Tom HardyI

Edward Thomas Hardy

8,8
142 391 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Tom Hardy

Dla mnie to mistrz aktorstwa, kocham każdą jego rolę, jest dla mnie obok Jake'a Gyllenhaala najlepszym aktorem w średnim wieku. Charyzmatyczny i ma niesamowity głos. Plastyczna twarz. I sam powiedział w którymś wywiadzie, że on na planie wręcz staje się tymi postaciami, które gra. Tomek Twardy jest dla mnie najlepszy.

Wystawiłem mi 10 ocen za 10 różnych produkcji i średnia to 9,1. Nie każda chyba oceniłem, ale wymienię też te, które pominąłem ocenić.

Zacznę od najlepszych do tych po prostu dobrych:
- The Take - gra tam mega skurczybyka. Chyba moja ulubiona rola obok Stuarta i Bronsona.
- Stuart spojrzenie w przeszłość - niesamowita kreacja alkoholika i bezdomnego.
- Bronson - psychicznie chory przestępca, również zabawny i przerażający.
- Żyd w Peaky Blinders - chyba najlepsza rola w całym serialu.
- Zjawa - równie dobry co DiCaprio, ale jego monolog o ojcu zapadł mi w pamięć.
- Legenda - podwójna rola, świetnie wykreowany, szczególni brat psychopata. Prawie tak samo dobry jak Jake w Wrogu.
- Tabu - przypomina mi tu mniej świrniętego Żyda z PB, ale jednak oprócz podobnego ubrania, charaktery skrajnie inne. Bardzo polubiłem tę rolę.
- Brudny szmal - bardzo mi się podobała, fajnie Hardy zagrał miłego, ale brutalnego człowieka.
- Locke - sam film średnio mi podkładał, ale Hardy znowu pokazuje inna twarz.
- Bane z Batmana - dopiero po obejrzeniu filmu dowiedziałem się, że on tu gra. Bardzo dobra rola.
- System 44 - bardzo dobra rola, ale nie najlepsza.
- Gangster - ciekawa rola, ale po prostu dobra.
- Incepcja - dobra rola, ale nic spektakularnego, bo też wiele go w filmie nie było.
- Mad Max - tu moim zdaniem najsłabiej, ale sam film mi się nie podobał tak bardzo jak dwójka z Gibsonem.
Czekam z wypiekami na każda kolejna produkcje z Hardym. Słyszałem, że ma grać nowego Bonda, to prawda?

A jakie są wasze ulubione role? I czy zgadzacie się czy nie z moja opinia, że to obecnie jeden z lepszych aktorów w średnim wieku. Zapraszam do dyskusji :)

Garrus2

1. Tommy Conlowe- Wojownik (nie wiem czy jego najlepsza roal, ale mnie najbardziej ujmująca. wspaniale zagrana. Tyle bulu i cierpienia w oczach. Kocham to jak gra spojrzeniem. 10/10)
2. Alfie Solomons- Peaky Blinders ( Genialny w takich rolach go uwielbiam 10/10)
3. Freddie- The take (okropnie, ale jak wspaniale zagrane. Aż chce się go nienawidzi 10/10)
4. Reggie i Ron Kray- Legend ( wspaniała podwójna rola. Wspaniale zagranie dwie skrajne, ale kompletnie odmienne postacie przez jedną osobę 10/10)
5. Leo Demidov- Child 44 (Może są role w których błysnął bardziej, ale bardzo lubię postać Leo 8/10)
6. Ivan Locke- Locke (Genialnie zagrana złość, roztargnienie. Jak niewiele wystarczy, by pokazać prawdziwe aktorstwo 9/10)
7. Stuart- Stuart spojrzenie w przeszłość (super rola 10/10. Człowiek wyniszczony, chory, który wiele przeszedł w życiu)
8. Bronson ( Jak dla mnie również 10/10. Coś wspaniałego. Świr nad świrami w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Tom to aktor który chyba nie ma żadnych granic zawodowych)
9. John Fitzgerald ( A to skurczybyk :) Wg. mnie bardziej należał mu się ten oskar za rolę drugoplanową niż Leo za pierwszoplanową. 9/10)
10. Bane- Batman (Dobrze zagrane. Zwłaszcza w ostatniej scenie gdzie możemy go zobaczyć ze łzami w oczach. Ale miał maskę więc też ciężko to trochę ocenić 8/10)
11. Noel- Burza Hormonów (Uwielbiam tą postać. Sceny z nim oglądałam z ciągłym uśmiechem na twarzy 7/10)
12.James Keziah- Tabu (Ciekawie przedstawiona postać. Ale wydaje mi się, że jak na Toma nieco zachowawcza. Wiadomo na jak wiele go stać, ale to kwestia scenariusza i zarysowania postaci 8/10)
13. Eames- Incepcja ( Eames jak to Eames. Przyjemnie się go oglądało)
14. Max- Mad Max (Jak dla mnie całego Mad Maxa skradła Furiosa i to był bardziej film o niej niż o nim. 7/10)
15. Forrest Bondurant- Gangster ( Jakoś miałam wrażenie że jego nie da się nie lubić 7/10)
16. Bob Saginowsky- Brudny Szmal (w porządku ale nic specjalnego 7/10)
17. Tuck.- A więc wojna (lubię postać Tucka. Jak dla mnie Największy i chyba jeden z niewielu plusów tej komedii 7/10)
18. Jack Rose- Ucieczka z Colditz ( 7/10)
19. Bob- Rock`n`Rolla ( rola w porządku. Momentami zabawna. 6/10)
20. Heatchclif- Wichrowe Wzgórza (Lepszy Heatchclif niż ten w którego się wcielił Ralph Finnes 6/10)
21. Lance Twombly- Helikopter w obgniu (zbyt mało go było by tu mówić coś konkrtenego 5/10)
22. Michaels- Złodziejski kodeks ( to samo co pkt 21. 5/10)
Resztę filmów muszę koniecznie obejrzeć. Tom to z pewnością mój aktor nr 1!!!!!!

A co do Bonda, to na początku był rozważany ale niedawno czytałam, że jednak go nie zobaczymy w tej roli. Sam w wywiadzie jakimś powiedział, że na pewno nie dostanie takiej roli z takim uzębieniem.

cloudy_olive

z gór przepraszam za wszelkie błędy i literówki. :P :)

cloudy_olive

Super lista! Wczoraj oglądałem wojownika i dla mnie rola Toma to 9-10. Świetnie zagrane, tyle bólu jako to okreslilas w tej postaci. Na pewno coś obejrzę z wymienionych to tytułów, bo nie wszystkie widziałem. Jednak widzę, że zgadzamy się w większości ról :3
Ja Tomka Twardowskiego dążę wręcz platoniczna miłością, a jestem facetem ;D

Wielka szkoda, że nie zagra bo da. Po Legend myśle, że by się sprawdził.

Pozdrawiam fankę :)