Jak poznaje kogos i zaczynamy rozmawiac czesto o filmach, ludzie mowia mi, uwielbiam nasze
polskie komedie jak Poranek Kojota czy Chlopaki nie placza, ja im mowie ze to nie dla mnie ze
Lubaszenko to wg. mnie tylko Sztos a reszta crap;) wtedy ludzie mowia, ze lubia takze ambitne
kino i podaja tytul ZIELONA MILA, PO CO JA TO PISZE? a no po to zeby zwrocic uwage ze jest to
film nr 1 dla wszystkich laikow filmowych, oni sa zadowoleni z siebie ze wysiedzieli te 3 godziny i
zrozumieli film, ktory jest co najwyzej dobrym filmem.
frazes "o gustach się nie dyskutuje" na forum dyskusyjnym to czysta prowokacja - koło ratunkowe ludzi którzy nie mają nic ciekawego do powiedzenia.
No dobra....
Zielona Mila według mnie nie jest arcydziełem ale jest ona zdecydowanie jednym z lepszych filmów jakie powstały jednakże uważam że wątki w którym pokazane były rzekome uzdrowienia były lekko naciągane poza tym film ciekawy warty obejrzenia skłania widza do refleksji i tak jak pisałam na początku film może jakiś wybitny nie jest ale jeżeli o mnie chodzi zasługuje na mocne 8.
ja tez wiele razy tutaj pisałem ze mila nie jest zadnym arcydzielem , to tworca tego portalu o tym decyduje podpisujac pod 10 - słowo ARCYDZIELO to kompletna bzdura i nieporozumienie , ale pisac to 1000 razy a i tak jak grochem o sciane
Jakie to ma znaczenie, skoro dajesz dychę, to znaczy że uważasz film za najlepszy pod jakimiś względami (chyba że masz nietypową skalę oceniania) i to czy administracja przypisuje mu arcydzieło czy nie, to niczego nie zmienia
tak ale ja bym ten film i jemu podobne nazwal sobie tak jak mi pasuje , a nie tak jak ktos wydumał , i powtarzam po raz juz chyba 1001 Mila to nie jest zadne arcydzielo , nie wiem moze to po chinsku by trzeba napisac, ale wtedy tez nikt tego nie zrozumie ...
No co ty powiesz? Wiadomo, że żadne to dzieło sztuki tylko papka dla skończonych bałwanów :D lecz skoro tak twierdzisz to co się tak podniecasz gdy ktoś słusznie przyuważy kiczowatość tego filmiku? Coś się tu nie klei kłamczuszku. :P
w tym filmie najwazniejszy jest ten , cokolwiek on znaczy "TEKST" i oddaje ostatnie piwo , ze GRZEGORZ ANNA OGOREK REYNEVAN Z BIELAWY w tym roku sie o tym nie dowiecie...
Ale Riko ma rację ja też nie zwracam uwagi na te beznadziejne podpisy typu "ujdzie" ,"słaby" etc. mam własny system oceniania.
Ja też, tylko że jednak dycha to dycha, najwyższa możliwa ocena (bez względu na to jaki epitet jej przypiszemy), więc skoro Riko daje 10/10 Mili, to znaczy że uważa ten film za najlepszy lub jeden z najlepszych jakie powstały.
Nie uważam moich filmów za najlepsze jakie powstały tylko jakie zrobiły na mnie wrażenie. Filmom genialnym od strony technicznej które nie wywołały u mnie żadnych emocji obiektywnie mogę dać co najwyżej 7.
popre w koncu ogorka, ogorek - P O P I E R A M moja dycha jak to pisze ANNA moja sprawa, w swieta nadawali 7 Dusz pierwszy raz widzialem , piekny film , wczoraj ogladalem Atlas chmur, ponadczasowy tak mi sie wydaje moze oba sa arcydzielami a moze nie , nie wiem , ...
Najlepszy czy największe wrażenie - tak czy inaczej film "naj", a więc z jakichś powodów taki, którego nie da się przebić. Autor tematu nawet nic nie wspomniał o "arcydziele" tylko o przecenieniu.
Riko jestes mistrzem swiata,zeby w jednym zdaniu tyle niejasnosci!? to znaczy ze dla ciebie dycha to film dobry? bardzo dobry? Mila ma 10 i serduszko! to i nie jest arcydzielem, wirtuozeria?! az strach pomyslec ile bys musial dac takiemu "Czasowi Apokalipsy" 18?;)
I mówisz to sam mając najbardziej przeceniony film na fw Nietykalnych 10/10 jakby to był ambitny film.
Co do Nietykalnych(pewnie o francuski Tobie sie rozchodzi;) wzielo gore to ze 7 lat sam pracowalem z niepelnosprawnymi, ten film dal mi pozytywnego kopa na dwa tygodnie, zrozumialem ze moje problemy sa niczym...;)
no i wszystko jasne co tak naprawde sie liczy, dobrze ze ta polska durna telenowela szpital.... dzieje sie na ksiezycu
oj, ktos nie zalapal ironii;) albo ktos(znaczy ja)nie umie ironizowac, pozostaje chamski sarkazm!
ale sam film jest bardzo przeciętny. jeśli tobie film nietykalni dał kopa to może komuś dała go mila. tak czy inaczej oba filmy są przecenione przez społeczność fw.
Moim zdaniem nietykalni są o niebo lepszym filmem od mili, aż samo porównanie jest nieadekwatne, nie zalatuje z filmu amerykańskim tanim blichtrem, jest świetnie zagrany i w ogóle to powiew swiezosci w czasach gdzie coraz trudniej o dobre kino, wydaje się że pomysły się wyczerpały, szczere to ostatni raz takiego plaskacza (w pozytywnym słowa znaczeniu)dostałem ostatnio przy Jablkach Adama.
właśnie nietykalni jadą na tym samym schemacie - wzruszyć widza tanimi chwytami. nie bez powodu jest tam
niepełnosprawny człowiek i dobry murzyn. dobre kino jak najbardziej jest, ale nietykalni się do niego nie zaliczają.
Ty widzisz dobrego murzyna i bogatego kaleke, ja widze niepelnosprawnego ktory swoje kalectwo nadrabia pieknym umyslem, oraz murzyna ktory nie od razu stal sie dobry, obaj pasuja do siebie jak wol do karety, a mimo to ta historia wydazyla sie naprawde! mysle ze dyskutujemy o filmie bo jest popularny i troche robi sie koloniego szum, ale jakby byl to film niszowy nikt by nie mial pretensji, dlaczego nie masz pretensji ze ocenilem na 9 film Baza Ludzi Umarlych? bo pewnie nawet nie masz pojecia o czym mowie.
pisze o tym filmie dlatego że również jest przeceniony w rankingu fw a schematem nie różni się za bardzo od Mili. dlaczego nie założyłeś tego tematu pod innym bardziej niszowym filmem? bo chodzi o przereklamowane produkcje. skupiasz się tylko na fabule, która cię poruszyła ze względu na własne doświadczenia a rozmawiamy w kontekście tego co film wniósł do kinematografii bądź jak wypada od strony technicznej. Nietykalni to nie jest ambitny film i też tylko laik będzie tak uważał.
.Ps- No nie to ja sie tlumacze komus kto dal dyche tytanicowi i jestecs bogiem!;) ej Ty flashbacku nie bedziemy grac w pingponga, ty do mni je do ciebie i wystarczy, bo to nie ma sensu, trzymaj sie;)
jasne jak się nie ma argumentów to najlepiej zakończyć dyskusję w taki sposób. Titanic to film z genialną stroną techniczną tak samo zresztą jak JB gdzie zarówno aktorstwo, OST czy zdjęcia, montaż i udźwiękowienie stoją na wysokim poziomie. do tego dochodzi moja subiektywna ocena. po prostu przyznaj że popełniłeś błąd.
Jakie argumenty, mi sie podobaja Nietykalni, tobie Titanic, ale ja sie nie zachowuje jak jakis krytyk ktory pozjadal wszystkie rozumy, mam sie zgodzic ze Nietykalni nie sa arcydzielem bo ty tak powiedziales?! po prostu nie dostrzegasz w tym filmie tego co ja(mysle ze jestes ubogi duchowo), ja natomiast nie dostrzegam w Titanicu tego co ty(mysle ze nie lubie romansidel;) choc uwielbiam te pania z twojego avatara, i nawet Leosia po Infiltracji i Shooter Island polubialem;)
twój błąd polega na tym że to co piszesz w ogóle nie jest obiektywne. równie dobrze ktoś może napisać że nie dostrzegasz w mili tego co on a nietykalni to przeceniony film. Titanic jest daleko poza rankingiem właśnie przez ignorantów którzy w tym filmie widzą jedynie ckliwe romansidło.
'mysle ze jestes ubogi duchowo' nie jestem po prostu reżyser obraża widzów chamskimi chwytami. historia jest do bólu banalna i poprawna politycznie. film robiony typowo dla kasy.
ha ha STRONA TECHNICZNA!! jakbysmy mysleli takimi kategoriami, to bylby koniec kina, Prosta Historia Lyncha tez jest slaba od strony technicznej, slabszy niz Wojna Swiatow, tyle tylko ze Historia ma u mnie 10, a WS 1.
dlatego że chcę podejść do tego obiektywnie a nie patrząc na subiektywne odczucia i na to co poruszyło widza. tylko w kategorii strony technicznej możemy dyskutować jeśli chodzi o fabułę to co najwyżej obiektywnie można stwierdzić czy jest oryginalna i czy wnosi coś do gatunku. historia w nietykalnych jest wtórna. temat przyjaźni z niepełnosprawnym był niejednokrotnie poruszany w różnych filmach. mila już nawet pod tym względem jest oryginalniejsza.
p.s żaden film Lyncha nie jest słaby jeśli chodzi o sprawy techniczne więc wątpię.
Nie masz racji największym nieporozumieniem wszech czasów są nietykalni. Żeby takie coś miało 3 miejsce... Żenada po prostu.
Nawet nie umiesz przeczytać mojego profilu dobrze... Gdzie ty się uczyłeś czytać? Aha, no i co ma to do tego największego nieporozumienia wszech czasów jakim są nietykalni. Mila taka sobie, wg mnie na 7/8
PS. Jeżeli myślisz, że tu każdy wystawia ocenę siedząc godzinami i analizując każdy szczegół, to jesteś w błędzie. Za epickość, efektowność, świetne pojedynki i efekty, muzykę, która jest jedną z najlepszych w historii i za najlepszy pojedynek na miecze w historii kina dałem 10. I jak na razie tylko dwóm filmom dałem 10, a nie każdemu, który mi się podobał.
Aleś się tych Nietykalnych uczepił. Owszem to jest film wtórny, przez co przeciętny. Ale co Ci w nim tak bardzo przeszkadza?
Oglądałem początek kiedyś w telewizji, ale jak zobaczyłem, że to trwa tyle czasu, to przerwałem, bo myślałem, że mniej niż 2h, musiałem potem już iść.
Nie widziałem także, więc nie powiem, ale jakoś rewelacyjnie to się nie zapowiadało. Wstęp był niezły.
"nie umiesz przeczytac profilu"!? znaczy ze co? daty kiedy dolaczyles, zainteresowan, informacji o ulubionych gatunkach, czy chodzilo ci o POST, nie umiem przeczytac posta?
...a w ogole madrzysz sie o szkolach ze nie umiem czytac ze zrozumieniem, a piszesz "wszechczasow" osobno!!! dobry tupet, jak mozesz nie pisz juz w ogole, bo w porownaniu z innymi tutaj, wymiana zdan z Toba jest jalowa, to po prostu strata czasu.
1. "wszech czasów" pisze się osobno.
2. "nie umiesz przeczytać profilu" bo dał Avengers 9/10
3. nie wiem jak można czepiać się oceny najbardziej epickiego blockbustera który w przeciwieństwie do Nietykalnych nie sili się na bycie ambitnym a jest doskonałą rozrywką dla inteligentnych widzów.
epickiego!? chyba pod wzgledem liczby bohaterow, epickie kino to LOTR, Krolewstwo Niebieskie,Piraci z Karaibow czy tam inny Bravehart, dwa pierwsze Batmany Nolana sa o trzy klasy lepsze od avengers,Wachman jest o dwie klasy lepszy, nawet Transformersy jedynka! Widze ze lubisz wymyslac jakies mity i sie ich trzymac, a idac do kina kierujesz sie statystykami ile dany film zarobil, z wszech czasami mea culpa;/ i feel embarressed now:/