć" !!!) *
"Marzyciel"
"Uwierz w ducha" (ukochany od lat dzieciństwa ;) *
"Most do Terabithii" (radzę nie ulegać pozorom, ani trochę nie jest infantylny ;]) *
"Moulin Rouge" (baardzo smutny) *
"Podaj dalej) (!) *
"Źródło młodości" (+delikatna nutka fantastyki :)
"Mój przyjaciel Skip" (nie śmiejcie się, koniec jest bardzo wzruszający)
"Titanic" (standard) *
"To właśnie miłość" (szczególnie niektóre wątki, polecam jako, że jedna z nielicznych - razem z "Holiday" - komedii romantycznych, które kocham)
"Wieczór"
"Czekolada"
"Ciekawy przypadek Benjamina Buttona" (niesamowity, magiczny)
"Skazani na Shawshank" (niepowtarzalna rola głównego bohatera [jak i gra aktorska tegoż])
"Za wszelką cenę" *
"Edward Nożycoręki" *
"Forrest Gump" *
"Źródło" *
"Gladiator" *
"Moje życie beze mnie" (polecam!) *
"Braveheart.." *
"Cast away.." (najsmutniejszą chwilą dla mnie jest to, jak Willson odpływa..)
"Kraina wiecznego szczęścia"
"Czułe słówka"
"Między piekłem a niebem" (R. Williams robi swoje)
"Miasto Aniołów" * (o sensie poświęcania się w imię miłości między aniołem a człowiekiem, wspaniały)
"Joe Black" (podobnie do w/w z tym, że z aniołem śmierci w roli głównej; i nikt mi nie wmówi, że Brad Pitt jest złym aktorem)
"Patriota"
A i tak to nie wszystkie, które mogłabym jeszcze wymienić. To.. miłego oglądania, radzę zaopatrzyć się w chusteczki ;)
(te 'odgwiazdkowane' to takie właśnie najbardziej poruszające)(ale oczywiście to tylko moje zdanie :])
Dziś widziałam świetny-krótkometrażowy, czeskiej produkcji "Most" Bobby'ego Garabediana. Ponadto jeszcze mogłyby być: "Pianista", "Pręgi". Pewnie "Lista Schindlera", ale nie widziałam.
"absolutnie świetnym dramatem obyczajowym jest film : "Jestem Sam" ( eng. Sam)- gorąco polecam, łezka leci za łezką.
Wielkie ukłony dla Zielonej mili- wspaniały film:D"
popieram! to jest jeden z najlepszych i najbardziej poruszających filmów jakie widziałam. A Sean Penn jest po prostu genialny!
A co mi tam tez was poczestuje;)
"Krotki film o zabijamiu"
"Noz w wodzie"
"Pi"
"Obywatel Milk"
"Motyl i skafander"
"Dom z piasku i mgly"
"Sciezki Chwaly"
"Lowca Jeleni"
"Lot nad kukulczym gniazdem"
"Choc goni nas czas"
"Rozpustnik"
"Czlowiek w ogniu"
"21 gramow"
"Spokojny Amerykanin"
"Upadek"
"Jak ptaki bez gniazd"
"Strach na wroble"
"Lolita"
"Mechaniczna pomarancza"
"Donnie Darko"
"Edward nozycoreki"
"W imie ojca"
"Czloweik slon"
"Rain man"
"Ludzie honoru"
"American Beauty"
"Truman show"
"Stan laski"
"Malcolm X"
może mi się wydaje, ale chyba nikt nie wpisał filmu Lot nad kukułczym gniazdem :) Świetna rola Jacka Nicholsona
poza tym nie będę oryginalna jeśli napisze, że płakałam na filmach:
- Armageddon (scena ślubu i piosenka Aerosmith i te zdjęcia...)
- Król lew (ile się na nim napłakałam jako mała dziewczynka)
- Sierociniec (scena pod koniec z dzecmi)
poza tym polecam też filmy:
- Forrest Gump
- Siedem dusz
- Skazani na Shawshank
- Jeździec bez głowy (choć przez Johnniego Deppa raczej sie śmiałam niż płakalam)
- Efekt motyla
- Żródło (choć muszę go jeszcze parę razy obejrzeć zeby zrozumieć)
- Obłęd
- Leon Zawodowiec
- HOOLIGANS (GENIALNY)
- W pogoni za szczęściem
- no i oczywiście ZIELONA MILA!!!
a no i zapomnialam o Requiem dla snu, wstrząsający i świetny, no i Jared Leto ;)
Oglądałam milion dramatów ale "Łowca Jeleni" i "Alpha dog" to są filmy na których nie mogłam się ogarnąć, tak płakałam. Jestem zaskoczna, że nikt jeszcze ich nie wymienił. Teraz sobie przypomniałam, że ostatnio widziałam "Gia" i zdecydowanie również wzruszający.
Osobiście najbardziej wzruszył mnie:
-Gorączka
-Ojciec Chrzestny Trylogia
-Tajemnica Brokeback Mountain
-Angielski Pacjent
-Pożegnanie z Afryką
-Fortepian
-Forrest Gump
-Zapaśnik
-Pewnego razu na dzikim zachodzie
-Zapach Kobiety
-Gladiator
trafne typy i niema co powielac ale dodal bym (Samoloty, pociągi i samochody)i(Reggae na lodzie)
takich filmów jest mnóstwo.
forrest gump
milczenie owiec
piekny umysł
monster
21 gramów
pamiętnik
wierny ogrodnik
rzeka tajemnic
doskonały świat
american beauty
król lew[no to bajka ale...]
amelia
requiem dla snu
edward nożycoręki
filadelfia
Wg. mnie bardzo dobrym dramatem jest film P.Almodowary "Przerwane Objęcia" - mi się bardzo podobał
8/10.