Ja wyrobiłem sobie inne zdanie o Annie po tym jak zobaczyłem Ją teatrze telewizji i w sztukach teatralnych.
Póki co na dzień dzisiejszy stwierdzam ze smutkiem :( że Kobieca połowa Polski strasznie spływa zawiścią i zazdrością ! Gdy ktoś jest lepszy i ładniejszy od razu staje beztalenciem i drewnem ! Żałosne !!!
Polecam wam dla wyrobienia zdania o Annie teatr telewizji i sztuki z Jej udziałem
Od razu dowiedziałam się, że jestem zawistna i zazdrosna ;(. W dodatku anna czartoryska jest ode mnie lepsza i ładniejsza ;(. Chlip, chlip. Muszę żyć z tą świadomością, bo przecież nie mam prawa jej nie lubić. Jakie to smutne.
arystokracja w Polsce to szlachta nic więcej, Polska nie miała takiego podziału jak na zachodzie w Polsce była demokracja szlachecka a szlachta to prosta linia z rycerstwa
nie zgodzę się z tym stwierdzeniem, arystokracja to nie była cała szlachta, ale rody powinowate z rodem królewskim i magnateria, czyli bardzo bogata szlachta
istniała szlachta a inne podziały nie istniały w Polsce dopiero bardzo późno sami zaczęli siebie inaczej nazywać szlachta w prostej linii to rycerstwo. Ród królewski hmmm w Polsce król był elekcyjny.
Poza tym jak już gdzieś pisałem najwartościowsza szlachta dla Polski to była szlachta zaściankowe ona była najbardziej wykształcona i reprezentowała najwyższy współczynnik patriotyzmu. A reszta szlachty czym bogatsza tym bliższa zdrad i pomnażania majątku za wszelką cenę nawet za cenę likwidacji państwa polskiego.
królowie elekcyjni zaczynają się dopiero od Henryka Walezego. Co do szlachty zaściankowej to więcej ona wadziła niż pomagała krajowi. Patriotyzm to się objawiaj raczej jako obrona posiadanych już praw. Zresztą o pojęciu patriotyzmu to można mówić od XIX wieku. Wcześniej prostym ludziom było wszsytko jedno czy byli pod władcą polskim czy może czeskim czy ruskim, byle by mu języka nie zakazali czy wiary nowej nie narzucali.
Magnateria polska – najwyższa warstwa szlachty w Rzeczypospolitej Korony Królestwa Polskiego i Wielkiego Księstwa Litewskiego, odpowiadająca średniowiecznemu możnowładztwu i spełniająca rolę arystokracji.
W Polsce nie było arystokracji sensu stricto !!
Ona ma pochodzenie książęce. Ona i Władysław II Jagieło mają wspólnego męskiego przodka w prostej linii. Więc gdyby przyjąć dzisiejsze standardy, nosiłaby to samo nazwisko co np Władysław III, czy Zygmunt II August.
w Polsce była szlachta a książęta i tym podobne to były tymczasowe tytuły i zasadniczo jako warstwa społeczna odrębna os szlachty nie istniała
czy jak to ogólnie mówią arystokracja u nas takie coś było nabyte z zachodu i sami się bardziej tak nazywali niż była to warstwa społeczna
Zgadzam się z tym, iż polska szlachta była formalnie równa, trzeba jednak zwrócić uwagę na fakt iż niektóre rody wywodziły się z Litwy i Rusi (Czartoryscy od Giedyminowiczów Wiśniowieccy od Giedyminowiczów/ Rurykowiczów) gdzie system społeczny był skonstrułowany inaczej niż w Księstwie/ Królestwie Polskim.
Ja mam w prostej linii korzenie chłopskie a w dalszej linii prawdopodobnie też drobnoszlacheckie. 2/3 Narodu naszego jest pochodzenia chłopskiego lub mieszanego ze szlachtą. Ja jej nie znoszę zarówno z powodu jej "aktorstwa" jak i tego że jest z rodu magnackiego(A magnateria z całej szlachty była najgorsza i oni są po części winni rozbiorom a także dlatego iż wyzyskiwali chłopów pańszczyźnianych czyli większość narodu. Kij jej w oko.
P:S: Śmieszy mnie gimnazjalna dzieciarnia co się jara że jest "szlachtą" a swej rodzinnej historii za Chiny Ludowe nie zna.
" Ja jej nie znoszę zarówno z powodu jej "aktorstwa" jak i tego że jest z rodu magnackiego(A magnateria z całej szlachty była najgorsza i oni są po części winni rozbiorom a także dlatego iż wyzyskiwali chłopów pańszczyźnianych czyli większość narodu. Kij jej w oko."
-
To jest dopiero smieszne!
????????? Zawisc??? Ze mnie???
-
Czlowieku, cofnij sie cale 1000 lat w historii, i rozliczaj wszystkich potomkow tych, ktorzy twoim zdaniem nie przysluzyli sie Polsce! Dobrze sie czujesz?