PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037391
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Rozczarowanie :/

ocenił(a) film na 7

Nie wiem, ale jakoś nie przemówił do mnie ten film. Nie trafia do mnie te połączenie: więzienia i elementów magii. Szczególnych wad nie mógłbym wymienić, bo film nie jest najgorszy, wciąga i działa na emocje(postać Duncana). Nazwanie go naprawdę niezłym, dobry film ok, ale żeby "wielkim dziełem", to nie.
Nie bardzo rozumiem przesłanie tego filmu(jeśli ktoś może wytłumaczyć, a może lepiej przeczytać książkę). Postaram się również obejrzeć jeszcze raz, być może odkryje coś czego nie zauważałem. Póki co nie trafia do mnie.

Moja ocena to: 6+/10

ocenił(a) film na 7
Moreno

oj przepraszam, pomyliłem się z oceną: 7+/10

ocenił(a) film na 9
Moreno

Ja z pełnym przekonaniem dałam 9.
Bardzo zaskoczyło mnie to połączenie, ale mimo wszytko nie sprawiło mi większych kłopotów. W sumie, to ta magia stanowiła podstawę filmu. Gdyby nie ona John Coffey nie ratowałby dziewczynek, nie złapaliby go.....
Wg mnie film wywołuje ogromne emocje, i to wiele razy i w wielu przypadkach. Ja cenię sobie filmy, które coś we mnie budzą i trzeba przy nich lub o nich myśleć.
Bardzo chciałabym przeczytać tę książkę. Jeżeli film był taki.. To książka..

ocenił(a) film na 7
Ushee

Zgadzam się z Tobą, rzeczywiście wywołuje emocje(co bardzo lubię w filmach), ale patrząc na to jako całość to średnio mi się spodobał.

Moreno

Zdecydowanie mój ulubiony film :) Z wprost rewelacyjną grą aktorów - ogólnie. Poza tym pierwszy i jedyny film, który sprawił że chciało mi się płakac

ocenił(a) film na 10
Moreno

10/10 :).
do mnie przemówił: muzyka, gra aktorów i TO COŚ. końcowe sceny oglądam zawsze z zapartym tchem :).

ocenił(a) film na 7
makdape

Ok, to jest Wasze zdanie, szanuje to.
Tylko jedna rzecz mnie trochę dziwi, że Makdape daje z taka częstotliwością 10(zaglądałem do twoich ulubionych:P), dla mnie trochę przesadną. Według mnie film na 10/10 to obraz niemal idealny, powodujący u widza niezapomniane doznania, przy tym skłaniający do refleksji, bądź wydobywający emocje, które zapadają w pamięć na "dłuższy czas". Dając tak często najwyższą ocenę(czyli 10), traci ona w pełnym sensie moc i wyjątkowość.

ocenił(a) film na 10
Moreno

podziwiam trud zaglądnięcia do mojego profilu, jednakowoż na tyle filmów, ile byłam w stanie obejrzeć - te oznaczyłam jako najlepsze. w moich oczach nie tracą one na wartości, bez względu na to, jak inni użytkownicy to odbiorą.
Zielona Mila jest jednym z lepszych perełek, które obejrzałam. z akcją, muzyką i Tomem Hanksem i postacią Brutala. :).

ocenił(a) film na 10
makdape

oczywiście pomyłka - jedną z lepszych perełek. głupi błąd ;].

ocenił(a) film na 8
Moreno

Ja mam podobne odczucia a przeczytałem również książkę. To znaczy bez wahania dałem 8, jednak ta historia nie wzbudziła we mnie takich emocji, aby dać 10.

ocenił(a) film na 10
Moreno

cudowny film.
Ale chyba,żeby go bardziej zgłębić należy przeczytać książkę - z pewnością polecam ją każdemu. Milo się ją czyta i jest naprawdę dobra.