Pamiętacie ?
To ja zacznę.
Dawno mnie nie było, bo zbliża mi się sesja i to praktycznie z samych scisłych przedmiotów ( koszamrrrrrr).
Ostatnio rzadko bywałam w polskim internecie i ogólnie miałam mało czasu na dłuższe posiedzenia przy komputerze ...
Jednakże udoskonaliłam angielski, uczę się fińskiego ( tak, tak)
i poznałam masę ciekawych cudzoziemców, w szczególności Finów ( ach, tak, posiadam teraz stały kontakt z tym cudnym krajem, który kocham coraz bardziej).
Ktoś ma ochotę posłuchać o Finlandii??
( Raczej przeczytać).
Zmieniłam nick , gdyż i ponieważ miałam dość wytykania mi dziecinności ( haha, jakby to nie było prawdą;-P), a Rosmerta to celtycka bogini miłości, śmierci, kwiatów i płodności( pewna osoba tutaj wie o co camman) ;-)
Sabat czarownic czas zacząć !
Witaj witaj po dłuugiej przerwie :))! Ja z chęcią przeczytam co ciekawego masz nam do opowiedzenia xD. Bardzo ładny nick :)xD
No wreszcie!!! Gdzieś Ty była????Jak Cię nie było??? xD
Z miłą chęcią poczytam o Finlandii :)))))
Śliczny nick :)))))
Gdzież ja byłam? Odbyłam mentalną i nie tylko podróż w głąb siebie i po Europie ;-).
Dziękuję za komplement, tak właśnie miałam nadzieję, że Wam się nick spodoba :-D.
A o czym chciałabyście poczytać? :-)
Mam takie pytanie czy Wy myślicie , ze jestem trochę samolubna, zarozumiała itp?
Fraszszszcie jesteś! xD Z tymi boginiami to ja wiem o co chodzi ;) swoje
bohomazy podpisuje Bona Dea i się zastanawiałam czy nie zmienić loginu ale
sama nie wiem ;/ i oczywiście, że jesteś samolubna, tak jak ja! xD (nie no
żartuję) ale tak na serio to myślę, że po części każda dziewczyna a w
szczególności każda dziewczyna cierpiąca na villemanie jest samolubna ale
jeśli ktoś nie jest do przesady samolubny to nie uważam tego za wadę ;)
To co nam napiszesz o Finlandii? ;D
Ha wiedziałam, że będziesz wiedzieć
Dokładnie Rosmerta była boginią ognia, płodności i ciepła, jak również kwiatów i śmierci. Nienawidziła instytucji małżeństwa. ( również wiesz skąd ta nagła niechęc prawda? )
Dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję, że ja jestem " w normie" samolubna" ;-)
P.S. Mnie się podoba Bona Dea ;-)
To zacznę od paru MOICH paru prawd o Finlandii i Finach ( zdobyte krwawymi doświadczeniami):
1. Zima jest właściwie tylko trochę zimniejsza od polskiej zimy, a lato piękne.
2. Finowie są maistrzami w unikania kontaktu twarzą w twarz - w końcu to z Finlandii jest Nokia jedną z wiodących telefonii komórkowych na światowym rynku ( pewnie wiecie, że ta firma wzieła nazwę od miasta w Finlandii?? )
3. Nigdy nie miałam przyjemności spotkać Fina, który NIE byłby : szalony ( w wielu sensach haha ;-) ), realistą, pragmatykiem, wiernym kumplem ( choć szczerym do bólu) i ogólnie jedyną w swoim rodzaju tak unikatową zbirowością niezwykłych zalet i dziwactw, że nie da się ich zapomnieć ;-)
4. Finlandia nie przypomina żadnego innego narodu ( jak np. przyjmijmy, że narody słowiańskie są fundamentalnie podobne) - to wyspa INNOŚĆI w Europie i na świecie.
5. Każdy Fin kocha saunę i prawie każdy ma ją we własnym domu.
6. Ich woda z kranu jest tak samo zdrowa jak z butelki.
7. Nawet zimą na północy kraju jest ciepło ( podwójna, potrójna izolacja to norma) - w Polsce nie ma tak ciepło w mieszkaniu ;-).
To na początek moje spotrzeżenia, zgadzacie się?
Słyszałam, że Finowie są wstydliwi i małomówni dopiero po alkoholu im się języki rozwiązują i nawet pobić się z kimś mogą xD Z resztą dobrym przykładem na to jest Linde, w książce jest o tym napisane:"...Linde nie chce nigdy udzielać wywiadów co jest normalne, gdyż jest bardzo cichą osobą. Mówi dopiero wtedy, gdy się wystarczająco upije..." Poza tym pamiętacie akcję Linde'go w jednej z restauracji w Helsinkach po bankiecie bożonarodzeniowym, jak opił się i przypieprzył tam komuś tak, że trzeba Go było wziąć za szmaty i wyprowadzić, żeby sprawy nie przybrały gorszego obrotu. A potem gdzieś zniknął i zobaczyli Go dopiero wtedy, jak robił sobie drinka ze złej strony baru xD po czym szybko go stamtąd wykopano xD
Już Ci to kiedyś pisałam, że obrałam sobie za punkt honoru wyjazd do Finlandii w tym roku. Właśnie jestem na etapie "molestowania" pewnej osoby, żeby ze mną jechała (ale coś,cholera nie chce).Jak się wkurzę to sama pojadę xD
Gdybym miała wybierać między osobą samolubną, zarozumiałą, a taką, co to łazi po tym świecie i przeprasza, że żyje ( wiecie???jakiegoś mnie boże stworzył takiego mnie mosz ;D), to wybrałabym tą pierwszą xD Samolubność i zarozumiałość (w granicach normy, oczywiście) nie jest najgorszą cechą człowieka.xD
ciekawe spostrzeżenia Rosmerta, a co byłaś w Finlandii? ;D a nick ładny tylko się przyzwyczaiłam do poprzedniego.
Spostrzeżenia ciekawe ale na litość Boską, Szatańską czy kto co tam wyznaje
zlituj się kobieto xD im więcej czytam o Finlandii tym bardziej chcę tam
pojechać i zostać, zwłaszcza jak oglądam fotki krajobrazów w Finlandii ;D
Ja też się przyzwyczaiłam do poprzedniego nicku ale zmiany są dobre więc
zmienię swój na BonaDea poza tym annemary21 i tak wciąż ktoś pisze z błędem
nawet ja xD Będziemy dwiema boginiami na filmweb xD
Mają tani alkohol a NIEKTÓRE kobiety wesołe.
Jak już napisałam pokochałam ten szalony kraj i chciałabym tam mieszkać ( owszem Ville w tym pomógł, ale nie jest główną przyczyną :-P Finlandia jest cudna ).
Zmieniłam nick, bo miałam dość, że jak ktoś nie zrozumiał mojego wisielczego humoru to pisał, że jestem dziecinna :-P.
Dlatego przemieniłam się w boginię i nikt nie będzie się czepiał ( haha, kto by się czepiał bogini śmierci :-P), a teraz będziemy we dwie rządzić :-P.
No właśnie taka osobowośco " jakiś mnie boże stworzył to mnie mosz" mi wytknęła co nie co, więc kto by się przejmował :-D.
Jak nie spojrzeć Finlandia niezły kraj do mieszkania :
1. Dobre warunki socjalne.
2. Ciepłe mieszkania ( jak pisałam 2, 3 izolacje i przy -30 można nosić w domu krótki rękawek zresztą KAŻDY PRAWDZIWY FIN POSIADA WŁASNĄ SAUNĘ).
3. Rejon najczystyczy ( wraz ze Szwecją i Norwegią_ ekologicznie ( woda z kranu = woda butelkowana).
4. Nie ma bezdomnych ( za zimno na to).
5. Krajobrazy piękne.
6. Helsinki duże, ale czyste i ciche.
7. Nie ma neonazistów ( w przeciwieństwie do Szwecji, Niemczech, Polski, Węgrzech ...)
8. A co najważniejsze MAJĄ BOSKICH FACETÓW!!!!!!
9. I Świętego Mikołaja....
Nie Finowie nie są małomówni, tylko muszą znać rozmówcę, jak się rozkręcą to ich nie uciszysz. Ale są mistrzami w unikaniu kontaktu twarzą w twarz...
Rosmerta, tyle ciekawych rzeczy napisałaś o Finlandii, że teraz, to aż mnie skręca, żeby tam jechać xD Najbardziej przemawia do mnie punkt 8 i 9 xD
Przede wszystkim punkt 8!! :) No i te piękne widoki. Oh jakie moznaby było tam zdjęcia piękne robić!! :)
Piękni faceci na tle pięknych widoków :]
Najgorsze, że ja sama siebie nakręciłam :-DDDD.
Tylko Ci boscy faceci są raczej trudni w komunikacji - większość z nich. Musisz ich naaaaaaaaaprawdę dobrze znać, żeby zaczęli coś dukać. Albo mieć co najmniej 7 butelek dobrej wódki.
No i ja jeszcze czytałam na jakiejś stronce, że u nich w szkołach jest tak czysto, że dzieci na bosakach mogą w klasie siedzieć lol xD. Normalnie to jakaś rajska kraina jak się o niej więcej poczyta... xD
Fajnie tam jest pod wieloma względami . Choć nie jestem czy jak np. Helsinki są z typu miast muzeum " patrz nie dotykaj" tzn. dla przeciętnego Polaka szokująco czysto to dla każdego zaleta. Dla mnie wielka bo nie znoszę syfu :-D.
Ale w Finlandii jak wszędzie są ludzie dobrzy i źli, mili i chamscy itp. A zimy bywają doprawdy cięzkie ;-P.
Kazdy kraj ma swoje + i - tylko jedni mają wiecej + a inni -.
Polska nalezy do tych z przewagą minusow raczej ;D Za to Finladia to plusiki. Ogolnie kraje Skandynawskie są the best. Mega zadbane, ludziom sie dobrze zyje, sa szczesliwi, zlodziejstwa i przesępczosci jest mniej bo maj prace i zle nie zarabiają. W Polsce to calkiem inna bajka.
A kradną rowery w Finlandii????xD;D Bo w Polsce, to mi już dwa zginęły!!!xD Dzisiaj drugi.xD Nawet o szóstej rano nie śpią!!! Złodzieje!!!xD :/
Czytałam że raz nie było w więzieniach w Finlandii żadnego skazańca i z tej okazji flagi wywiesili, chyba w latach 70tych , to przestępczości tam zbyt wielkiej nie ma. Możesz być spokojna o swój rower ;)