Kolejna część postu, ponieważ przekroczył się limit 1000 komentarzy.
Niech to będzie temat przeznaczony dla osób szukających jakiegoś tytułu filmu i mających jakiś problem związany z danym filmem. Użytkownicy piszący wątki co z niego pamiętają (jak to często widać w temacie "FILM"). Zapraszam wszystkich poszukujących i kinomaniaków, którzy będą skłonni pomóc w potrzebie.
p.s."tekst skopiowany z poprzedniego postu, tak jakby miał ktos cos do praw autorskich"
żeby przeczytać ostatnie pytania to tu jest link do poprzedniej cześci postu: http://www.filmweb.pl/topic/1107240/%22SZUKAM+FILMU%22+%22MAM+PROBLEM+Z+FILMEM.. .%22+%28VI%29.html
Hej nie pamiętam tytułu jednego filmu. Był to chyba sensacyjny albo kryminał. Zaczyna się tak, że jakiś chłopak pływa w basenie no i jest świadkiem morderstwa swoich rodziców. Udało mu się przeżyć, bo się schował. Jest objęty ochroną, ścinają mu włosy i umieszczają w szkole z internatem. Morderca wysyła do tej szkoły swojego bratanka, żeby pozbył się tego chłopaka. Ten bratanek próbuje go odnaleźć, bo nie wie kto jest tym synem zamordowanych, a akurat się z nim zaprzyjaźnił. Mniej więcej tak fabuła wyglądała. Kojarzy ktoś?
Hej, właściwie to chcę zadać pytanie, ale nie wiem, jak się zakłada nowy wątek.
Szukam filmu, amerykański lub francuski, akcja dzieje się albo w Nowym Jorku albo w Paryżu. Środowisko bohemy i lofty. Rzecz o podstarzałym fotografie, który rozpoczyna romans z młodą dziewczyną. Ona sprowadza się do niego, mimo protestów rodziców, a on ją uczy fotografować. Na końcu filmu on leży na łozu śmierci, a jego mieszkanie pełne jest takich pięknych dziewczyn, z którymi on sypiał i każda została kimś ważnym i znanym. W chwili śmierci otacza go ten wianuszek młodych kobiet, które właściwie wychował. Film leciał kilka dobrych lat temu w TVP.
dajan11,
ten film to "Ginewra".
http://www.filmweb.pl/f38430/Ginewra,1999
Na Filmwebie nawet nie ma opisu, ale lubię ten film, widziałam go więcej niż raz i jestem pewna, że tego szukasz;)
Ja dam linka do tematu, w którym zadałam pytanie o film:
http://www.filmweb.pl/topic/1361254/Co+to+za+film.html
Ten film to "Góra Czarownic" z 2009 roku ;)
Na filmwebie:
http://www.filmweb.pl/f463351/G%C3%B3ra+czarownic,2009
TEN FILM SZEDŁ Z 5 LAT TEMU O PÓŁNOCY LUB 2 W NOCY NA TVP.
Pamiętam tylko tyle, że był gość i babka. Uciekali przed kimś czerwonym samochodem (Coś w stylu Ferrari, film to sensacja,trhiller,kryminał). Mieli tam jakieś sprzeczki z gangsterami. Uciekali w scenerii coś w stylu Utah, czyli ta amerykańska pustynia. Pamiętam scene pod mostem że było coś takiego i jeszcze jak byli z tymi gangsterami w takiej fabryce. Proszę o tytuł.
prawdopodobnie to będzie http://www.filmweb.pl/f6563/Drzewo+Jozuego,1993, mniej prawdopodobne ze to http://www.filmweb.pl/f3701/Szalony+Jackson,1988
Film chyba Francja 90te-200X r.
Akcja dzieje się we Francji chyba w epoce napoleońskiej, główny bohater jest jakimś wyższym oficerem (bo chyba nie Napoleonem) w wyniku zbiegu jakiś okoliczności trafia do domu nie zamożnej kobiety, która uważa go za swojego męża, on zaprzecza ale nikt mu nie wierzy, sąsiedzi, przyjaciele (tego z kim go mylą) myślą że zwariował albo żartuje. Facet wybiera się do jakiegoś urzędu gdzie podaje swoje prawdziwe nazwisko i mówi że się chce z kimś tam ważnym widzieć ale urzędnik/wojskowy nie wierzy mu, daje mu formularz podania i każe czekać w kolejce za kilka dni. W końcu facet zakochuje się w kobiecie u której mieszka i z nią zostaje. Coś mi się zdaje, że jej prawdziwy mąż zajmował się uprawą dyń, była taka scena, że "ten mylony" siedział z grupką tych "swoich" przyjaciół w domu i opracowywał plan sprzedaży dyń, pokazywał mapę miasta i przemawiał jakby omawiał strategię bitwy. Kobieta w końcu chyba poznała prawdę. Był tam też jakiś mały chłopiec. Leciało to w zeszłym roku na TVP.
Witam, szukam dwóch filmów, za nic nie przypomnę sobie tytułów, a filmy nie sa za bardzo znane (moze nawet nie ma ich na filweb), raczej takie telewizyne niż kinowe, żadnych super gwiazd tam nie ma wiec jakbym nie szukała to nie moge znaleźć. Byłabym wdzięczna za pomoc i wskazówki:)
1.Pierwszy oglądałam dobrych parę lat temu, wydaje mi się że jest z lat 80. może wczesnych 90., opowiada o kobiecie (pracowała w laboratorium albo kliniece)która wzięła sobie współlokatora, miała z nim romans a potem jak chciała się go pozbyć to okazało się ze to nie jest takie łatwe. Na końcu chyba go zabiła ale nie jestem pewna(szczerze wątpię czy ktoś go zna bo film był dość stary i raczej trzeciego gatunku, pamiętam że ten wspólokator przypominał mi Van Damme'a:)
2. Drugi, znacznie nowszy, ogladałam w zeszłym roku na TVP1, był z tych czwartkowych czy środowych trillerów (TVP1 miało takie pasmo), nie wiem jak się zaczął i skończył bo obejrzałam tylko środek, w każdym razie babka miała jakieś problemy z mężem i zdradziła go z młodszym od siebie facetem, ale okazało się że ten młody ma jakieś problemy psychiczne, chyba niedawno wyszedł od czubków i był dosyć dziwny. Potem chciała ratować swoje małżeństwo (mąż był psychologiem), ale nie wiem czy jej się udało i wogóle jak skończył sie ten film. Pamiętam aktora grającego męża tej kobiety, jest trochę bardziej znany, ale za nic nie mogę go nigdzie znaleźć.
szukam filmu
nie pamiętam go dokładnie ale to było o dwójce nastolatków którzy mieli zamiast poprawczaka jechać na specjalny obóz a potem ich samolot się rozbił i utkneli w tropikalnym lesie... to był chłopak i dziewczyna ktora na początku udawała że nie jest tam wysyłana z powodów wychowawczych tylko chce jakiś reportaż zrobić czy coś takiego a ten chłopak coś ukradł (ale nie pamiętam co)i to była komedia.
to by było na tyle.
może ktoś zna tytuł tego filmu? byłabym wdzięczna
Witam;)
Poszukuje filmu opowiadajacego historię nastolatki (ktora ma b. bogatego ojca) zakochujacej sie w ubogim chlopcu, ktory jest meksykaninem bodajze... chlopak ma duza rodzine, ktora nie akceptuje tej dziewczyny. Pamietam jeszcze, ze ona miala pokoj z takim wieelkim oknem i kiedy sie calowali w tym pokoju, on sie wstydzil, ze ktos ich zobaczy, wiec nastepnym razem ona zawiesila tam jakies przescieradlo;)
Witam;)
Poszukuje filmu opowiadajacego historię nastolatki (ktora ma b. bogatego ojca) zakochujacej sie w ubogim chlopcu, ktory jest meksykaninem bodajze... chlopak ma duza rodzine, ktora nie akceptuje tej dziewczyny. Pamietam jeszcze, ze ona miala pokoj z takim wieelkim oknem i kiedy sie calowali w tym pokoju, on sie wstydzil, ze ktos ich zobaczy, wiec nastepnym razem ona zawiesila tam jakies przescieradlo;)
Ok...sama znalazlam;)) http://www.filmweb.pl/f31051/Pi%C4%99kna+i+szalona,2001/opisy
Chodzi o film w którym kobieta chciała znaleźć środek na niesmiertelność(była bogata)i na starośc go znalazła.Działał ale jej ciało się i tak rozłożyło i zamieniła się w proch na fotelu.Film widziałem z 10 lat temu więc mogłem cos pomylić.Z góry dzięki.
Szukam filmu - jest to anime. Kilka lat temu (jak byłem mały) leciało to w telewizji. Ogólny zarys fabuły jest taki iż jest sobie wojownik, spotyka on dziewczynę. W jej kraju jest ogromny problem z potężną czarownicą poszukującą zagadki wiecznego życia - smoka. Wbiło mi się 1 zdanie, które dziewczyna wypowiedziała do chłopaka - "Nigdy więcej nie mów że życie nic dla ciebie nie znaczy". Film kończy się tak że smokiem okazuje się dziewczyna i ratuje ona chłopaka przed czarownicą. Oni potem żyją długo i szczęśliwie. Byłbym wdzięczny za pomoc.
Szukam tytułu brtyjskiej (chyba) komedii. Bohater filmu ma znaleźć kod do łupu, który zostawił mu kumpel. Problem w tym, że kod został wytatuowany na pośladkach u 4 byłych dziewczyn tegoż kumpla, między innymi zakonnicy i policjantki.
Główny bohater jest ścigany przez gang, do którego wcześniej należał łup.
Jest też druga banda, która chce zdobyć pieniądze z łupu i ochrania bohatera.
Dwóch gości z tej bandy zawsze wyciąga go z tarapatów.
W filmie jest scena gdy główny bohater jedzie pociągiem i do przedziału
wpadają przedstawiciele "złego gangu", pociąg wjeżdża do tunelu, do przedziału wchodzą dwie zakonnice, robi się ciemno, jest jakieś zamieszanie, pociąg wyjeżdża z tunelu, zakonnice wychodzą, a w przedziale jest tylko nasz bohater.
Film kończy się sceną na Placu Świętego Piotra gdzie bohater chce
oszukać jakiegoś gościa, sprzedając mu coś z Watykanu (nie pamiętam co).
Tłumaczy mu, że na transakcję musi wyrazić zgodę papież i wyrazi ją podnosząc w pewien sposób ręce.
Papież podnosi ręce i udziela błogosławieństwa.
Bohater z ofiarą odchodzą a za nimi podążają jego dwaj ochroniarze w strojach gwardii szwajcarskiej.
Film był kiedyś w TVP, chyba koniec lat 80-tych, w Boże Narodzenie albo Sylwestra
Ponawiam swoją prośbę, chociaż sprawa wydaje mi się beznadziejna. Wklejam treść posta z 2006 roku <heh, śmiesznie brzmi teraz dla mnie, ale wolę w nim niczego nie zmieniać>:
1. Film kostiumowy, akcja dzieje się w Cesarstwie Chińskim.
Młoda dziewczyna zostaje przeznaczona cesarzowi jako jedna z wielu kochanek. Jest jednak zupełnie niedoświadczona i bardzo rozczarowuje cesarza, więc ten rozgniewany wyrzuca ją. Dziewczyna jest mimo to zdecydowana zyskać jego przychylność, więc zaczyna pobierać odpowiednie nauki u bardziej doświadczonych kobiet (w czymś na kształt domu publicznego).
Ostatnie sceny, które pamiętam na pewno, dotyczą właśnie tych nauk: kobiety zlecały jej wykonywanie różnych ćwiczeń, m.in. picie wody z wąskiego kielicha za pomocą samego języka, rozkładanie leżącej na łóżku talii kart w wachlarz za pomocą kolistych ruchów bioder itp.
Aha, jeszcze co mi utkwiło w pamięci, to postawa tej dziewczyny podczas jej pierwszej nocy z cesarzem, a mianowicie to, że bardziej niż zawstydzona czy przestraszona, była rozbawiona całą sytuacją, zupełnie jak gdyby nie wiedziała co się dzieje - uciekała mu, kotłowała w pościeli, no a potem już tylko leżała jak kłoda;-) Chciałam podkreślić, że tej erotyki w filmie za wiele nie było, a że przytoczone wyżej fragmenty są takie, jakie są, to już sprawa mojej kapryśnej pamięci;-)
Film to raczej dramat historyczny.
W każdym razie dziewczyna, już odpowiednio przeszkolona, wraca na dwór i staje się ulubienicą cesarza. Wydaje mi się, że wykorzystuje później swoją pozycję i zaczyna zdobywać władzę (???), pojawiają się jakieś intrygi i morderstwa.
To podpowiedź jednego z Użytkowników:
"bardzo uśmiałem się z tego filmu w sylwestra 200... określony był jako dramat kostiumowy i leciał 1 stycznia koło 3 w nocy... na koniec faktycznie faworyta stała się cesarzową...
hehe pamiętam że jakiegoś kota jednej z kobiet zabito-ugotowano, i ta która straciła kota ugotowała winowajczynię... piękne,..."
<Btw, motywu 'vendetty za kota' nie zapamiętałam, ale tym bardziej zależy mi na odnalezieniu tego filmu;D>
I jeszcze jeden:
2. Film obyczajowy.
Dwie przyjaciółki (w wieku ok. 20 lat) mieszkają w małym miasteczku i powoli wkraczają w dorosłe życie. Skończyły szkołę i zastanawiają się, co dalej ze sobą począć. Kupują jakiś zaniedbany lokal i postanawiają wyremontować go własnymi siłami, aby móc otworzyć wymarzony salon fryzjerski (piękności).
Ważnym (głównym?) motywem w filmie był odbywający się w międzyczasie lokalny konkurs piękności, w którym brały udział obie bohaterki.
Ten konkurs, początkowo traktowany jako zabawa, staje się katalizatorem konfliktów między bohaterkami.
<możliwe, że brzmi jak straszna poruta;), ale zapamiętałam to jako całkiem przyzwoity dramat o trudach dorastania, przy okazji dobrze oddający klimat małomiasteczkowej beznadziei>
Jeśli chodzi o kraj produkcji, to kojarzy mi się Bułgaria (lub okolice), ale mogę się mylić.
Tytuł może nawiązywać do wyborów miss, słowa "piękno" <takie mam skojarzenia>
Wydaje mi się, że jest to film powstały już po 2000 roku.
Ja przeczytałam wszystko ale nic nie kojarzę :( Nie martw się ja kiedyś wstawiłam jeszcze więcej. ;)
Dziękuję wszystkim, którzy poświecili swój czas i przeczytali moją rozprawkę <777temida> lub przynajmniej próbowali <Bezsennosc;)>
Następnym razem ograniczę się do zwięzłych opisów filmów, bez zbędnych dygresji:)
ania1987,
dziękuję za odpowiedź, nie jest to jednak "Ghost World":( Akcja filmu na pewno nie działa się w USA, ale w jednym z biedniejszych europejskich krajów. Ale skojarzenie miałaś jak najbardziej uzasadnione, bo kiedy pisałam opis poszukiwanego przeze mnie filmu, również przypomniałam sobie o "Ghost World" - te filmy podejmują podobną problematykę.
szukam filmu
nie pamiętam go dokładnie ale to było o dwójce nastolatków którzy mieli zamiast poprawczaka jechać na specjalny obóz a potem ich samolot się rozbił i utkneli w tropikalnym lesie... to był chłopak i dziewczyna ktora na początku udawała że nie jest tam wysyłana z powodów wychowawczych tylko chce jakiś reportaż zrobić czy coś takiego a ten chłopak coś ukradł (ale nie pamiętam co)i to była komedia.
to by było na tyle.
Chyba USA 90te-200X na TVP?
Fabuła kręci się wokół dziewczyny która przygotowuje święto dziękczynienia na które ma przyjechać jej cała rodzina (matka, ojciec, rodzeństwo?, babcia/ciocia?). Dziewczyna ma mieszkanie w kamienicy, niezbyt ciekawe i w ogóle żyje byle jak. Chce upiec indyka ale ma popsuty piekarnik więc chodzi po sąsiadach (bardzo różnorodnych :) -dziwacznych) i w końcu znajduje pomoc u jakiejś chyba rodziny obcokrajowców. Jej rodzina w drodze do niej kłóci się, nie bardzo chcą ją widzieć. Coś tam może nagmatfałam ale nie wiele pamiętam....
Film chyba Francja 90te-200X r.
Akcja dzieje się we Francji chyba w epoce napoleońskiej, główny bohater jest jakimś wyższym oficerem (bo chyba nie Napoleonem) w wyniku zbiegu jakiś okoliczności trafia do domu nie zamożnej kobiety, która uważa go za swojego męża, on zaprzecza ale nikt mu nie wierzy, sąsiedzi, przyjaciele (tego z kim go mylą) myślą że zwariował albo żartuje. Facet wybiera się do jakiegoś urzędu gdzie podaje swoje prawdziwe nazwisko i mówi że się chce z kimś tam ważnym widzieć ale urzędnik/wojskowy nie wierzy mu, daje mu formularz podania i każe czekać w kolejce za kilka dni. W końcu facet zakochuje się w kobiecie u której mieszka i z nią zostaje. Coś mi się zdaje, że jej prawdziwy mąż zajmował się uprawą dyń, była taka scena, że "ten mylony" siedział z grupką tych "swoich" przyjaciół w domu i opracowywał plan sprzedaży dyń, pokazywał mapę miasta i przemawiał jakby omawiał strategię bitwy. Kobieta w końcu chyba poznała prawdę. Był tam też jakiś mały chłopiec. Leciało to w zeszłym roku na TVP.
witam:):)
szukam filmu wktórym jakiś koleś chciał być znany i lubiany w szkole "jak dobrze pamiętam miał ciemniejszą cerę" i poszedł na układ z jakąś ładną dziewczyną ze jej zapłaci zeby ona znim chodziła chyba przez dwa tygodnie a on później znią zerwie ze niby taki fajny jest proszę o pomoc:):)
jak
ktoś zna odp niech pisze na forum albo na e-maila pichu1@buziaczek.pl:)
zgóry dzięki:)
zapewne chodzi o ten film: http://www.filmweb.pl/f107856/Mi%C5%82o%C5%9B%C4%87+jest+za+darmo,2003
pozdrawiam
OK mam drugi http://www.filmweb.pl/f144872/Nowe+szaty+cesarza,2001
A jednak! to był Napoleon :) no ale jak nie widziałam początku to mi chyba ujdzie płazem...
Szukam filmu - jest to anime. Kilka lat temu (jak byłem mały) leciało to w telewizji. Ogólny zarys fabuły jest taki iż jest sobie wojownik, spotyka on dziewczynę, którą ratuje przed żołnierzami. W jej kraju jest ogromny problem z potężną czarownicą poszukującą zagadki wiecznego życia - smoka. Wbiło mi się 1 zdanie, które dziewczyna wypowiedziała do chłopaka - "Nigdy więcej nie mów że życie nic dla ciebie nie znaczy". Film kończy się tak że smokiem okazuje się dziewczyna i ratuje ona chłopaka przed czarownicą. Oni potem żyją długo i szczęśliwie. Byłbym wdzięczny za pomoc.
Witam ponownie,
dziś szukam serialu emitowanego na TVP 1 w latach `90. Ogólnie to traktował o życiu młodego Żyda i jego rodziców. Taki chyba lekko zabarwiony komediowo, choć praktycznie nie pamiętam tego serialu, więc niewiele mogę powiedzieć. Kojarzy ktoś ?
W serialu "Cudowne lata" głównym bohaterem nie był Żyd, ale miał przyjaciela z żydowskiej rodziny, może chodzi o to ;)
Witam. Bardzo zależy mi na odnalezieniu tytułu filmu, który oglądałam kilka lat temu. Akcja miała miejsce w Ameryce. Głównym bohaterem był młody więzień skazany na dożywocie labo kare śmierci (nie pamiętam dokładnie) za zabicie któregoś z członków swojej rodziny. Co ważniejsze, był chory na raka. Pewnego dnia porwał lekarza, który miał za zadanie go zbadać i zmusił go, by zawiózł go do jakiegoś jeziora, którego wody miały go uzdrowić. Chyba było to w jakimś rezerwacie Indian. Wybaczcie, ale naprawdę pamiętam niewiele szczegółów tego filmu, a tylko ogólny zarys fabuły. Pamiętam również, że na początku lekarz był wrogo nastawiony do chłopca, ale z czasem połączyła ich przyjaźń. Końcowa scena przedstawiała bodajże jak doktor wnosił na plecach osłabionego chłopca na szczyt jakiejś góry, by ten dostał się do owego jeziora (źródła?). Hmm..to tyle co pamiętam. Mam nadzieję, że nie pokręciłam zbyt dużo faktów i ktoś da rade rozszyfrować o jaki film tutaj chodzi. Byłabym bardzo wdzięczna :)
szukam filmu - komedii
nie pamiętam go dokładnie ale to było o dwójce nastolatków którzy mieli zamiast poprawczaka jechać na specjalny obóz a potem ich samolot się rozbił i utkneli w tropikalnym lesie... to był chłopak i dziewczyna ktora na początku udawała że nie jest tam wysyłana z powodów wychowawczych tylko chce jakiś reportaż zrobić czy coś takiego a ten chłopak coś ukradł (ale nie pamiętam co)
to by było na tyle.
Kiedyś oglądałam film ale nie pamietam tytułu...
Pamiętam jedynie że jakieś dziewczyny walczyły o chłopaka więc zawarły zakład że jedna z dziewczyn wejdzie do domu tego chłopaka i wezmą rzecz należąco do niego.a puzniej jedna z dziewczyn uciekała z tego domu z fantem na deskorolce a obok niej przejezdzał ten chłopak z kolegą w samochodzie... prosze o pomoc
Hej :)
Szukam filmu leciał w TVP1 jakieś 10 lat temu, a może i więcej(raczej nie).
2 dziewczyny bogata i biedna kłócą się w szkole i za kare muszą zamienić się miejscami na chyba tydzień.
Ta bogata pracuje w baro-restauracji i zaczyna przyjaźnić się z kumpelką i kolegą tej biednej.
Natomiast biedna aby uspokoić młodszą rozwydrzoną siostrę bogatej czyta jej podręcznik do historii, a sam się przy tym uczy.
Pamiętam, że w domu gaśnie światło i biedna atakuje patelnią brata tej bogatej.
Dalej nie oglądałam, a niestety więcej nie pamiętam;/