PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037250
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Pierwszy film po ktorym plakalem...............

goandrewgo_

Zgadzam się. Jeszcze na żadnym filmie sie tak nie wzruszyłem.

ocenił(a) film na 10
Bialy_Pielgrzym

przyznam się że i ja niczym bober ryczałem.

goandrewgo_

Jak Tom Hanks / Paul Edgecombe powiedział dwójka to łzy po prostu same leciały.

ocenił(a) film na 9
Jezykoznawca

dobrze ze mialem swiato zgaszone i nikt nie widzial bo tez bezczalem..

goandrewgo_

U mnie może nie pierwszy, ale naprawdę film bardzo wzruszający. Wczoraj płakałam przy nim.

ocenił(a) film na 7
goandrewgo_

Powiem tak - ten film to dobry moment na pierwszy płacz.

użytkownik usunięty
goandrewgo_

nawet mezczyźni płakali to tylko swiadczy o przejmujacej tematyce tego filmu i o jego doskonałosci... jak dla mnie ARCYDZIEŁO!

ocenił(a) film na 6
goandrewgo_

mi niestety lzy nie poplynely ;) film dobry nawet bardzo ale wg mnie nie jest tak wzruszajacy jak np "Cinema Paradiso" (na ktorym faktycznie sie poplakalem przyznaje bez bicia ;)) pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
Vin_McQueen

A CINEMA PARADISO to już był płacz nieziemski!!!! I sie tego wogóle nie wstydze bo mysle że jakies 90% osób które oglądało ten film płakało na pewno.

ocenił(a) film na 10
goandrewgo_

Film bardzo fajny, milo sie ogladalo i ogolnie historia mi sie podobala. Byl takze bardzo przykry jednak przy nim nie plakalem, a jezeli piszecie o placzu to obejzyjcie A Walk To Remember ;)

użytkownik usunięty
lastsamurai1990

jak możesz 'szkołe uczuć' porownywać do filmu o tak poważnej tematyce jak 'zielona mila'...:p nie ośmieszaj sie... a walk to remember to film dla fanów filmów o miłość nastolatków,ktorych jest mnóstwo wiec 'szkola uczuc' wcale nie jest jakims wielkim arcydzielem...a 'zielona mila' to juz ambitne kino!

ocenił(a) film na 10

"szkoła uczuć" hahahahhaha dobre sobie, ale ktoś pojechał po bandzie. No cóż, ale ktoś wtopiony jest w MTV to może i płacze na takich filmach:)

Zielona Mila powina być w pierwszej dwójce Top świat wraz z Wielkim Błękitem. Takie jest moje zdanie.

goandrewgo_

Tak, to naprawdę bardzo przejmujący film. Ciekawe, jak dużo jest osób, które nie miały po jego obejrzeniu kompletnie żadnych uczuć w sobie...

użytkownik usunięty
renata55

film naprawde skłania do refleksji... to jeden z tych filmów,które pamięta sie zawsze...:)

ocenił(a) film na 9

a ja zawsze sie wzruszam jak w "poza światem" hanks traci na tratwie wilsona. to bardzo przygnębiające mimo iż to piłka.

użytkownik usunięty
dobixx

jestes wrażliwy na maxa!!! :D ale to raczej dyskusja poświęcona 'zielonej mili'....;)

użytkownik usunięty
goandrewgo_

Jeden z najlepszych filmów świata; Arcydzieło 10\10

ocenił(a) film na 8
goandrewgo_

Ja tez plakalem gdy Tom kazal odpalic krzeslo :'(! (Tak dziewczyny nie tylko wy plakac umiecie i mozecie xD)

10/10 z racji ze tworzyl go mistrz King! :)

użytkownik usunięty
imperator_6

dziwię sie,bo nigdy nie widziałam płaczącego mężczyzny;)

ocenił(a) film na 10
goandrewgo_

niby chłopaki nie płaczą ale ten film jest wyjątkowy:)

ocenił(a) film na 3
Tommy_DeVito

wyjątkowo nudny chyba,jeśli płakałam to tylko z powodu zmarnowanego czasu na jego oglądanie,3x do niego podchodziłam i udało mi się dopiero za 4 wytrwać do końca,rozumiem że tematyka filmu mogła wzruszać,ale sam film wg.mnie zrobiony jest zbyt cukierkowo,scenarzysta nie tylko nie był chyba nigdy w więzieniu ale nawet nie oglądał żadnego filmu o warunkach tam panujących,strażnicy to prawie aniołki a więzniowie wszyscy tacy cudowni że można tylko zadawać pytanie co oni tam robią.
no i na pierwszym miejscu oczywiście drętwy Tom,ze sztuczną twarzą bez wyrazu,tak samo przdstawiający wszystkie swoje uczucia,czy to radość,smutek czy rozpacz
to chyba jedno z największych rozczarowań jakie oglądałam

użytkownik usunięty
fenix

a na "szkole uczuć" to pewnie płakałaś jak bóbr??? :P

ocenił(a) film na 10
goandrewgo_

płakałam zarówno czytając książkę, jak i oglądając film.
piękna historia.

ocenił(a) film na 10
speculation

A ja płakałem ze śmiechu-czytając "Fachową Opinię" fenixa :)

ocenił(a) film na 10
Thug4Life

ja też z tego się ubrechtałem do łez:D jaką to trzeba mieć srake we łbie żeby tak odebrać film jak fenix (podejżewam że wie jak jest w więzieniach z tamych lat, bo tam była i to dlatego. Inna sprawa że temat wiezienia jest marginalny i jest tłem i nie o to chodzi w filmie) i potem się podzielić tymi spostrzeżeniami.

ocenił(a) film na 3
Redgard

to nie była "fachowa opinia" tylko moje wrażenia po obejrzeniu tego filmu,podobnie jak każdy z was napisał SWOJE odczucia,nigdzie nie zauważyłam obiektywnej oceny tego "dzieła",wszędzie tylko "płakałem","wzruszyłem się",bla,bla,bla,nikogo po drodze nie obraziłam,wyraziłam tylko woje zdanie na ten temat,ale widzę że opinia inna niż piękne,wzruszające nie jest tu mile widziana,bawcie się dalej w swoim własnym świecie
"szkoły uczuć" jeszcze nie oglądałam

ocenił(a) film na 10
fenix

NIe umiesz czytać, dlaeto powinnaś wrócić do żłobka, albo podstawówki. Właśnie o tym pisałem, nie o obiektywiźmie, tylko o subiektywnych odczuciach. I właśnie człowiek musi mieć niesamowitą srakę we łbie żeby tak jak odczuć film tak jak ty i mało tego dojśc do takich debilny.ch wniosków niczym drechów pod klatką wniosków, chociaż teraz ich chyba obrażam ,za co przepraszam, bo podejrzewam, że nawet oni nie są na tyle tępi, żeby zaprzeproszeniem chrzanić farmazony 3letniego dziecka. Ja rozumie, że się wychowałaś na MTV i Spears i wogóle, i kinie dla Ciebie liczy się cyz popcorn jest po 3zł czy drożej, ale klimat filmu i konwencja jest tak oczywista, że nawet się nie da dyskutować. Co ty chcesz?? W poprzednim poście podważasz realizm więzienia. A z k.urwa jakiej racji? Bo nie wyglądasz na oczytaną, ani inteligetną żeby wiedzieć jakie były wiezięnia. I tak dalej. Twoja nie wiedzam inteligencja, oraz posty, nie tyle tarzają się po dnie, one w najlepsze ryją w ziemi.
I ta twoja opinia subiektywna brzmi jak to, że czarne jest dla Ciebie białe i hu.j to jest twoja opinia.

A tak nie jest. Możesz się oszukiwać, możesz nadal zostać na poziomie atomówek i ich przyjaciół, albo możesz zacząć sie wreszcie uczyc, zamiast biegać po centrach handlowych za ubraniami.

Dwa twój post ma się nijak do założonego tematu, autor nie założył go po to, żebyś tu się obnażała z głupoty i radzę poczytać regulami filmwebu, jeśli masz jakieś ale.

Trzy fillm nie musi CI się podobać, co jest oczywiste, ale twoja argumentacja jest de.bilna i żałosna na zasadzie czarne jest białe,i hu.j jak wyglada białe i dlatego 1.

Nikogo nie obraziłaś??? Czytać nie umiesz tego co napisałaś????
Zaczęłaś od obrażania aktorów na reszcie koncząc. No tak ale to według Ciebie nie są ludzie. Bo aktorrzy to mieszkają tylko w MTV inie wychodzą po za TV. Fakt:/

użytkownik usunięty
fenix

ZIELONA MILA to kultowy film,który porusza istotne tematy więc powinnaś zachować dla niego choć odrobinę szacunku.to dzieło nie jest filmem łatwym to film,który wymaga skupienia i powagi. jeśli ci sie nie podobał no cóż w takim razie ciekawa jestem jaki film jest twoim ulubionym?

ocenił(a) film na 3

wiesz co baranie,wróć do rodziców po troche dobrego wychowania,chyba że maja inne rzeczy na głowie niz zajmowac się Tobą,
na pewno wiem więcej na temat więziennictwa nie tylko współczesnego,niż Ty
napisałam właśnie że TEMATYKA filmu mogła wzruszać,ale tylko to było tam ciekawe,film jest zbyt przerysowany,nudny,momentami się dłuży a aktorstwo w wykonaniu Toma to nieporozumienie,Twoja wypowiedz brzmi za to tak jakbyś był niepewnym siebie dzieciakiem który dorwał się do świata gdzie nie ponosi się konsekwencji za swoje durne wypowiedzi więc rzucasz sraką po łbach wszystkim którzy mają inne zdanie
wiesz kiedy płakałam pierwszy raz,kiedy poszłam do dziewczynki chorej na białaczke (jestem wolnotariuszem w fundacjach zajmujących się dziećmi) a jej matka powiedziała,że przyszłam 2 dni za pózno,wiesz kiedy płakałam po raz 2,kiedy zobaczyłam w szpitalu niemowle skatowane przez jednego z rodziców
więc na pewno nie będę roztkliwiać się na żle zrealizowanych filmach które z rzeczywistością mają niewiele wspólnego
rozumiem że sam wychowywałeś się na programach typu MTV (często tego używasz więc pewnie coś w tym jest) i nie ma w tym nic złego ale nie wrzucaj wszystkich do jednego worka i zauważ że poza tv i filmami jest jeszcze prawdziwe życie

ocenił(a) film na 10
fenix

tylko, że głupoty piszesz i nikt się znimi nie zgadza, więc po co to?

ocenił(a) film na 10
Redgard

fenix nie potrafisz docenić i wyciągnąć wniosków z prawdziwych filmów, dla Ciebie pewnie ulubione filmy to mordobicia i strzelanki gdzie krew się leje hektolitrami.

ocenił(a) film na 10
krzys299

krzys299 wiesz nie ma co jak nasza specjalistka w ulubionych ma takie wypaasyy jak Elektra , Buffy, Pottery, Skarb Narodów, Wygrane Marzenia, Xene, Epoka lodowcowa, Speed, oczywiśćie Gwiezdne Wojny. No tak to jest prawdziwe kino któremu niestety nie dorównuje Zielona Mila. Szczególnie elektrze i xenie.

ocenił(a) film na 3
Redgard

jeśli chłopak lubi Rambo czy Batmana,to w porządku,ale filmy o pięknych,silnych i odważnych kobietach to już tandeta?
mogłabym wrzucić filmy które są w pierwszej 10 ale po co,nie muszę robić na nikim wrażenia
w ulubionych mam to co mi się podoba,kino przede wszystkim służy mi do rozrywki,braku uczuć nie muszę sobie rekompensować szukając ich w filmie,mam ich wystarczająco w realu
poza tym nie przepadam za dramatami,więc to też pewnie miało wpływ na to że nie podoba mi się ten film(chociaż pare dramatów oglądałam a jeden czy dwa były nawet niezłe),a także nie cierpie Toma H,nie wzrusza mnie również uzdrawianie gryzoni
i owszem wole po raz kolejny oglądać Gwiezdne wojny niż po raz drugi Zieloną mile

fenix

Zostawcie dziewczynę w spokoju. Nie dojrzała do oglądania tego typu filmów to trudno. Może kiedyś to zrozumie, może nie. Najprawdopodobniej nigdy nie czytała Kinga. A o gustach sie nie dyskutuje. I to wolny kraj, jeżeli chce głosić (dla mnie wątpliwą) wyższość Gwiezdnych Wojen nad Zieloną Mila to niech głosi.
Co do samego filmu, nie obejrzałam w całości (postanowiłam najpierw wypożyczyć książkę), ale mam taki zamiar bo niedawno ją skończyłam i to były moje pierwsze łzy przy czytaniu. Być może gdy obejrzę cały film to przeżyję moje pierwsze łzy na filmie. :P

ocenił(a) film na 9
utalentowana

ludzie darujcie sobie to że ktoś ma inne zdanie nie znaczy że jest głupim debilem proszę was
nie podobał się film trudno ale nie wy musicie wyzywać od niewiadomo kogo
to jest niedojrzałość...
a co do filmu dla mnie świetny

ocenił(a) film na 10
doma48

"nie znaczy że jest głupim debilem " - takie słowo chyba ani razu nie padło, więc nie wiem o czym myślisz.

I jeśli nie wiesz jest różnica między "nie podobał się film" od absurdalnego tekstu że film nudny.

I jeśli masz jeszcze jakieś ale to wiedz, że temat tego forum to "kto się wzruszył na filmie", a nie dywagacja nad tym czy fajnie zagrali,czy nudno,czy wieźienia prawdziwe i inne pierdoły. Jak ktoś chce siać farmazony to niech sobie nowy temat założy nie offtopuje innego. I to i twoja głupia obrona (piszesz chociaż nie przeczytałaś żadnego postu z dyskusji) to jest dopiero niedojrzałość...

ocenił(a) film na 9
Redgard

ale wyrażenia typu sraka we łbie oznaczają praktycznie to samo:/
po drugie to jest zwykła opinia ludzi komuś mógł wydawać się nudny
a ty potrafisz napisac tylko że ma srake we łbie
po 3 temat jest ten pierwszy raz
a nie kto się wzruszył, taka mała dygresja
po 4 przeczytałam każdy post, a to że zamianiełam inne słowa na słowo debil nie znaczy, że czegoś nie czytam
po 5 nie pisz że ktoś ma wspomnianą już srakę we łbie jeśli kogoś nie znasz, Tobie podoba się to innym to i ma do tego prawo, a to że Ty ejsteś zafascynowany filmem nie znaczy że cały świat musi być

ocenił(a) film na 9
doma48

i choć argumenty owego człowieka nie są zbyt trafne i chyba zbyt hiperbolizowane nie znaczy że należy go obrażać

ocenił(a) film na 10
doma48

znaczy bo przekręcasz słowa dopasowując je do własnego myślenia, żeby Ci się zgadzało, bo inaczej nie możesz widocznie. Przykro mi że twoje spectrum umysłowe jest tak ograniczone, jednak naprawdę wolałbym żebyś się nie odzywała jeśli nie czytasz poprzednich postów.

"jaką to trzeba mieć srake we łbie żeby ocenić tak jak fenix..." - to jest przypuszczenie, nie napisałem, że "ma srakę we łbie". TO jest różnica bo w drugim wypadku bym ją obraził. I do tego nie trzeba kogoś znać, bo pisząc tutaj w ten a nie inny sposób daje świadectwo osobie i można sobie o ludziach czytając ich wypociny wyrobić opinię.

"po drugie to jest zwykła opinia ludzi komuś mógł wydawać się nudny " - opinie takie to sobie możesz koleżance na trzepaku wmawiać, a nie na forum przy temacie zupełnie nie związanym, przy tym pisząc post żałosny, jak sama stwierdzasz o poście fenix "choć argumenty owego człowieka nie są zbyt trafne i chyba zbyt hiperbolizowane" -- NO PADŁEMMMM doprawdyyy ???? TO nie wiem po co tu piszesz, skoro piszesz to samo co ludzie kilkanaście postów nad Tobą.

"po 4 przeczytałam każdy post, a to że zamianiełam inne słowa na słowo debil nie znaczy, że czegoś nie czytam " aa takkkk to w takim razie znaczy, że albo masz w dupie to o czym chcesz pisać, albo ludzi na forum,albo masz problemy z myśleniem, bo skoro zamieniasz słowa i wmawiasz komuś, że coś powiedział to chyba jest coś nie teges. Temat to "Ten pierwszy raz
Pierwszy film po ktorym plakalem..............." - jeśli naprawde masz problemy z przyswojeniem podstaw jakie potrzebne są do myślenia to nie poradze. Ale do głowy by mi nie przyszło żeby do tematu takiego, gdzie ludzie piszą jak się wzruszyli jakiś idiota pisał o istocie prawdziwości więziennictwa i kłamał w żywe oczy. Jak cyniczny człowiek może napisać "drętwy Tom,ze sztuczną twarzą bez wyrazu" , "zrobiony jest zbyt cukierkowo" - taaaa już nie mówiąc o całym filmie cukierkowa jest szczególnie końcówka.

I jak masz znowu jakieś bzdury pisać i zamieniać słowa, i fakty, po to żeby bronić słowa kogoś, z którym się kompletnie nie zgadzasz i sama je negatywnie oceniasz to może po prostu wyluzuj.

ocenił(a) film na 10
goandrewgo_

Boski film :* przypadniem go zaczęłam oglądać z siostrami u wujka na imieninach .... :] ale świetny ba serio .... a płakać .. no chciało mi się ale się powstrzymalam a jak widziałam tego Percy'a Wetmore'a to tak mną rzucało !! że masakra ! :P no poprostu jakbym go znała to bym zabiła [troche przesadziłam:P]
Pzdr dla fonów "ZM"

ocenił(a) film na 9
adunnia2606

Twoje argumenty nie trafiają do mnie, moje do Ciebie trudno widocznie się nie rozumiem, nic nie wnosimy do tego tematu więc go zakończmy a najlepiej usuńmy

ocenił(a) film na 10
goandrewgo_

Film jest piękny, najlepjej zainwestowane 6 zeta w moim życiu. Jeszcze nigdy w życiu nie płakałem na filmie a na tym trudno się było powstrzymać ;)

ocenił(a) film na 10
goandrewgo_

Ja tez nie wytrzymałem i się rozkleiłem... Niezapomniany film...