PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=586583}

Zjawa

The Revenant
2015
7,2 285 tys. ocen
7,2 10 1 285479
6,9 96 krytyków
Zjawa
powrót do forum filmu Zjawa

Do niedowiarków, który nie wierzą, że człowiek może przetrwać w tak ciężkim stanie, w takich warunkach. Otóż może. Hugh Glass żył naprawdę i naprawdę został ciężko raniony przez niedźwiedzia i pozostawiony w dziczy przez swoich towarzyszy. Pokonał ponad 300 km w ekstremalnych warunkach, głównie czołgając się. Jednak film, jak i książka, tylko tyle nawiązuje do tej autentycznej historii, no może książka trochę więcej (zakończenie). Niemniej film jest świetnym zobrazowaniem książki, jednak to ona wywarła na mnie większe wrażenie, naprawdę czuło się smak tego bizona w ustach i chłód na plecach, i ogromną wolę walki o przetrwanie. W filmie mamy piękne zdjęcia, muzykę, grę aktorską, ale czegoś tu zabrakło.

ocenił(a) film na 7
mmmmz

to fakt z tymze w rzeczywistosci nie zabil fitzgeralda tylko mu wybaczyl . Glass zginal pkilkanascie lat pozniej zabity wlasnie przez indian z tego plemienia ktore w filmie szukalo córki wodza .

ocenił(a) film na 7
parszywykutafon

Indianie przeszli obok niego. Nic mu nie zrobili.
Poza tym nie jest oparta na faktach. Jedynie spotkanie z niedźwiedziem jest prawdziwe, ale nie było takie jak w filmie.

ocenił(a) film na 7
maz9

mowie o prawdziwym zyciu glassa po tej historii w filmie .Po tym co bylo kilkanascie lat pózniej

ocenił(a) film na 7
parszywykutafon

Aha rozumiem. Niestety reżyser wiele wątków pozostawił niedokończonych. Jest rezerwa, aby zrobić sequel, ale nie wiem, czy ktoś się tego podejmie. Chętnie bym obejrzał z tymi samymi aktorami, ale zrobione przez innego reżysera, np. Petera Jacksona.

ocenił(a) film na 7
maz9

no tak ale wiesz .... leo w realu wybaczyl swojemu oprawcy a ten drugi koles ktory go zostawil na smierc w realu dorobił sie opinii swietnego trapera i zmarl w 1881 roku . Sequel ? pewnie bedzie rowniez przeklamany co i Zjawa .Mam nadzieje ze nie powstanie .Malo wiadomo o zyciu Glassa po wydarzeniach z filmu , byl traperem w us army , zginal z rak Arikari w 1833 roku . Sam widzisz ze kontynuacja jest .....zbedna chyba .

ocenił(a) film na 7
parszywykutafon

Chodziłoby mi o dalszą część, ale niekoniecznie opartą na prawdziwych wydarzeniach.

ocenił(a) film na 7
maz9

Rozumiem doskonale ,czyli po prostu przygodowy .

ocenił(a) film na 7
parszywykutafon

Ale z jakimś głębszym przesłaniem. Czymś, co mogłoby mnie zaskoczyć i skłonić do zastanowienia.

ocenił(a) film na 2
mmmmz

Na MOCNO podkoloryzowanych faktach. Hstoria z roku 1823 kiedy to posługiwano sie jeszcze przekazywaniem informacji na zasadzie "głuchego telefonu" (wspartego bujna wyobraźnią) bo ponad 90% ludności nie umiała ani czytać ani pisać.