Tim BurtonI

Timothy Walter Burton

8,3
23 125 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Tim Burton

nie wiem czy zauwazyliscie, ze w wielu filmach Tima (we wszystkich ktore widzialam) są poddasza?
O co z tym chodzi? W dzieciństwie mieszkał na poddaszu albo coś takiego??

Sorry, jezeli powtorzylam temat.

Aidan_xD

Byc może tu chodzi o symbolikę a być może o coś jeszcze innego.

Aidan_xD

Rzeczywiście poddasza to często występujący motyw u Burtona. Niestety nie wiem, gdzie mieszkał w dzieciństwie, ale moim zdaniem poddasza idealnie odzwierciedlają klimat niektórych scen, choćby w "Sweeney Tood" czy "Edwardzie Nożycorękim". Ciemne drewno ma swój urok.

Klara_C

W symbolice poddasze mówi o naszych myślach wyższych W Seeneyu ma to bardzo głęboką wymowę połączenie nad świadomości z podświadomością . Klapa bezpośrednio do piwnicy tez ma swoją symbolikie .To tylko fragment to tęz symbolizuje że filmy Tima maja naprawdę i głębokie i wysokie przesłania są całością w na swój sposób doskonałe.Dodam że Tim nie musi świadomie wykorzystywać takich elementów podejrzewam że ma porostu genialną intuicje i robi filmy dokładnie tak jak sam czuje.:)

MorganaBlackcat

Może robi to celowo, bo chce być reżyserem charakterystycznym, rozpoznawalnym od pierwszej minuty filmu. Dlatego wiele motywów, jak poddasze, paski, etc...powtarza się w jego filmach.
Albo to, że temat śmierci traktuje z przymrużeniem oka (Sok z żuka, Jeździec bez głowy, Sweeney Todd), lub imię Edward...

Lady_From_Burton_World

To prawda żę Tim robi wszystko tak jak lubi i masz racje Lady że che być rozpoznawalny właśnie z takich charakterystycznych elementów.:) Tak w ogóle masz bardzo ciekawy avatar ale ostatnio miałaś bardzo różnorodne wspaniale i bardzo ciekawe avatary.:)

MorganaBlackcat

:D
Dziękuję

Lady_From_Burton_World

dzienx za info dobrzy ludzie ;)

za krótki <br/>
za krótki <br/>
za krótki <br/>
za krótki <br/>

Aidan_xD

Tim ma bardzo wiele motywów przewodnich w swoich filmach, bardzo charakterystycznych dla niego. W każdym można odnaleźć coś takiego - poddasze, paski, to chyba najbardziej charakterystyczne. Ja zauważyłam dziwnie poskręcane drzewa, charakterystyczny układ twarzy bohaterów - porównajcie Vincenta, Edwarda N. cy Victor z Gnijącej.
A propos jego dzieciństwa, uważam że to ma wiele wspólnego z jego twórczością. Zauważcie,że akcje jego filmów zawsze rozgrywają się w małym, wąskim, środowisku - na przedmieściach, na wiosce, w zamkniętym pomieszczeniu (Dom z soku z Żuka,Fabryka), Alicja jest wyjątkiem ze względu na rozmiar Wonderlandu, ale za to są inne burtonowskie motywy, jak np.drzewa. Nie wiem, czy autor chce coś konkretnego poprzez swoją symbolikę przekazać. Myślę że z jego twórczością jest trochę jak z malarstwem - powstaje na wskutek jakiejś inspiracji i tego co mu w duszy w danej chwili gra, a interpretacja jest dla każdego odbiorcy indywidualna. Chyba za to właśnie go podziwiamy.

goslawa25

Jeśli chodzi o postacie z filmów Burtona to bardzo charakterystyczne są cienie pod ich oczami ;)

Aidan_xD

Tak, faktycznie jest to kolejny motyw. Moim zdaniem, cienie pod oczami bohaterów Burtona, mają przydawać im charakteru mroczności, którą zawsze był zafascynowany. Od dziecka interesowały Go motywy makabryczne w starych filmach grozy. Często widzimy ten wpływ w jego twórczości. Tylko Tim serwuje go nam w bardzo wysmakowany sposób w przeciwieństwie do tamtych, trochę czasami kiczowatych filmów.

użytkownik usunięty
goslawa25

Albo po prostu Tim cierpi na bezsenność, ale jego postaci razem z nim :)

co jest prawdą jak sam kiedyś wyznał
tylko nie pamiętam gdzie o tym czytałam

użytkownik usunięty
Gin

Też gdzieś o tym czytałam... Jest też chyba nawet wzmianka na Wikipedii.

Aidan_xD

w ciekawostkach można przeczytać:
"Jako dziecko mieszkał w pokoju z dwoma oknami z widokiem na ogród, ale z jakiegoś powodu rodzice zamurowali okna i wstawili jedno nowe, znacznie mniejsze, przez które mógł wyjrzeć jedynie wspinając się na biurko. Do dziś nie zapytał rodziców, dlaczego to zrobili."
może to też miało jakiś wpływ na te poddasza w filmach :)

wonderland

nieźle!
gdyby Tim zabrał sie za autobiografię, byłoby super :))

Aidan_xD

Oooo, to mogłoby być ciekawe. Ale chyba lepiej by było jakby nakręcił to ktoś inny. Autobiografie nigdy nie są obiektywne, z założenia nie mogą być.

Aidan_xD

Ja bym dodał jeszcze wzmiankę o charakterystycznie poskręcanych drzewach i jeszcze bardziej charakterystycznie poskręcanych konarach :D :
sleepy hollow :http://4.bp.blogspot.com/_dnmPzxbBNyU/SSuPTEmuagI/AAAAAAAADHM/CNJAobuiYUk/s400/ Sleepy_Hollow2.jpg

Alicja : http://www.digitaltrends.com/wp-content/uploads/2010/02/alice-in-wonderland.jpg

itp itd