patrżac na zdjęcie Burtona którego widzę pierwszy raz na oczy to przypomina mi swoja fryzura Edwarda Nożycorękiego :D Ale przyznam że reżyser z niego bardzo dobry, niekonwencjonalny i rózniący się od pozostałych wybitnych czy też szaraków swoją odmiennościa !!
swoim niekonwencjonalnym podejściem do filmów, Tim rzeczywiście się wyróżnia. szkoda, że wśród nas są osły które tego nie rozumieją.
Burton jest chyba najbardziej oryginalnym reżyserem w historii kina :). Ale spora część ludzi nie lubi tego rodzaju filmów, nie rozumie ich i uważa, że są kiczowate. Tim Burton jest dla wybrańców jak widać :D.
Fakt, podobna fryzura, ale Burton bardziej przypomina mi Vincenta (jeśli nie widziałeś, to jest na youtube). A o jego talencie nie będę się wypowiadał, bo ci powyżej już to zrobili.
zgadzam sie z tym ze Burton jest dla wybranców :D troche stuknietych w pozytywnym sensie :D ja sie do nich zaliczam :D
Tim jest dla wybrańców? Czuje się wyróżniona ;)) Uwielbiam jego filmy, a jak na razie widziałam ich 7 i czekam na chwilę czasu, żeby obejrzeć Sok z żuka
Osobiście uwielbiam filmy Burtona. Zachwyca mnie jego podejście do filmu i niekonwencjonalność - odliczam czas do premiery jego kolejnego filmu "Sweeney Todd" ;)
A ja do alicji w krainie czarów ;D .. To już tylko jakieś 2 lata :)
Co do Burtona - uwielbiam gościa ! Tworzy na prawdę świetne filmy , które na całe szczęście trafiają tylko do
nielicznych - co czyni go jeszcze bardziej interesującym :)
Tak, Alicja w Krainie Czarów w klimacie Burtona to dopiero będzie wydarzenie filmowe! Czekam z niecierpliwością napawając się jak narazie historią Sweeneya Todda.
Przyznam szczerze że nierozumiem dlaczego nie którzy ludzie uważają że to co tworzy to ,,kicz''...
Tworzy na swoj sposób,a robi to niezwykle oryginalnie,dzięki czemu tworzą sie kolejne filmy które odgrywają dużą rolę w przemyśle filmowym.
Jeszcze dodać do tego Deppa,to sukces gwarantowany!
mysle ze nie ma lepszego połaczenia jak ekscentryczny Burton i zdolny Depp :) Ci dwaj panowie sa juz jak Ojciec i Syn.. i mam nadzieje ze ten schemat bedzie sie utrzymywał jak najdłuzej gdyz w tym zestawieniu wychodza najlepsze produkcje ktore zapisuja sie w historii kina na wysokich pólkach :)
zapomniałaś do nich jeszcze dodać Elfmana, chociaż po "Sweeney'u" nie uważam, że jest on AŻ TAK niezbędny ;]
ej, a w ogole jaki jest PIERWSZY FILM Burtona, gdzie gra Depp?
no tak musze sie zgodzic ale wystarczy mi zestawienie Burton -Depp
a co do pierwszego filmu to nie jestem przekonana ale bedzie to chyba Nozycoreki:) jesli sie myle to niehc mnie ktos poprawi:)
Tjaaa,pierwszy film duetu Burton-Depp to Edward Nożycoręki.
Uwielbiam filmu Burtona-tylko on potrafi w szarą rzeczywistośc wpleśc magię okraszoną czarnym humorem i ironią.
Już nie mogę się doczekac Alicji w krainie czarów-kolejnego filmu typu Burton-Depp ;D
Ja 2 dni temu oglądałem krótkometrażowy film Vincent w reżyserii Burtona , film trwa 6 minut lecz przyznam że jest piorunujący !!!
O miło, że ktoś też oglądał ta animacje!
Typowo Burtonowski klimat, postaci o cienkich kończynach, wydłużone twarze, duże oczy, charakterystyczne rysy. Laboratoria znane między innymi z Edwarda Nożycorękiego, charakterystyczne drzewo (na samym początku filmu) powielone później w wielu innych sceneriach Burtona) historie zaczerpnięte ze wczesnych filmów grozy (gdzie grali tytułowy Vincent Price czy Bela Lugosi) czy głos lektora, którym jest… sam Vincent Price (grający między innymi wynalazcę w Edwardzie…).
Klasyka gatunku i pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników Tima Burtona!!!
hmm wiem, że to nie dokońca na temat, a nie chciałam zakładać nowego więc...
Jak wymawiacie nazwisko Tima "burton" czy "barton". W wywiadach się różnie słyszy, zresztą też kwestia kto mówi.
Dziś oglądałam animacje 'vincent' i jestem zachwycona. Króciutki, ale ciekawy. Fajnie, fajnie.
wiecie może gdzie można oglądnać 'Luau'?
No to może jeszcze napiszę, że wydaje mi sie że się mówi 'burton', ale np snowboardy są firmy burton czytane 'barton'.
no koniec rozważan
Jak ktoś nie wie jak się wymawia, to niech sobie włączy komentarz reżyserski na dvd z jakimś filmem, np Batman, gdzie się przedstawia na początku, albo se wleźć na youtube'a i poszukać wywiadów, Proste...
oj napisałam już, że wymawiają bardzo różnie.
Lepiej jakbyś ty odpowiedziała na pytanie, bo tak naprawdę to nic nie wniosłaś. A może ty też nie jesteś pewna? No nie istotne.
No więc jak według was się wymawia to jego nazwisko? Całe życie mówiłam Burton,{może delikatnie zmiękczając u przez e} ale ostatnio moja znajoma stwierdziła, że jak firma snowboardowa się też nazywa 'burton' a czyta się barton to pewnie jego nazwisko też.
I kto ma rację?
Ja powiem krótko. Pamiętam że jak leciał w TV Batman (albo Powrót Batmana), to lektor mówił "Reżyseria: Tim Barton". I to w sumie wystarczy. Ja zresztą też zawsze mówiłem na niego "Barton".
hmm no i właśnie chyba nie dokońca. Jego nazwisko ma podobny zapis fonetyczny co słowo burk czyli w miejsce u jest '3:'. Czyli chyba nie czyta się 'Barton'
Tylko jak już pisałam Burton ze zmiękczeniem u przez e
jak myślicie?
przepraszam za ten spam w tym temacie
Zgadzam sie z postem powyższym, w 2 wywiadach na youtube, które widziałam, Tim się przedstawił i było właśnie cos takiego. Zdecydowanie to nie było "Barton"