PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=191345}

Zodiak

Zodiac
2007
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 229465
7,5 77 krytyków
Zodiak
powrót do forum filmu Zodiak

Zodiac (2007), reż. David Fincher:
C+
4.8/10
2.5/5

Nuda. Kiedy to się rozkręci? Mamy 115 minutę i nagle zaczyna się film. Wtedy przez około 20 minut napięcie narasta , później znowu trochę zwalnia i w końcu się kończy. Film, rzecz jasna. Napięcie też. Trudno mi pisać o tym obrazie bo te parenaście minut zapada w pamięć ale chyba nie z tego składał się ten, pełnometrażowy przecież, film. A to przecież Zodiak, wow (!), ten nieuchwytny, którego w końcu nie złapano. Mogłoby z tego powstać coś bardziej zajebistego niż kulisy śledztwa w tamtym okresie i nudne szukanie igły w stogu siana. Ale nie wszystko było nijakie. Postać człowieka stopniowo popadającego w obsesję, całkiem ciekawa i w sumię dopiero kiedy zaczyna on rozgryzać zagadkę Zodiaka, wtedy zaczyna się naprawde dobre kino. Pełne klimatu, dobrych zdjęć i niezłej (choć wcale nie powalającej) roli Jake'a Gyllenhalla. W sumie tylko tym wybija się ponad przeciętność. Szkoda bo po marce Finchera można się spodziewać nieco więcej. A tak, konkluzja brzmi: O Zodiak! Taaak, widziałem. Całkiem ciekawe te informacje w końcowych napisach.

ocenił(a) film na 8
NewMorning

Film strasznie długi, ale to pewnie przez to, że reżyser chciał pokazać jak najwięcej z tych wydarzeń.. Ja uwielbiam kryminały, ale ten nie należy do moich ulubionych.. Początek, jak to sie mówi, wciągnął mnie w film, ale potem robił sie coraz bardzej nudno..

ocenił(a) film na 5
meggowata

Zgadzam się z tobą. Po zarysowaniu fabuły film ciągnął się jak flaki z olejem i dopiero ostatnie 45 minut wynagrodziło mi poczucie zmarnowanego czasu. Rola Jake'a rzeczywiście nie powala na kolana a Sherlock bez Watsona wpada w alkoholizm...Hm, pomimo wszystko film warto było obejrzeć.

ocenił(a) film na 5
biankamaj20

Na początku zapowiadało się ciekawie, ale koniec końców film okazał się przydługi. Ledwo doczekałam finału. To jest film przeznaczony dla wytrwałych fanów gatunku, bo naprawdę ponad 2h to dłuuugo. Średni. Tyle.

ocenił(a) film na 6
meggowata

to az szokujące ze to film finchera

ocenił(a) film na 5
NewMorning

Historia i sama postać mordercy jest bardzo ciekawa i intrygująca i myślę, że można to było przedstawić w dużo ciekawszy sposób. Jak kolega wyżej napisał film strasznie się ciągnie i dłuży, klimat niby jest, napięcie się pojawia ale przez te przydługie, niezbyt porywające sceny średnio da się to odczuć. Nie oczekiwałem w żadnym wypadku filmu sensacyjnego czy jakichś spektakularnych akcji ale spodziewałem się, że po prostu będzie mi się lepiej 'Zodiaka' oglądało.