PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=862}

Zielona mila

The Green Mile
1999
8,6 1 milion ocen
8,6 10 1 1037250
7,0 60 krytyków
Zielona mila
powrót do forum filmu Zielona mila

forrest gump to film pod kazdym wzgledem genialny. natomiast zielona mila to zupelnie nieporozumienie 3/10

ocenił(a) film na 9
portowiec83

zupełne nieporozumienie ? nie no każdy ma prawo do swojego zdania na każdy temat. ja osobiście uważam, że ten film jest genialny i mnie osobiście bardzo poruszył.

patyczka

przeczytaj książkę. Być może zmienisz zdanie.

portowiec83

Hmm. Z filmami wyższej rangi jest właśnie taki problem. Odbiorcy w swoich ocenach popadają w skrajności. Jeden powie, że jest on genialny inny zaś, że to totalne dno. No i najczęściej bywa tak (a przynajmniej w przypadku Zielonej Mili), że ci drudzy po prostu nie rozumieją filmu i jego przesłania. Jeśli z filmu nie jesteś w stanie wyciągnąć jakiegoś głębszego sensu to radzę przeczytać książkę, może tam będzie to jaśniej przedstawione...

sylwinka_1993

No właśnie przeczytałem książkę - jako pierwszą.
I dlatego mogę filmowi dać jedynie słabiuteńkie 7 (a i to z dużą wyrozumiałością dla twórców)

ocenił(a) film na 5
sylwinka_1993

Przesłanie to ten film może i ma, ale głębsze to ono na pewno nie jest. Ot, kolejny filmowy cukiereczek podetknięty na tacy pod sam nos odbiorcy. Niekoniecznie totalne dno, po prostu przeciętny film na jeden raz.

ocenił(a) film na 8
portowiec83

tak naprawde czas pokaze,wodny swiat zjechany na maxa a dzis jest perelka,tak jak abbyss camerona