PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037314
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

Zielona mila

użytkownik usunięty

Bardzo rzadko zdarza się, abym płakał oglądając film. Jakoś ciężko mnie wzruszyć :D Ale tym razem łzy same stanęły mi w oczach. Nie żałuję prawie trzech godzin spędzonych przed "Zieloną mila". Film piękny, wzruszający, pobudzający umysł do myślenia. Wspaniała obsada aktorska. Każdemu polecam, ponieważ film naprawdę wart jest obejrzenia. Gdybym mógł dałbym notkę 11. Postanowiłem jednak trzymać się powszechnie przyjętej reguły oceniania w skali od 0 do 10. Z całkowitą świadomością daję 10/10. Pozdrawiam !

Zgodzę się. To jedyny, podkreślam jedyny film, na którym przelałam tyle łez. Rzadko, naprawdę bardzo rzadko płaczę na filmach, wzruszam się, owszem, ale co najwyżej uronię jedną łezkę, a oglądając "Zieloną Milę" płakałam jak bóbr. Musi być w nim coś niezwykłego, skoro tak na mnie wpłynął. Podoba mi się zaistnienie sprawiedliwości. Człowiek czuje smutek i złość, za to jak okropnie osądzany jest John Coffey, ma ochotę rozszarpać Percy'ego Wetmore, lecz ostatecznie także on ponosi konsekwencje, co daje upust emocjom. Świetnie rozwiązany problem sprawiedliwości, w którą nietrudno z początku zwątpić.

ocenił(a) film na 2
avoine

Nie jesteście jedyniy co płakali na tym filmie. To tylko z tego powodu ten film ma taką notę jaką ma, bo młodzież na tym płacze a jeśli płaczą to film zasługuje 10/10. Wielka szkoda.

ocenił(a) film na 9
shady_88

Shady,
czy 88 to Twój rocznik?

ocenił(a) film na 2
woooow

tak

ocenił(a) film na 10
shady_88

Ten Film ma w sobie coś co określiłbym mianem Magii, jest niesamowity, jedyny film na którym płakałem. Świetna gra aktorska i pomieszanie momentów nostalgicznych ze śmiesznymi czyni z tego filmu arcydzieło 10/10.

ocenił(a) film na 10

Arcydzieło 10/10 bez dwóch zdań. Ten, który zaprzeczy będzie musiał stoczyć ze mną walkę pieszą lub konną ;)

ocenił(a) film na 2
inkasent007

Zaprzeczam, filma nie jest acydziełem!!!

Czytałem książkę jakies dziesięc lat temu. Niedługo póżniej pierwszy raz film. Pamietam ,ze denerwowało mnie w nim pare rzeczy ale ogólnie wtedy podobał mi sie. Ostatnio obejrzałem film drugi raz i stwierdziłem, że to nie do konca to co lubie w kinie... Niestety solidne 7,5/10

ocenił(a) film na 9
ScrappyCoco

Dlaczego "niestety"? :) Przecież 7,5 to w miarę dobra ocena, a solidne 7,5 to już w ogóle ;). Jedni się zachwycą Zieloną Milą, drudzy przejdą obok tego filmu obojętnie a innych będzie on irytował. Każdy ma prawo do własnego zdania, prawda?

Ja muszę się przyznać, że nie jestem chyba w stanie obiektywnie ocenić tego filmu, ponieważ on mnie totalnie oczarował, zaczarował, urzekł. Sama nie wiem ile razy już go widziałam. Jest w nim jakaś magia, która mnie przyciąga. Początkowo dałam Zielonej Mili 10/10, ale doszłam do wniosku, że to trochę niesprawiedliwa ocena. W tej chwili ma ode mnie 9/10 - a i to jest podyktowane bardziej sentymentem niż obiektywnymi przesłankami.