Jean-Claude Van Damme

Jean-Claude Camille François Van Varenberg

7,7
20 459 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Jean-Claude Van Damme

https://www.youtube.com/watch?v=azGjitaDyYA

granat5

Moment kobiecego orgazm w sekundach 0: 57 xD

granat5

Przecież to będzie zwykły ,prosty naiwny film akcji w którym fabuła ma służyć tylko do ostrej rozwałki ,wiec nie wiem na co ty się napalasz ? A może nie bedzie to prosty film akcji ? ,w dzisiejszych czasach to nigdy nic nie wiadamo .... Sęk w tym że wszyscy byśmy chcieli żeby to przynajmiej tak wyglądało http://www.youtube.com/watch?v=KaXD1Iz8kx8

bradock

Ja się nie napalam. Mam gdzieś ten film.
Za dużo tych naiwnych filmów w dzisiejszych czasach.

granat5

Hej Granat, wiem, że masz gdzieś ten film, ale jakbyś mógł to obejrzyj takie coś z planu filmu. Możesz przewijać, bo to 10 minut (ale lepiej całe zobacz) jestem ciekaw twojego zdania. twhttps://www.youtube.com/watch?v=5qZe8_arBno&index=6&list=PLowHej-CW5IE480yp89B _cZlrcQmLOQflojego

bradock

Prawda jest taka, że ten temat jest już przetarty, jak stare skarpety na piętach. Ale pytanie jest takie, jak temu zaradzić? Niech twórcy akcyjniaków odpoczną sobie od tego gatunku i zaczną kręcić coś innego, żeby i widzowie po jakimś czasie zatęsknili za prostymi strzelaninami? A może z naszego punktu widzenia - my jako widzowie dajmy sobie spokój z oglądaniem takich produkcji, na jakiś czas, a po jakimś czasie wróćmy do nich wypoczęci? Nie wiem, czy można znaleźć złoty środek, żeby kino akcji całkowicie nie straszyło nudą i oklepaną formą? Jak myślisz, Bradock?

karoman4

Moim zdaniem Kasiu powrót do takiej furory kina akcji jak było w latach 80-90 nie ma już na to szans ,absolutnie nie .Wtedy np gdy ,,Wykidajło ,, z Patrickiem Swayze wchodziło do kin to dziewczynki sikały w majtki na widok Pana Patricka a młodzież płci męskiej chciała się tłuc po pyskach aby choć przez chwilę poczuć się Daltonem .Zresztą takie były czasy ,komuna upadła ,powoli w bólach rodziła się demokracja i takie obrazy jak ,,Wykidajło ,, ,,Wejście smoka ,, czy ,,Krwawy Sport ,, robiły furorę .Dziś już takie kino nie robi wrażenia ,przynajmiej jeśli chodzi o wpływy w box office .Co zrobić żeby to zmienić ? Nie wiem ale odpoczynek to też nie jest jakiś super pomysł ,tym bardziej że odpoczynek ciągle trwa xD Tak sobie pomyślałem że dobrym pomysłem było by to jak jakiś rasowy staromodnie nakręcony akcyjniak w stylu ,,Olimp w ogniu ,, czy ,,John Wick ,, osiągnoł ogromny ,niewyobrażalnie gigantyczny sukces kasowy i zachwiał równowagą w box office i namieszał u producentów ,tak jak to zrobił ,,Tożsamość Bourne'a ,, -spowodował że Bond ,Batman ,Robocop itp stali się facetami z krwi i kości .Wprowadził modę na szybkie ,ultra szybki montaż ,drgający ,agresywny montaż zamiast klasycznego ,stabilnego montażu ,reżyseri .Taki film co by to wszystko odwrócił ,odkręcił ,niby takim filmem miała być ,,Uprowadzona ,, i ,,Niezniszczalni 1,2 ,, =Sukces był spory ,reżyseria w porządku ale potem niestety ,,Lekarz co miał leczyć sam zachorował na tą chorobę ,, xD

bradock

" Tak sobie pomyślałem że dobrym pomysłem było by to jak jakiś rasowy staromodnie nakręcony akcyjniak w stylu ,,Olimp w ogniu ,, czy ,,John Wick ,, osiągnoł ogromny ,niewyobrażalnie gigantyczny sukces kasowy i zachwiał równowagą w box office"

Mnie się wydaję, że taki film w stylu "Olimp w ogniu" czy "Johna Wicka" nigdy nie osiągnie ogromnego sukcesu w Box Office. John Wick i Olimp są niczym nowym. Nazwałbym je "filmami z serii ale to już było". Owszem Johna Wicka dobrze mi się oglądało, bo ma sporo dobrej akcji i tyle. Z Olimpem już jest gorzej. W kinie akcji potrzeba innowacji, czegoś co będzie się odróżniało od innych filmów. Jakieś ciekawe tematy, pomysłowe sceny akcji (a nie postrzelamy się i koniec), dobrze nakreślonych bohaterów, dobrej reklamy itd. Może wtedy takie filmy będą lepiej zarabiać.

granat5

,,W kinie akcji potrzeba innowacji ,czegoś co będzie się odróżniało od innych filmów .Jakieś ciekawe tematy,pomysłowe sceny akcji itp Zgadza się Granat ,tylko że to ciągle trwa i będzie trwać w kinie akcji .Dziś mimo wszystko kino akcji ciągle istnieje tylko zupełnie inaczej wygląda niż te z lat 80/90 .Będziemy mieli w tym roku ,,The Gunman ,, ,, Szybcy i Wściekli 7 ,, ,,Agent 47 ,, ,,S.P.E.C.T.R.E ,, czy ,,Mission : Impossible 5 .A Kasi pewnie chodziło o powrót ,,twardzielskiego kina akcji,, znanego z Wcieleń Schwarzeneggera lub Seagala .Na razie ,,Londyn w ogniu ,, może nam to zaoferować (Jeśli się uda ,bo tu jest jeszcze kwestia scenariusza ,Kategori wiekowej ,reżyseri ,montaż ,efekty specjalne itp )

bradock

Dzisiejsze kino akcji mimo, że troszkę inaczej wygląda to dalej jest w większości oklepane i schematyczne. Ja tam żadnej wielkiej innowacji nie widzę.

"pewnie chodziło o powrót ,,twardzielskiego kina akcji,, znanego z Wcieleń Schwarzeneggera lub Seagala "

Tak tylko Katarzyna mówiła o oklepanej formie, a kino z wcieleń Seagala czy Arnolda też jest oklepane. To wszystko już było. Niech twórcy się wysilą i stworzą coś swojego, choć wiem, że ciężko coś takiego zrobić. xD

Na Londyn w ogniu czy tam Bułgarię w ogniu się nie nastawiam, bowiem wątpię by ten film cokolwiek mi zaoferował.

granat5

,,Troszkę inaczej wygląda ,, -Mało powiedziane porównując to co było w latach 80/90 a teraz po 2000 roku xD . A Kasi chodziło o to że współczesne filmy mają takie wady : Rwany chaotyczny montaż ,ultra szybki montaż ,zbyt duże natężenie efektów specjalnych np ,,Die Hard 5 ,, kategoria PG -13 ,nudne scenariusze ,w tym pozbawione akcji np ,,The Equalizer ,, ,Mało wyraziste postacie ,branie ciepłych kluch do klasycznych filmów akcji np Channing Tatum do ,,Świat w płomieniach ,, czy Kellan Lutz w ,,Niezniszczalnych 3 ,, To są te innowacyjne zmiany ,tylko to niestety wyszło na gorszę temu gatunkowi .Uśmierca ten gatunek .Wogóle czytając twoją tezę o oklepanym i schematycznym kinie akcji miałem wrażenie jak byś chciał zrównać kino akcji z 1980 rok i te z 2000 roku .No Granat ,tak nie można ,to nie rozsądne .

bradock

Zapomniałem Ci odpisać.

"A Kasi chodziło o to że współczesne filmy mają takie wady : Rwany chaotyczny montaż ,ultra szybki montaż ,zbyt duże natężenie efektów specjalnych"

Katarzyna tego nie napisała.

"kategoria PG -13"
Słabe zarobki filmów akcji wymuszają na twórcach obniżanie kategorii wiekowej.

"nudne scenariusze"

Przykład "Olimp w ogniu". xD

"w tym pozbawione akcji np ,,The Equalizer"

Od kiedy to The Equalizer jest filmem akcji? Trzeba się nauczyć rozróżniać gatunki.

"Mało wyraziste postacie"

W kinie akcji to bardzo częste zawsze było. Jeśli to jest według ciebie innowacja to śmiech na sali.

"branie ciepłych kluch do klasycznych filmów akcji np Channing Tatum do ,,Świat w płomieniach"

Tatum to akurat jest drewnem, a takich masz w kinie akcji od zawsze.

"czy Kellan Lutz w ,,Niezniszczalnych 3"
Tak, to laluś, ale pamiętaj, że w latach 80/90 w filmach akcji grywał Patrick Swayze, a on na kozaka również nie wyglądał. Na dodatek tego miał na koncie role w romantycznych produkcjach. :D

"Rwany chaotyczny montaż"

Filmy z chaotycznym montażem kręci się od lat 90. Żadna to innowacja.

Dobra wiem, trochę inaczej kręci się w dzisiejszych czasach filmy, ale to dlatego, że świat poszedł do przodu i tak już będzie. Tylko co z tego skoro fabuły i scenariusze są nadal oklepane jak dziwki. Spójrz na Olimp w ogniu i Świat w płomieniach, przecież to gorsze kopie Szklanej Pułapki.

granat5

Właśnie się tak zdziwiłem czemu mi nie opisałeś myślałem ze pogodziłeś się z tym co napisałem xD .Ale co do twojej odpowiedzi : Generalnie zgadzam się co napisałeś ,tak ogólnie ,tylko muszę kilka rzeczy sprostować : Owszem drewno zawsze było w kinie akcji ,patrz Seagal ,Lundgren ,Norris ,Van Damme tylko że ci 4 panowie oprócz tego że byli drewno to jeszcze byli mega twardziuchami w kinie akcji ,wymiataczami których łatwo i przyjemnie się oglądało .Nie chcę tu Tatuma już jakość krytykować ,może to wina scenariusza ,może jak by chciał to zagrał by lepiej .Ale mimo wszystko powini brać do akcyjniaków facetów którzy posiadają ikrą czyli Gerard Butler ,Mark Wahlberg ,Liam Neeson ,Vin Diesel ,The Rock i ,Keano Reeves itp To są bardziej odpowiednie typy .Druga sprawa : Porównywanie Patricka Swayze z Lutzem niby ,teoretycznie jest trafne o czym pisałeś ale Swayze to owiele lepszy aktor od Lutza ,i ma świetną charyzmę o czym się przekonasz oglądając ,,Wykidajło ,, A ,,The Equalizer ,, jest filmem akcji ,jeśli nie tym to czym ? xD .Zobacz sobię co wiara piszę o tym filmie na jego forum ? Ze to wraz z ,,Johem Wickiem ,, najlepszy film akcji ostatnich miesięcy xD .

granat5

,,Dobra wiem ,trochę inaczej kręci się dzisiejszych czasach filmy ,ale to dlatego ,że świat poszedł do przodu i tak już będzie ,, No ja też o tym wiem ale ta nasza rozmowa zaczeła się od Kasi która chyba jakość się z tym nowym stylem nie chcę się oswoić xD .Generalnie dziś filmy akcji są słabsze ,bo już wszystko to co najciekawsze i najfajniejsze nakręcili w latach 80-90 np ,,Bez Twarzy ,, gdzie policjant i przestepca zamienili się gęmbami ,to jest coś .Dziś w sumie masz powielanie schematów np ,,Olimp w ogniu ,, -nowa wersja ,,Szklanej Pułapki ,, czy ,,John Wick ,, -powtórzenie schematu z ,,,Szukając Sprawiedliwości ,,

bradock

O tak, film jak i pomysł z zamianą twarzy to był strzał w dziesiątkę. Takich pomysłowych produkcji mi brakuje.
A wiesz, że początkowo "Bez Twarzy" miał mieć więcej elementów sci-fi i toczyć się w przyszłości?

granat5

Tam Granat wspomniałeś o tym że dziś filmy akcji mniej zarabiają przez to mają kategorię PG -13 ,to się zgadza ale zauważ że od 2010 ,czyli od czasu ,,Niezniszczalnych ,, przybyło sporo filmów z kategorią R ,już pomijam fakt czy one są udane czy nie ale sam fakt tego że coś się zmieniło :
- Mechanik (R )
-Elita Zabójców ( R )
-Protektor ( R )
-Kula w łeb ( R )
-Likwidator ( R )
-Parker ( R )
-Plan Ucieczki ( R )
-Ninja 2 ( R )
-Olimp w ogniu ( R )
-Ageńci ( R )
-The Equalizer ( R )
- John Wick ( R )
-Szklana Pułapka 5 ( R )
-Sabotaż ( R )
-Homefront ( R )
Ale póżniej szybko okazało się że wiele filmów np ,,Kula w łeb ,, ,,Likwidator ,, ,,Parker ,, ,,Sabotaż ,, czy ,,Homefront ,, poniosły porażkę w kasie i wrócili do PG -13 np ,,Niezniszczalni 3 ,, czy ,,Świat w płomieniach ,,

granat5

Wpieprzaj mi z tą Katarzyną, bo psem poszczuję! xD

karoman4

Uciekam.

granat5

Coś Ty się uparł na ta ''Katarzynę''? Wyniosłeś to z grupy Filmwebowcy-Kinomaniacy na facebooku?

Wystarczy Kasia albo Karo.

karoman4

Kiedyś w szkole też na Katarzynę mówiłem Katarzyna. Nie wiem czemu. :D

granat5

Tak wogóle to męczy mnie już ciągłe gadanie o kondycji obecnego kina akcji ,kondycji filmów ,trailerów Va Damma ,Seagala .Niedawno w styczniu na Dzień Babci przyjechał do mnie i do mojej Babci kuzyn ,4 lata starszy odemnie ,który też kiedyś oglądał razem ze mną te wszystkie Schwarzeneggery ,Stallone ,Van Damme itp na VHS .Nagrywałem mu filmy na DVD ,wiec trochę pogadaliśmy o tych sprawach jak było kiedyś a jak dziś .I on mi powiedział że kino akcji lat 80 wydaniu Schwarzeneggera ,Stallone czy Van Damme powinniśmy już zostawić w spokoju ,niech ono spoczywa już w spokoju .My powinniśmy iść zgodnie z duchem czasu .z obowiązującą modę ,nie zmieniać na siłę obowiązujących praw,reguł ,norm ,stylu .Bo mówił mi że jeden nasz znany polityk ,Bliżniak też chciał zaprowadzać w Polsce i w Europie zmiany ,staromodne zmiany a potem żli ludzie zrobili mu Kuku i bolało .Iść zgodnie obecnym trendem ,oglądać to co jest na topie ,a jest tego tyle że ho ,ho .Palce liżać normalnie = ,,Wilk z Wall Street ,, ,,Furia ,, ,,Niesamowity Spiderman ,, ,,Sąsiedzi ,, ,,Epicentrum ,, ,,Carrie ,, ,,John Wick ,, ,,Amerykan Pie : Zjazd Absolwentów ,, ,,Django !!! ,, ,,Bękarty Wojny ,, ,,Uprowadzona 3 ,, ,,Interstellar ,, ,,Kapitan Philips ,, ,,Grawitacja ,, czy ,,Na Skraju Jutra ,, Mógł bym tak wymieniać w nieskończoność !!! Kasia musi to zrozumieć że czas staromodnej łupanki chyba odeszedł już do lamusa ,no może jeszcze ,,Niezniszczalni 4 ,, i ,,Londyn w ogniu ,,

bradock

Bradock, z innej beczki temat.

Na facebooku obserwuję tę stronę VHS HELL i właśnie napisałam do nich wiadomość z pytaniem o jakiekolwiek informacje na temat polskiej wersji naszego ulubionego filmu ''Szczury wojny''. Opisałam im fabułę filmu, żeby wiedzieli o co chodzi i zobaczymy, co mi odpiszą.

karoman4

Dobrze zrobiłaś Kasiu ,zobaczymy jaka bedzie odpowiedz .

bradock

Dostałam odpowiedź, ale nie jest ona długa. Napisali mi, że ten film dotarł do Polski w 1990 roku i że został wydany przez jednego z największych dystrybutorów kaset w naszym kraju: ITI Home Video. I że film był w dwóch polskich tytułach: pierwszy to ten, który znamy ''Szczury wojny'', a drugi polski tytuł brzmi: ''Wojny szczurów''.
Teraz jeszcze zapytałam o lektora, ale na odpowiedź muszę poczekać.

karoman4

No i widziałaś Kasiu ,jak chcesz to zawszę dotrzesz do tego co cię interesuje xD .A ten drugi tytuł ,,Wojny Szczurów ,, fajnie brzmi .Mój ojciec miał ten film pod pierwszym tytułem .

bradock

A pamiętasz, kto był lektorem na Twoim wydaniu i jaki to był dystrybutor?

No tak. Jak człowiek chce, to potrafi. :)

karoman4

Niestety nie pamiętam ,to dawno oglądałem ,gdzieś tak w 1992 lub 93 .Wtedy też nie zwracałem uwagi na takie rzeczy .Ale tytuł na pewno był ,,Szczury Wojny ,,

bradock

Gdybyś przypadkiem trafił na te informacje, to podziel się ze mną. ;)

karoman4

Dobrze Kasiu ,dla ciebie wszystko xD

bradock

Dzięki. xD

bradock

Bradock!!! Dowiedziałam się, kto był lektorem w polskich wersjach "Szczurów Wojny". To wspaniałą wiadomość!
A lektorem był: Lucjan Szołajski - mój drugi, ulubiony lektor po Knapiku, którego stawiam na pierwszym miejscu!
Kurde, teraz tylko dorwać tą kopię z Szołajskim i można oglądać!!!! Cieszę się, jak dziecko, które dostało lizaka. xD

karoman4

To Super Kasiu !!! Ja też lubię Lucjana Szołajskiego .On i Janusz Kozioł to moim dwaj ulubieni lektorzy !!!

karoman4

Kasia : Mam do ciebie pytanie ? Wymień mi 5 najlepszy akcyjniaków według ciebie ale tzw budżetówek ,filmów które nie miały dystrybucji kinowej ? Mogą to być filmy z lat 80-90 lub też nowe .Jakie byś dała ? Mowa głównie o filmach pokroju typu ,,Szpony Orła ,, czy ,,Król Kickboxerów ,,

bradock

Budżetówki, 5 najlepszych.

To uważaj, bo strzelam tytułami-hiciorami:
1. "Niezawodna obrona" ze Speakmanem (choć tutaj nie jestem pewna, czy to nie jest czasami kinówka)
2. "W szponach CIA" z Blanksem
3. "Otwarte karty" albo "Showdown" też z Blanksem
4. "Zimny jak głaz" z Brian Bosworth
5. "China O'Brien" z Cynthią Rothrock

i kurcze wiele, wiele innych vhsówek.

A Ty, które budżetówki uważasz za najlepsze? (Może znajdzie się tytuł, którego jeszcze nie oglądałam.)

karoman4

Numer 1 i 4 to są kinówki ,stąd takie dobre .Ale Ok ,reszta listy jak najbardziej dobra . Mój top 5 budżetówek tak wygląda :
1 Hycel z Lorenzo Lamas
2 Ninja 2 z Scott Adkinsem
3 Ostatni Twardziel z Jeff Wincoff
4 Król Kickboxerów z Blanksem
5 Odział poza prawem -rónież Jeff Wincoff .

bradock

Tak czułam, że Niezawodna obrona to kinówka. Sorki za pomyłkę.

To 1. Ok, niech będzie "Bez odwrotu 2", a za numer 4. dam "Król kickboxerów".

Co do Twoich tytułów, to faktycznie oglądałam tylko nr 4. Ale numer 2 z Adkinsem to nie jest film z lat 80-90.

karoman4

,,Bez Odwrotu 2 ,, też jest kinówką ,mimo że gra Rothrock ,Mathias Hues ,była to poprostu kontynuacja ,,Bez Odwrotu ,, z Van Damme ,ale zaliczam ci to Kasiu xD

bradock

Bo jak wiesz, dla mnie ie ma znaczenia, czy film jest kinówką, czy budżetówką. Ale w większości przypadków, gdy oglądam te stare filmy z vhs, nigdy nie mogę dojść, czy to kinówka, czy budżetówka. Tak samo jak było z "Zabójczą kampanią" ze Speakmanem. Dałabym sobie rękę uciąć, że to kinówka, a okazało się, że to jest budżetówka, mimo fajnego wyglądu filmu. A jeszcze Ci powiem Bradock, że niekiedy budżetówka lepiej wygląda od filmu kinowego (skupiamy się teraz na produkcjach 80-90, chodź dziś też jest to prawdą.)

karoman4

Moim zdaniem i tak kinówki byłe lepsze od tych z VHS Budżetówek ,to było widać ,jakość filmu ,obraz ,większy budżet ,panorama obrazu ,jakość rozdzielczości obrazu itp Ale mimo wszystko były dobrymi i ciekawymi filmami .W tamtych czasach nawet do niektórych filmów się przykładano jak ,,Hycel ,, czy ,,W szponach C.I.A ,, No i był inny klimat ,styl robienia filmów niż dziś ,scenariusz itp

bradock

Bo w tedy to było na topie, na czasie. Nie ważne z jakiego rynku miał być film budżetowego, czy kinowego. Ważne, żeby dobrze się prezentował. Żeby wszystko miało ręce i nogi, i żeby akcja była ciekawa. Stąd też są niekiedy moje wątpliwości, czy dana budżetówka jest budżetówką, czy kinówką. Taki film "W szponach CIA" z Blanksem, no wypisz - wymaluj budżetówkowa wersja "Zabójczej broni". Nie odniosłeś takiego wrażenia?

karoman4

Nie zwróciłem na to uwagi Kasiu ale możliwe że tak mogło by być =Budżetowa wersja ,,Zabójczej Broni ,,

karoman4

A wczoraj obejrzałem Kasiu kolejny szlagierowy Hit z Epoki VHS = ,,K 9 ,, z Jamesem Belushi -ten film to taka komedia kryminalna ,Film Kumpelski w Stylu ,,Zabójczej Broni ,, czyli Policjant i Owczarek Alzacki ,dwaj najtwardsi gliniarze w mieście xD . Gdy skończyłem oglądać ten film to tylko jedno chciałem wypowiedzieć albo za żądać na cały głos : ODDAJCIE MI KU*RW*A LATA 80 !!!!! : http://www.youtube.com/watch?v=aUDhHe8GqGU

karoman4

Fajnie to opisałaś Kasiu ,a jak byś miała tak Kasiu krótko ale treściwie ,naukowo ,encyklopedycznie ,technicznie itp opisać zmiany w kinie akcji jakie nastąpiły po 2000 roku to jak byś opisała ? Co byś zawarła ? Porównując złote czasy czyli lat 1982 -1997 ,i czasy post kina akcji czyli lat 2000 -2015 .

karoman4

Są budżetówki które leciały także w kinach. Bez Odwrotu 2 może i leciał w kinach, ale nadal jest niskobudżetówką.

granat5

Jak już wspominałam kilka razy, ja nie przywiązuję wagi do tego, czy dany film jest budżetówką, czy kinówką. Czy Mi się podoba film - to się dla mnie liczy.

granat5

Pierwsze filmy Chucka typu ,,Jednoosobowy Odział ,, ,,Ośmiokąt ,, ,,Oko za Oko ,, czy ,,Utajona Furia ,, to też są budżetówki ale mimo to leciały w kinach i nawet dużo kasy zarabiały w stosunku do budżetu w jakie je ładowano. Ale niestety czuć było w niektórych jego filmach ,głównie tych pierwszych tą tandetność i nisku budżet Choć sceny walki były na bardzo wysokim poziomie jak na tamte czasy np w filmie ,,Utajona Furia ,, : http://www.youtube.com/watch?v=qz5KZSfHT5Y

karoman4

Kasia : A mam takie : Jak na ch.o.m.i.ku.j jest dany film np ,,Cobra,, z 1986 roku i to jest Custom i masz do wyboru dwa lektory np Gudowski i Kozioł ,i jak to pobierz to potem jak to działo gdybyś chciała włączyć np drugi lektor np Kozioł ? Jeden znajomy mówił mi że ponoć jest jakieś menu gdzie wybierasz ale czy to prawda ? Wiesz coś o tej sprawie ?

bradock

O kurde... a tak w ogóle można? Pierwsze słyszę. xD

karoman4

Niby tak ale ściągnełem film i nic z tego .Jest tylko jeden lektor .

bradock

To może on ma na swoim koncie dwie wersje tego filmu. I wybierasz sobie, którą pobrać.

karoman4

A tam była tylko jedna ale mniejsza z tym .Nie bedę w to wnikał .