Kolejna część postu, ponieważ przekroczył się limit 1000 komentarzy.
Niech to będzie temat przeznaczony dla osób szukających jakiegoś tytułu filmu i mających jakiś problem związany z danym filmem. Użytkownicy piszący wątki co z niego pamiętają (jak to często widać w temacie "FILM"). Zapraszam wszystkich poszukujących i kinomaniaków, którzy będą skłonni pomóc w potrzebie.

p.s."tekst skopiowany z poprzedniego postu, tak jakby miał ktos cos do praw autorskich"

żeby przeczytać ostatnie pytania to tu jest link do poprzedniej cześci postu: http://www.filmweb.pl/topic/1107240/%22SZUKAM+FILMU%22+%22MAM+PROBLEM+Z+FILMEM.. .%22+%28VI%29.html

yourmaster

@vourmaster

to bedzie to ---> http://www.filmweb.pl/f163609/K%C5%82opoty+z+blondynk%C4%85,2008 badz oryginal http://www.filmweb.pl/f163619/My+Sassy+Girl,2001 ;)

B_janek

Tak mi przyszedł do głowy film, a właściwie chyba miniserial o opiekunce do dzieci zatrudnionej u bogatego wdowca, mieszka z nim i jego kilkorga dziećmi w pięknym dużym domu a'la pałac + piękne górskie(?)widoki(może to była Szwajcaria?). W końcu się pobierają i happy end. To film chyba anglojęzyczny, lata najwyżej 50te, ona to krótkowłosa blondynka, pamiętam, że śpiewała z dziećmi więc możliwe, że to musical, taki miły, przyjemny...

A to niby z Kurtem Russelem nadal aktualne :(

777temida

Lata trochę późniejsze, ale tylko to znam:
http://www.filmweb.pl/f31008/Dźwięki+muzyki,1965

Argento251

Tak dzięki to to! pomyliłam się co do roku produkcji, jakoś tak mi się wydawało;)

Argento251

Tak dzięki to to! pomyliłam się co do roku produkcji, jakoś tak mi się wydawało;)

B_janek

Ja szukam nadal filmu: komedia kryminalna gang lub zlodzieje (nie pamietam), w jakis sposob w droge im wchodzi para tancerzy (chyba baletowych). Jedna z koncowych scen zostaje rozegrana na scenie teatru - czy operze, gdzie nasza para sie wykazuje i zgarnia owacje, niszczac przy tym wystep innemu tancerzowi, ktory wczesniej wykluczyl ich z ow przedstawienia (ten na koniec zostaje obrzucony pomidorami etc.). Ogladalem to lata temu w tvp, i niestety nie pamietam wiecej szczegolow. Serdeczne dzieki za kazda probe pomocy:)

użytkownik usunięty
tptlh

JAKI METRONOM?OPIS W MIARĘ PASUJE A SAM FILM WIDZIAŁEM DAWNO TEMU

Metronom to coś takiego
http://www.bbc.co.uk/blogs/radio3/metronome.jpg
Ludzie mi tu sugerują "Bitwa o ziemię", "Uciekinier", "Ucieczka z Los Angeles'. Wczoraj przejrzałam na YT kilka 4 pierwsze części "Galaktycznego wojownika" i nie widziałam tej scenki z metronomem, więc to pewnie nie ten film. To samo bym musiała zrobić z pozostałymi filmami które mi ludzie sugerują. Oglądałam 2 pierwsze ale dawno temu i niewiele pamiętam :( Oglądałeś je może? wiesz czy jest tam ten metronom?

B_janek

dwa filmy USA może czarno białe w każdym bądź razie poniżej lat 70 tych.

Pierwszy: może western (bo sceneria dzikiego zachodu) pamiętam tylko upartą dziewczynę która się podobała dwóm facetom, jeden z nich był jakiś nieporadny, jechali gdzieś, zatrzymali się w barze/zajeździe. chyba to była komedia, lata ok 50te? Ona się z nimi na tym postoju przekomarzała, a może pracowała w tym barze?

Drugi: pamiętam tylko samoloty, jakaś wojna chyba była, ale rzecz działa się w USA/Anglii, Rosjanka i Amerykański/Angielski lotnik, zakochani w sobie. Pamiętam doskonale jak ona mu opowiadała jak żyje się w Rosji, w domu wielkości typowego domu amerykańskiego mieszka kilka rodzin równocześnie, facet na te słowa bardzo się zdziwił. Coś mi się jeszcze kojarzy, że zabrał ją raz na przejażdżkę samolotem, możliwe, że ona tez była związana z lotnictwem, pilotowała samoloty, albo coś w tym rodzaju....

OK, może namieszałam ale może kto zgadnie?

B_janek

Od jakiegoś czasu szukam filmu i nie mogę znaleźć xDD Komedia o wyprawie
w kosmos. Był facet, który leciał na księżyc(chyba) z załogą i coś takiego
było,
że małpa została zamiast niego uśpiona na parę miesięcy na statku. Gdy byl
na księżycu okazało się, że zapomniał flagi USA do postawienia i powiesił
majtki swoje, pierdnął do kombinezonu faceta takiego...itd.
Bardzo fajny film, stary chyba, oglądałam kiedyś w tv i mi utkwił w pamięci
xDD
Jeśli ktoś kojarzy tę komedię to BARDZO PROSZĘ o odp ;D

użytkownik usunięty
B_janek

Witam- teraz kolej na moje pytanie...
Czy znacie może tytuł filmu, w którym pewna biedna rodzina porywa syna jakichś bogatych ludzi i chowają go w jakimś dole w ziemi. Później mały chłopiec z tej biednej rodziny odnajduje dół i poznaje tego chłopca zaprzyjaźnia się z nim i przypadkowo dowiaduje się, że ten jego kolega został porwany przez jego rodziców (dokładnie nie wiem jak się kończy)...
Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś znał tytuł tego filmu i odp.:)
Mogłam poplątać coś w fabule, bo bardzo dawno temu oglądałam ten film, a ostatnio sobie o nim przypomniała i tak cały czas główkuję, a w głowie pustka...
Z góry dzięki:D

Jeśli kojarzysz że film ten był hiszpański to na bank o to chodzi:
http://www.filmweb.pl/f40765/Nie+boję+się,2003

użytkownik usunięty
Argento251

dzięki bardzo:)
to ten film:)
jestem bardzo bardzo wdzięczna:D

B_janek

czas na mnie

JEST to film o młodzieży która jedzie autobusem przez całe USA chyba do prezydenta.

TYLE WIEM PROSZĘ O POMOC

Z GÓRY DZIĘKUJĘ

mostek1996

http://komixxy.pl/19718/dziadek#comments

ktoś ma może pomysł z jakiego to filmu?

franka_94

Mikołajek.
http://www.filmweb.pl/f490965/Miko%C5%82ajek,2009

Szymen

Szymen - dzięki wielkie!

mostek1996

http://www.filmweb.pl/f34294/Rozrabiaki+w+Waszyngtonie,1995

rozrabiaki w Waszyngtonie

użytkownik usunięty
pupet

widziałem kiedyś na jedynce film gdzie laska trafiła chyba do hospicjum lub do jakiejs kliniki i na początku była sceptycznie nastawiona ale potem się z tymi ludzmi zaprzyjaźniła,była scena gdzie odgrywali przedstawienie i koles mówił
-Ach moje guzy w mózgu!

pomocy

to na pewno nie przerwana lekcja muzyki o wiele mniej znany film

Może chodzi o "28 dni" z Sandrą Bullock: http://www.filmweb.pl/f931/28+dni,2000
W jednej ze scen kuracjusze w klinice na pożegnanie swojej koleżanki parodiują jej ulubioną operę mydlaną.

Pozdrawiam

użytkownik usunięty

to 28 dni dzięki!

B_janek

szukam filmu - komedii
nie pamiętam go dokładnie ale opowiadał o dwójce nastolatków chłopaku i dziewczynie) którzy mieli zamiast poprawczaka jechać na specjalny obóz a potem ich samolot się rozbił i utkneli w jakimś ogromnym lesie... dziewczyna na początku udawała że nie jest tam wysyłana z powodów wychowawczych tylko chce jakiś reportaż zrobić czy coś takiego a ten chłopak coś ukradł (ale nie pamiętam co)
pamiętam scenę w której jadowity wąż ukąsił jedną z tych osób
to by było na tyle.
może ktoś zna tytuł tego filmu? byłabym wdzięczna

B_janek

szukam filmu - komedii
nie pamiętam go dokładnie ale opowiadał o dwójce nastolatków chłopaku i dziewczynie) którzy mieli zamiast poprawczaka jechać na specjalny obóz a potem ich samolot się rozbił i utkneli w jakimś ogromnym lesie... dziewczyna na początku udawała że nie jest tam wysyłana z powodów wychowawczych tylko chce jakiś reportaż zrobić czy coś takiego a ten chłopak coś ukradł (ale nie pamiętam co)
pamiętam scenę w której jadowity wąż ukąsił jedną z tych osób
to by było na tyle.
może ktoś zna tytuł tego filmu? byłabym wdzięczna

B_janek

Dość nowy, rosyjski, facet z 2 kobietami (1 to jego córka) żyją w surrealistycznej rzeczywistości, nie wiem może to był statek kosmiczny? On jest kolekcjonerem różnych rzeczy np. zapachów. Bierze sobie do kolekcji 3 facetów, jego córka się chyba zakochała w jednym z tych facetów.... Oglądałam tylko kawałek filmu, tyle co wiem :(

B_janek

Film, którego akcja dzieje się na Alasce albo na jakiś innych zimowych terenach i zagrożeniem dla bohaterów są niedźwiedzie. Później jakaś grupa zgubiła się w lesie i pamiętam scenę, w której koleś zrobił kompas z igły na liściu wypełnionym wodą. Na pewno ktoś zna, bo zdaje się, że to dosyć popularny film.

whip_zip

To musi być wkrętka, bo mówisz o serialu "Lost" - zagubieni

pupet

Nie, nie mówię o serialu "Lost" - zagubieni. To, o czym mówię to pełnometrażowy film a kiedy leciał w telewizji, świat nie miał jeszcze pojęcia, że kiedyś będzie leciał jakiś Lost. Tym bardziej, że akcja nie toczyła się na żadnej tajemniczej wyspie a bohaterzy nie byli rozbitkami, tylko trafili tam celowo, nie wiem czy byli mieszkańcami, czy może przybyli z jakąś ekipą badawczą. W każdym bądź razie, nie był to Lost.

whip_zip

A jednak znalazłam :) Oczywiście chodziło mi o Lekcję przetrwania http://www.filmweb.pl/f96/Lekcja+przetrwania,1997

B_janek

Witam forumowiczów :). Szukam tytułu pełnometrażowej animacji/bajki dla dzieci. Film oglądałem wielokrotnie na wideo kiedy byłem małym dzieckiem (jakieś 15 lat temu). Był produkcji zachodniej (angielskiej??), utrzymany w konwencji baśniowej, nawiązywał do wielu zachodnich bajek i mitów.

Fabuła w uproszczeniu wyglądała tak: Rodzeństwo - brat z siostrą - poznawało gadającego chrabąszcza, który poprosił ich o pomoc w odzyskaniu jednej z jego nóg. Nogę stracił dawno temu podczas incydentu ze złym drwalem (olbrzymem?). Aktualnie drwal (razem z nogą chrząszcza) przebywał na Księżycu, uwięziony tam za karę przez Panią Dnia(Nocy?). Dzieci wraz z chrząszczem i piaskowym dziadkiem lecą na audiencję do zamku owej Pani, który znajduje się w kosmosie. Mieszka w nim wiele dziwacznych i mitycznych stworzeń. Po audiencji całą trójka wysłana zostaje na księżyc (pociskiem wystrzelonym z armaty). Po wielu dziwnych przygodach (spotykają m.in zająca wielkanocnego) dzieci pokonują złego drwala i odzyskują nogę chrabąszcza.

Strasznie to wszystko pogmatwane, ale chociaż zapomniałem na pewno wielu szczegółów, rdzeń fabuły wyglądał mniej więcej w ten sposób. z góry dziękuję za pomoc :)

B_janek

Zapytam ponownie, może ktoś pamięta.
Szukam tytułu brytyjskiej (chyba) komedii. Bohater filmu ma znaleźć kod do łupu, który zostawił mu kumpel. Problem w tym, że kod został wytatuowany na pośladkach u 4 byłych dziewczyn tegoż kumpla, między innymi zakonnicy i policjantki.

Główny bohater jest ścigany przez gang, do którego wcześniej należał łup.
Jest też druga banda, która chce zdobyć pieniądze z łupu i ochrania bohatera.
Dwóch gości z tej bandy zawsze wyciąga go z tarapatów.
W filmie jest scena gdy główny bohater jedzie pociągiem i do przedziału
wpadają przedstawiciele "złego gangu", pociąg wjeżdża do tunelu, do przedziału wchodzą dwie zakonnice, robi się ciemno, jest jakieś zamieszanie, pociąg wyjeżdża z tunelu, zakonnice wychodzą, a w przedziale jest tylko nasz bohater.

Film kończy się sceną na Placu Świętego Piotra gdzie bohater chce
oszukać jakiegoś gościa, sprzedając mu coś z Watykanu (nie pamiętam co).
Tłumaczy mu, że na transakcję musi wyrazić zgodę papież i wyrazi ją podnosząc w pewien sposób ręce.
Papież podnosi ręce i udziela błogosławieństwa.

Bohater z ofiarą odchodzą a za nimi podążają jego dwaj ochroniarze w strojach gwardii szwajcarskiej.

Film był kiedyś w TVP, chyba koniec lat 80-tych, w Boże Narodzenie albo Sylwestra

B_janek

Witam :) około 2 lata temu oglądałem film komedie i nie pamietam tytułu. W telewizji była podana nazwa: "Jak zostac multimimiarderem?" ale problem w tym ze nie ma takiego filmu :(.Główny bohater był rzeźbiarzem. Pamiętam jedną scene : jeden z bohaterów pojechał z dziewczyną na stacje benzynową, nie miał czym zapłacic za paliwo i chciał opchnąc sprzedawcy zegarek Rolexa przez jedno L.

pwawrys

poprawka było Rollex przez 2 L :) proszę o pomoc.

pwawrys

Witam,
zastanawiam się czy ktoś mógłby mi pomóc w odnalezieniu filmu.
Od wielu miesięcy zastanawiam się nad produkcją, którą widziałam wiele lat temu w telewizji.
Pamiętam fragment. Rodzina - rodzice + chłopiec i dziewczynka wybierają się do centrum handlowego. Nagle światła gasną. Rodzice nie mogą odnaleźć swoich dzieci. Okazuje się, że w centrum jest jakiś szaleniec/porywacz/morderca (?), który umieścił dzieci w szybie windy. I kiedy winda zjedzie na dół zgniecie dzieciaki. No i rodzice próbują uratować swoje pociechy. To tyle..

h_anka

h_anka - To jest film pt."Strach w ciemnościach" ;)
http://www.filmweb.pl/f96926/Strach+w+ciemno%C5%9Bciach,2001/opisy

B_janek

już jakiś czas szukam pewnej komedii chyba z lat 90.komedia jest o wspólnej randce dwóch par.na początku filmu jedzą one obiad w chińskiej knajpie gdzie dochodzi do awantury.potem pary przenoszą sie gdzieś do mieszkania i każdy chło9pak zajmuje się swoją dziewczyną.zostają wysłani w nocy po prezerwatywy i mają po drodze dużo przygód które im przeszkadzają w osiągnięciu celu.jeden z nich trafia do szpitala.komedia jest bardzo śmieszna ale więcej szczegółów nie pamiętam.
jak komuś to coś mówi bardzo proszę o podpowiedź.
pozdrawiam wszystkich

B_janek

Chyba wojenny, nie aż taki stary, pamiętam pociąg jadący z zawrotną prędkością, faceci w nim jadący chcą chyba uciec przed niemieckimi żołnierzami, pamiętam scenę gdy pociąg jedzie po torach wysoko w górach, na skalistym zboczy czy coś w tym stylu.

B_janek

bylo troje bohaterow : dziewczyna , niesmiala ,chciala byc aktorka( chyba
nazywala sie alex ) nie nadawala sie do jakiejs tam roli dlatego
postanowila "zaszalec" i poszla na impreze gdzie kochala sie z chlopakiem ,
ktorego nie lubila (on jest jednym z bohatero filmu) , pozniej nastepna
czesc o chlopaku ktory jest przycjacielem alex, okazuje sie byc gejem ,
zakochuje sie w chlopaku z ktorym kochala sie , a pozniej chodzila alex(?),
trzecia historia mowi wlasnie o nim , jesli ktos widzial ten film niech
poda tytul , prosze ;) , z gory dzieki, ...

B_janek

Witam, od dłuższego czasu poszukuje filmu dokumentalnego o Polakach, którzy wyjechali do Anglii w poszukiwaniu pracy. Film prawdopodobnie leciał na Planete lub Discovery, nie pamiętam już dokładnie (bylo to z 5 lat temu). Trwał chyba godzine.

Film opowiadał o 2 facetach przed 30, którzy przygotowywali się do wyjazdu do GB, o ich nauce angielskiego (który opanowali w stopniu bardzo niskim), nadziejach zawiązanych z wyjazdem. Dalsza część filmu opowiada o przyjeździe na dworzec Victoria i żmudnym poszukiwaniu pracy. W pamięci utkwiła mi jedna scenka, jak ci panowie chodzą od sklepu do sklepu i pytają się o pracę, oraz tekst o "wejściu na pałę". Z dnia na dzień żyli coraz gorzej i w końcu, gdy kasa się już skończyła to jeden wrócił do Polski, a drugi został i chyba przyjeli go gdzieś jako ogrodnika.

Niestety nic więcej nie pamiętam. Bardzo proszę o pomoc w podaniu tytułu tego filmu.

hansj2344

Może Bitwa o Anglię? Ale to było na TVN

http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/4220010

pupet

Dzięki kolego, może to było nawet to. Nie mam pewności, bo może widziałem tylko jeden z odcinków. Wiesz może, gdzie ta się to obejrzeć, bo dopóki nie zobaczę to nie będę wiedział czy to jest to.

Może ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły :)

hansj2344

Utkwił mi w głowie film, o seryjnym zabójcy który kiedyś zabił jakiemuś kolesiowi żone i ten koleś sie zaczyna na nim mścić. Wywozi go na pustynie, daje mu wode w butelkach aby nie umarł za wcześnie, strzela do tych butelek czasami :P, pamiętam że przykuł go raz do wielkiego kaktusa kajdankami i tamten go nimi przepiłował. Tyle pamiętam, jak ktoś wie co to za film będe wdzięczny za tytuł :) Dzięki

B_janek

Witam. Szukam filmu, dosyc stary. Opiekunka pilnuje dzieci i wtedy ktos puka, ona z nim rozmawia przez zamkniete drzwi. On ja nęka cały czas i później okazuje się, że był cały czas w domu, on był brzuchomówcą. Dzieci spały na górze i ktoś je porwał gdy ona była na dole i rozmawiała z tym gosciem. Czy ktoś pamięta tytuł tego filmu?

krolkrystian

Najbardziej przypomina "Kiedy dzwoni nieznajomy" ale tam nie ma brzuchomówcy reszta się zgadza. Polecam remake z 2006 roku niezapomniany klimat, lepszy od oryginału, chociaż oryginał z 70 roku też daje radę - fabuła ponadczasowa :P

B_janek

Witam,

Szukam horroru, oglądałem go gdzieś pod koniec lat 80 lub początek 90. Grupka
młodych ludzi jedzie na wypoczynek, chyba nad jezioro. W tym samym miejscu
grasuje coś co rzuca na ofiarę stworzenie wyglądające jak kotlet z odnóżami i
jest podobne do pająka. Istota wpija się odnóżami w ofiarę i ssie z głośnym
ciamkaniem krew.
Pamiętam scenę jak dziewczyna uciekała przed tym przez las, uratował ją
leśniczy lub policjant i tłumaczył innym że "biegła przez las jak
przestraszona sarna"
Druga scena to już sama końcówka, gdy okazuje się że tą istotą jest szkielet.
Zostaje wysadzony dynamitem.

Na kasecie video tytuł był "Ostrzeżenie", ale niestety pod tym tytułem nie
mogę znaleźć niczego związanego z tym filmem w internecie. Pomóżcie :)

Pozdrawiam

B_janek

Szukam filmu. Widziałem go bardzo dawno i niewiele pamiętam. Jakiś gość wymyślił machinę, która cofała jego umysł w czasie, ale nie bardzo miał nad tym kontrolę i im częściej jej używał tym głębiej się zapadał. W końcu cofnął się tak daleko, że był jakąś świetlną opoką i prawie go rozjebało. Tyle pamiętam. Dziękuję dobranoc.

KeyserSoze

KeyserSoze - nie jestem pewna, ale może to film pt."Odmienne stany świadomości"???
http://www.filmweb.pl/f8280/Odmienne+stany+%C5%9Bwiadomo%C5%9Bci,1980/opisy

Kasiek_21

Dzięki wielkie. To jest ten filmu, łeleeeeee.

użytkownik usunięty
KeyserSoze

@KeyserSoze
lub "Burza mózgów"
http://www.filmweb.pl/f4324/Burza+m%C3%B3zg%C3%B3w,1983
a w "Odmiennych stanach świadomości" bohater używa halucynogenów

B_janek

Witam prosze o pomoc, szukam nadal filmu:
1) komedia kryminalna USA: para tancerzy (chyba baletowych) wchodzi w
droge zlodziejom - nie pamietam jak. Jedna z koncowych scen zostaje
rozegrana na scenie teatru - czy tez scenie opery, gdzie nasza para sie
wykazuje podczas przedstawienia i zgarnia owacje, niszczac przy tym
wystep innemu tancerzowi, ktory wczesniej wykluczyl ich z ow
przedstawienia (ten na koniec zostaje obrzucony pomidorami - pamietam tez
ze byl takze przedstawiony jako czarny charakter, ale nia majacy chyba
nic wspolnego z gangiem etc.). Ogladalem to lata temu w tvp chyba ze 2
razy, i niestety nie pamietam wiecej szczegolow.

I jeszcze jeden film:

2) USA basn z lat na pewno sprzed roku 90 - lecial w tv jakies 15 lat
temu :( poczatku nie pamietam, glowny watek: bohater zmierza za jakims
"zamkiem" (ktory codziennie sie przenosi w inne miejsce chyba o stalej
porze pod wieczor), w ktorym wieziona jest jego ukochana, po drodze
poznaje rozne postaci m. in. cyklopa. Gdy ow zamek udaje im sie namierzyc
w wedrowke z glownym bohatrem nie idzie tylko cyklop, ktory czeka na
smierc (ma jakas taka zdolnosc czy cos - pamietam po prostu ze wie ze juz
jego czas i tyle). Bohater z ekipa dociera do zamku, ale maja jakis
problem z wejsciem. Wowczas nadlatuje jednak nieoczekiwanie cyklop na
pegazie (spod kopyt pegaza leci ogien w czasie lotu). Cyklop pomaga im
dostac sie do "zamku" otwierajac i przytrzymujac drzwi, ktore ostatecznie
go miazdza - kiedy pozostali sa juz w srodku. Oczywiscie pamietam ze film
konczy sie happy endem - ale tylko tyle.

Serdeczne dzieki za kazda probe pomocy:)

tptlh

Do andrucha
http://www.filmweb.pl/f127040/Without+Warning,1980

Do tptlh
http://www.filmweb.pl/f6892/Krull,1983