PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037250
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Tak jak większość z nas po tym filmie spodziewałam się ........ sama nie wiem czego ale czegoś lepszego niż zobaczyłam.
Niby wszystko było w porządku Tom Hanks w formie, świetny Duncan ale coś jest nie tak, owszem film jest wzruszający i opowiada ciekawą historię. Poprostu ten film mnie nie zachwycił, a spodziewałam się tego. I muszę przyznać, że o wiele ciekawszy wydał mi się podobny film "Huragan" na tym filmie się wzruszyłam.

ocenił(a) film na 8
gonia

Re: nie zachwycił mnie
Szczerze powiedziawszy to nie rozumiem Twojego porównania "Zielonej mili" i "Huragana". Są one tylko pozornie podobne. Wspólny jest wątek uwięzienia niewinnego człowieka - to wszystko.
Obaj skazańcy znaleźli się za kratkami z różnych zupełnie powodów. Oczywiście częsciowo ze względu na nietolerancję i segregację raoswą. ALe Huragan Carter mimo wszyskto był osobą publiczną, której biali konserwatyści chcieli dokopać.
Natomiast więzień w "Zielonej mili" to bardzo prosty i naiwny chłopka, który znalazł się " w złym miejscy w złym czaise" . O ile skazanie go było raczej przypakowe, to morderstwo o które oksarżono "huragana" było niczym więcej jak uknutym spiskiem.
Poza tym Carter jest postacią autentyczną, neibyale dizelnym człowiekiem, który wygrął ostatecznie walkę o sprawiedliwość.
Więzień i podopieczny Hanksa niestety musiał oddać życie za ludzką głupotę. Bez zbędnego heroizmu, z właściwą sobie naiwnością i dobrocią "Duncan" usiadł na krześle elektrycznym. Z resztą jego historia niejest głównym wątkiem powieści. Najważniejsza postacią jest przecież strażnik, świadek wielu niezwykłych wydarzeń, nie tylko kary za niepopełnioną zbrodnię....
I tak mogłabym jeszcze długo wymieniać. Ale ogólnie nie zgadzam się i naprawdę dziwię, ze skoro "huragan" Cię wzruszył "zielona mila" nie....

ocenił(a) film na 10
Ola

o tak!
Absolutnie zgadzam się z Olą!
Przyznam, że mnie ten film jakoś maksymalnie nie wzruszył, ale zrobił to wystarczająco na tyle, by mi się podobał bardziej od Huraganu!

ocenił(a) film na 8
gonia

re: Nie zachwycił mnie
Dziwi mnie twoje porównanie, dwóch tak różnych filmów, jak Huragan i Zielona Mila. Jednak przyznam, że ja również bardzo się nie wzruszyłem. Film jest perfekcyjnie wyreżyserowany, ale tak naprawdę nie jest to nic odkrywczego, nic zaskakującego

ocenił(a) film na 10
Misiu

SUPER film !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!