Tim BurtonI

Timothy Walter Burton

8,3
23 208 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Tim Burton

Stanowi dla mnie zagadkę

użytkownik usunięty

upodobanie tego reżysera do remake'ów. Oto przykłady: Sweeney Todd, Planeta małp. Alicja, a teraz Dark Shadows.

Są to po prostu jego ulubione dzieła i chciał je zaadaptować na swój własny sposób. Poza tym oprócz Planety małp to są Adaptacje dzieł niefilmowych. Sama planeta w sumie typowym remakiem nie da się nazwać bo fabuła się mocno różni. Alicja-Książka (w sumie film fabularnie nie ma z nią wiele wspólnego), Sweeney-Musical Brodwayowski, Dark Shadows- Serial (w sumie to opera mydlana która miała też filmowe adaptacje).

użytkownik usunięty
neo_angin

Tak, ale to jet takie...hmm... burtonowskie(?)...właśnie, on jest po prostu inny. może dlatego genialny, szkoda, że współczesna technika wciąż nie potrafi w pełni oddać jego wizji, zawsze jest jakieś ,,ale''...

'szkoda, że współczesna technika wciąż nie potrafi w pełni oddać jego wizji'
toz to herezje. wybitny rezyser potrafi przekazac swoje wizje bez najmniejszego udzialu techniki. pomijam oczywiscie niezbedne urzadzenia typu kamera etc.

użytkownik usunięty
kinoman0

Ty oczywiście udajesz, że nie wiesz, o co chodzi?

A tak na margim]nesie, to, że jest moim ulubionym reżyserem, nie oznacza, że uważam, iż jest najlepszy.

prawdziwy rezyser potrafi zrobic dobry film bez uzycia komputerowych efektow specjalnych. slaby rezyser musi uzywac technologicznych wynalazkow czy tez scenografii charakteryzacji etc. aby zaslonic luki w fabule. wlasnie w takiej konwencji zrobione sa filmy burtona. zreszta mylisz sie mowiac ze wspolczesna technika nie potrafi oddac jego wizji. na dzien dzisiejszy technologia filmowa prezentuje niewyobrazalne pole do manewru co udowadniaja produkcje z ostatnich lat. burton widocznie sam nie moze okreslic swojej wizji badz nie potrafi korzystac z ogromu osiagniec niestety przesadnie skomputeryzowanej sztuki 'filmowej'.

kinoman0

Chyba nie rozumiesz konwencji filmów Burtona. Poległeś bo Burton przed Alicją starał się nie korzystać z Cgi w ogóle (Tam był jednakże zmuszony). Jesteś ignorantem dzieciaczku.

neo_angin

'starał się nie korzystać z Cgi w ogóle (Tam był jednakże zmuszony).'
muehehehehehe

użytkownik usunięty
kinoman0

Musimy się kłócić zawsze i wszędzie?
Nie ma żadnego filmu Burtona, który ci sią podoba, choć odrobinę?

wszystkie mi sie podobaja. nie widzisz oceny i serduszka?

użytkownik usunięty
kinoman0

Wątpię, ale powiedzmy. To który najbardziej, hę?

mysle ze alicja w krainie czarow.

użytkownik usunięty
kinoman0

;P //-.-'

to wspanialy kolorowy film. nie podobal ci sie?

użytkownik usunięty
kinoman0

Wolę konwencjonalne Alicje, np. tą z '99, królowa kier (Miranda Richardson) wspaniała, tylko za Goldberg jakoś nie przepadam.

ja lubie jak jest pieknie blyszczaco i kolorowo.

użytkownik usunięty
kinoman0

Weź juz przestań, jesteś irytujący.

naprawde lubie gdy jest blyszczaco i kolorowo. przepraszam. przykro mi ze cie irytuje.

użytkownik usunięty
kinoman0

Świetnie ci idzie udawanie bezmuzgowca, wszyscy to wiemy.

nie jestem bezmozgowcem ani nie udaje kogos kim nie jestem.

użytkownik usunięty
kinoman0

Patrz post wyżej.

ty rowniez patrz wyzej.

użytkownik usunięty
kinoman0

Jestem jak KGB: patrzę i widzę, i niczego nie przeoczę. Powtórka z rozrywki. Once again kinoman0, please.

nie wiem o co ci chodzi. czego ode mnie oczekujesz?

użytkownik usunięty
kinoman0

Nie dotarło, czy dalej (...)?

nie dotarlo bo nie wiem co mialo dotrzec. co dalej?

użytkownik usunięty
kinoman0

Że udajesz/udawałeś idiotę lecącego na ładne obrazki. Chodzi mi o to, żebyś przestał. Nic więcej.

powaznie lubie czasem obejrzec cos ladnego kolorowego. ty nie?

użytkownik usunięty
kinoman0

Czasami... Baaardzo rzadko... Ale Alicja jakoś mnie nie przekonuje.

użytkownik usunięty
kinoman0

W ,,Alicji...'', o której piszą też jest 'pieknie blyszczaco i kolorowo'. Jak to w Krainie Czarów zresztą...

Mam nadzieję że zrealizują w końcu film o Alicji na podstawie gry Americana Mcgee. Tam nie jest błyszcząco i kolorowo.

użytkownik usunięty
neo_angin

Nie znam, ale chętnie poznam.

użytkownik usunięty

Sprawdziłam, ciekawe, ciekawe.... Hmm... Jakby to jesze Burton wyreżyserował, to by było coś.

Były takie nadziej fanów ale wytwórnia wybrała kogoś innego ale projekt upadł. W międzyczasie Burton zdecydował że zrealizuje tą Disneyowską.

użytkownik usunięty
neo_angin

Ty naprawdę jesteś zafiksowany na filmie itd.

neo_angin

tez mam taka nadzieje.

odpowiedz jest prosta. rezyser ten po batamanie na ktorym sie skonczyl sam nie potrafi nic porzadnego wymyslic. jego remaki sa fatalne.
to nic innego jak bezczeszczenie pierwowzorow.

użytkownik usunięty
kinoman0

No właśnie jestem rozdarta...

Ani "Sweeney", ani "Alicja" nie są remake'ami. Poczytaj sobie troszkę co oznacza to słowo ;)

ponder

Już pisałem o tym.

użytkownik usunięty
ponder

Remake (wym. 'riːmɛɪk, ang. wytwarzać coś ponownie) – termin odnoszący się do filmów, w mniejszym stopniu także do gier komputerowych, które zostały nakręcone bądź stworzone na nowo, z różnym stopniem zmian. Remakiem nie jest zazwyczaj nazywana ponowna adaptacja tego samego materiału źródłowego np. sztuki, książki, opowiadania, a jedynie film nakręcony ponownie, na podstawie tego samego, bądź do pewnego stopnia zmienionego scenariusza.

o to chodz?

Alicja może podchodzi pod sequel.

Ta definicja właśnie niszczy wszystkie przykłady które podałaś.
Sweeney- Sztuka była podstawą.
Planeta-Bardzo lekka interpretacja książki. Strasznie różni się od pierwszego filmu. Nawet można podprowadzić pod słówko reboot jeśli za podstawę do scenariusza nie weźmiemy książki.
Alicja-Podstawą również jest książka ale film to kontynuacja wydarzeń
Charlie- Na podstawie książki. Wierniejsza ekranizacja niż ta pierwsza.
Dark Shadows-Tu na siłę można podciągnąć pod Remake ale film jest na podstawie serialu i scenariusz pewnie będzie bardzo luźno oparty znając Burtona.

użytkownik usunięty
neo_angin

Nie będę brnęła dalej.
W temacie chodziło głównie o to, że Burton realizuje filmy, które ,,już były'', nie są jego autorskimi, oryginalnymi pomysłami. Miałam na myśli to, że czerpie garściami z różnych sfer, mniej lub bardziej wiążących się z filmem.

tak czy siak jest wybitnym geniuszem. jest wizjonerem podobnie jak ja.

użytkownik usunięty
kinoman0

To twój mentor.