6,6 113 tys. ocen
6,6 10 1 113048
5,3 13 krytyków
Świat według Kiepskich
powrót do forum serialu Świat według Kiepskich

ocena stopniowo

ocenił(a) serial na 9

idzie w dół przez te zalosne nowe odcinki

ocenił(a) serial na 9
damianho15

Rozumiem, ty nie oglądasz, a wiesz, jakie są... To dopiero jest niedościgniony dla zwykłego śmiertelnika poziom...

ocenił(a) serial na 9
robokopo

Czy napisałem że nieoglądałem ? Oglądałem wszystkie nowe odcinki i są zdecydowanie słabsze od starych . Ale to już nie moja wina że inni nie mają gustu i wolą nowe odcinki . "Problemem serialu stała się przewidywalna fabuła, która teraz rozgrywa się według jednego schematu - problem poznajemy na początku odcinka - i ten problem będzie wałkowany przez 20 minut. Następnie wiemy już że za chwilę Kiepscy z Jolaśką i Boczkiem przy jednym stole w salonie będą jeść bogaty obiad przy którym rechotają z wulgarnych żartów. Następnie będzie osiedlowy sklep z Malinowską gdzie na końcu będzie stać Badura,którego nie stać na wino. Pod koniec rozmowa Kiepskiego z Badurą na wysypisku śmieci o problemie z początku odcinka, filozofujący Badura przy akompaniamencie jakiejś smętnej melodyjki. I tak rozgrywają się wszystkie owe odcinki. Totalny brak dystansu do rzeczywistości.
Kolejny problem to drętwe, nudne dialogi, mechanicznie wypowiadane kwestie, wymuszone aktorstwo. Widać że aktorzy widzą że egzystencji serialu na antenie nic nie zaszkodzi bo Polsat będzie ciągnąć ten wózek i płacić im za role nawet w obliczu zerowej oglądalności. Dlatego wydaje mi się - że aktorom już na serialu i na postaciach nie zależy, przychodzą na plan na godzinę po robocie, robią swoje i wychodzą. Równie dobrze moglibyśmy oglądać jak beznamiętnie czytają swoje role ze scenariusza. Serial stracił swoją bezczelną naturalność, nie jestem w stanie uwierzyć w nic co dzieje się na ekranie." Może niektórym podobają się te nowe odcinki . Próbowałem je oglądać ale nie było tego czegoś ...

ocenił(a) serial na 9
Marcin2433

Bełkot.

ocenił(a) serial na 10
Marcin2433

Jeszcze obowiązkowa ławeczka w parku i bla, bla, bla z Kozłowskim.

ocenił(a) serial na 9
robokopo

Ta to ty nie masz żądnego gustu .Te stare odcinki to było arcydzieło . A teraz te nowe co puszczają to są dosyć słabe . Takie jest moje zdanie .

ocenił(a) serial na 9
Marcin2433

Wybacz, ale to są brednie. A coś takiego "takie jest moje zdanie" jest mi do niczego niepotrzebne, bo to się rozumie samo przez się.

ocenił(a) serial na 9
robokopo

Stare odcinki to arcydzieło . Te nowe to dno ! Ale jak nie masz gustu to nie moja wina ,

ocenił(a) serial na 9
Marcin2433

De gustibus non est disputandum... Choć nie sądzę, byś zrozumiał nawet, jak by było napisane po polsku...

ocenił(a) serial na 9
robokopo

Myślisz że nie wiem co to znaczy ? To znaczy O gustach się nie dyskutuje . Myślisz że jesteś mądry bo napisałeś jedno zdanie po łacinie . No gratuluje ci . Nie mam pojęcia jak komuś mogą się podobać te nowe odcinki . Reżyserowi się już wyczerpały pomysły na dobre odcinki . . Problemem serialu stała się przewidywalna fabuła, która teraz rozgrywa się według jednego schematu - problem poznajemy na początku odcinka - i ten problem będzie wałkowany przez 20 minut. Następnie wiemy już że za chwilę Kiepscy z Jolaśką przy jednym stole w salonie będą jeść bogaty obiad przy którym rechotają z wulgarnych żartów. Następnie będzie osiedlowy sklep z Malinowską gdzie będzie stać Badura kupujący wino .Potem Ferek będzie rozmawiał z Kozłowskim\ Badurą na ławeczce .Ferdek - z pomysłowego i wesołego piwosza stał się gburowatym alkoholikiem. Halina z rozsądnej i pracowitej kobiet stała się aroganckim chamskim i leniwym babsztylem. Waldek z głupiego osiedlowego dresa stał się krytykującym wszystko elegantem. Serial satyryczny stał się banalnym serialem obyczajowym.Równie dobrze można by było zmienić formułę Monty Pythona na serial akcji. Tyle w temacie .

ocenił(a) serial na 9
Marcin2433

Pleciesz takie bzdury, że aż się niedobrze robi. To, co przytoczyłeś, to się W PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI, odnosi do tzw. "starych odcinków": amatorszczyzna, nuda, dłużyzny, przewidywalność, prostactwo, wulgarność.

ocenił(a) serial na 9
robokopo

No są zabawne dla tak mało wymagającego widza który pewnie widział tylko tą nową serię .

ocenił(a) serial na 9
Marcin2433

Starą też widziałem. Dawniej nie byłem tak negatywnie do niej nastawiony. Jak obejrzałem ten chłam z perspektywy czasu, porównałem z nowymi, to aż się za głowę złapałem, że coś takiego mieli w ogóle czelność pokazywać widzowi. Moim zdaniem poziom się podniósł i to znacznie. Jedyne, co zostało tak, jak było, lub nawet się pogorszyło, to Mularczyk (Mariolka). To drewno pozostało takim drewnem, jakim zawsze było. Pogorszenie, o którym wspomniałem w jej przypadku, bierze się z jej wiary, że już chyba została aktorką przez zasiedzenie. Wcześniej coś bąknęła i tyle. Teraz gałami wywala, miota się między meblami, bełkocze jakieś monologi coś pod nosem (dykcję też ma fatalną). Dobre jest też to, że nie ma pana Edzia - też denny aktor. Może dobry kabareciarz, ale w filmie poniósł całkowitą klapę.

ocenił(a) serial na 9
robokopo

Jak ci się podoba to oglądaj ale ja już się zawiodłem na nowych odcinkach . Dla mnie nie ma porównania ze starymi .

ocenił(a) serial na 9
Marcin2433

Zgadza się! Nie ma porównania w prostactwie i amatorszczyźnie...

ocenił(a) serial na 9
robokopo

Chodziło mi o to że stare odcinki były dobre i nie ma ich co porównywać do tych nowych ponieważ te nowe są słabe i mało śmieszne.

ocenił(a) serial na 9
Marcin2433

A ja twierdzę, że jest wręcz odwrotnie.

ocenił(a) serial na 8
robokopo

Prostactwo jest teraz. Co chwile słyszymy słowa na k, h, p, co chwile gadanie o seksie i tylnej części ciała. Z amatorstwem jest tak samo, aktorzy grają od niechcenia, wszystko jest sztuczne i przesadnie kolorowe, muzyki nie da się słuchać, a od tych szybkich przeskoków między scenami aż się robi niedobrze.

ocenił(a) serial na 9
buisnes

No to przysłuchaj się wyraźniej, co jest wygadywane w starszych odcinkach.

W starszych odcinkach to prawie w ogóle nie było gry. Walduś i Ferduś siedzieli w pokoju i mędzili bez końca. Zero polotu, zero pomysłu, zapychanie czasu jakimiś bzdurami. Tego w ogóle nie można nawet nazwać filmem. Te "przeskoki" są właśnie po to, by coś się działo. Jak się scenę przedłuży, to ze śmiesznej robi się żałosna. Najlepszy przykład - kabaret Mumio. Jak ich żarty są nagle urywane, to to jeszcze jest zabawne, jak to jest dalej ciągnięte, to robi się z tego coś okropnego. Mumio nagrali potem film, w którym nie ma absolutnie nic śmiesznego.

ocenił(a) serial na 8
robokopo

Ta za to teraz Ferdek ciągle ględzi z Kozłowskim i Badurą bez sensu. Zapychaczy też mamy co nie miara : obiadki, pseudofilozofie, zbędne sceny u Stasia. A jak w 22 minutowym odcinku mamy z 15 albo więcej scen powoduje to zwykły chaos. 10, góra 12 scen w zupełności wystarczy.

ocenił(a) serial na 9
buisnes

Wybacz, ale jest pewna różnica pomiędzy kunsztem reżyserskim obecnego reżysera, a amatorszczyzną serwowaną tak do setnego odcinka, kiedy to było co najwyżej 3-4 sceny w całym odcinku.

ocenił(a) serial na 8
robokopo

"Kunsztem reżyserskim"? Weź się człowieku nie kompromituj, to tylko zwykły serial, a nie żadne arcydzieło filmowe. Po za tym wszystko jest dziś sztuczne : greenboxy, wygląd pomieszczeń, dialogi, gra aktorska (oprócz wyjątków).
I przestań gadać bzdury co do ilości scen, bo takich odcinków gdzie było ich tylko 4 prawie, że nie ma.

ocenił(a) serial na 9
buisnes

Hm... Rozumiem, ja mówiąc pozytywnie o nowych odcinkach się kompromituję. Ty mówiąc to samo o starych już jakby nie... Niezłe...

Nie! Nie przestanę "gadać bzdur", czyli wysławiać mojego zdania. Jak ci się nie podoba, to sam пошёл вон, jeżeli taka twoja wola...

ocenił(a) serial na 8
robokopo

Nie kompromitujesz się chwaląc nowe odcinki, tylko mówiąc o "kunszcie reżyserskim". O czymś takim można mówić przy superprodukcjach czy przedstawieniach teatralnych, a nie zwykłym sictomie. A gadasz bzdury kiedy twierdzisz, że w tamtych odcinkach było maksimum 3 - 4 sceny, co jest absolutną nieprawdą. Więc naucz się czytać ze zrozumieniem.

ocenił(a) serial na 9
buisnes

I co? Będziesz mi tak w nieskończoność ględził i ględził i ględził, jak to ja nie mam racji, jak to ja się mylę, jak to się nie znam, a to wszystko dlatego, że się z tobą nie zgadzam. A MNIE TO NIC NIE OBCHODZI. Wyrażam swoje zdanie, ponieważ jest wolność słowa. Coś ci nie odpowiada, to też masz wolność. Wolność zostawienia mnie w spokoju.

ocenił(a) serial na 8
robokopo

A kto ci broni mieć własne zdanie? Oglądaj sobie nowe odcinki jeśli ci się podobają, ja do tego nic nie mam, tylko nie oczerniaj starych odcinków pisząc rzeczy nieprawdziwe.

ocenił(a) serial na 9
buisnes

Ty naprawdę jesteś niezły... Niezły w swojej bezczelności pokraszonej głupotą. Sądzisz, że moje zdanie ma prawo być tylko pomyślane, ale nie wolno go artykułować? Za to twoje można artykułować, bo jest prawdziwe? A kto to rozstrzyga? Ty?

ocenił(a) serial na 8
robokopo

Kłamstwem jest twoje gadanie o ilości scen (pokaż mi odcinek gdzie były 3 sceny) i gadanie, że w starych odcinkach nie było żadnego przesłania.

ocenił(a) serial na 9
buisnes

W takim razie kłamstwem jest też to, co ty mówisz.

Czy do twojego kapuścianego głąba nie dociera, że obaj mówimy o sprawach subiektywnych? Tylko między nami jest taka różnica, że ja nie mówię, że to, co ja mówię, jest obiektywne.

ocenił(a) serial na 8
robokopo

Ilość scen w odcinku nie jest sprawą subiektywną.

ocenił(a) serial na 9
buisnes

Ach tak? Tak je dokładnie liczyłeś? Na liczydełku? Napisałem: "kiedy to było co najwyżej 3-4 sceny w całym odcinku". Czy tu jest napisane, dokładnie ile i w którym?

ocenił(a) serial na 8
robokopo

Tylko, że nigdy nie było czasu " kiedy to było co najwyżej 3-4 sceny w całym odcinku". A po za tym ta dyskusja do niczego nie prowadzi i proponuję ją zakończyć.

ocenił(a) serial na 9
buisnes

No to zakończ. Już dawno ci to mówiłem.

robokopo

bzdury.
w odcinku gumowy interes mamy do czynienia z wirtuozerią aktorską grabowskiego,zresztą co tu dużo mówić jeżeli ktoś zna się na rzeczy nie robi z siebie pajaca wychwalając obecną mizerię,przytaczasz jakieś mumio,które jest rynsztokiem na tle polskiego kabaretu i jeszcze ten ból dupy odnośnie muralczyk w co drugim poście,zbastuj chłopcze.

ocenił(a) serial na 9
grande_fete

Nie kojarzę odcinka "Gumowy interes"...

Za to najlepszy jest argument "ktoś nie zna się na rzeczy"... Naprawdę niezłe...

Jeżeli taka twoja wola, to ty zbastuj. Ja nie odczuwam takiej potrzeby. Mularczyk ma czelność występować publicznie choć z tym, co umie, powinna schować się do najgłębszej mysiej dziury, to jest krytykowana.

ocenił(a) serial na 9
robokopo

Panie, umówmy się! - ty masz swoją Kożuchowską, ja mam swoją. I każdy w tym kraju ma taką Kożuchowską jaką chce. I tyle w tym temacie!

robokopo

z tego co czytam to mało kojarzysz, ale do ujadania na temat pierwszych stu odcinków kiepskich to jesteś pierwszy.

po co mam ci wypisywać elaboraty na 3/4 strony jak wystarczy jedno zdanie?

już ci wielu tłumaczyło,że mariolka to 3-cio planowa postać,prawie statysta a ty nadal piejesz jakby to była główna oś serialu, tragedią jest taka ilczuk czy pałys bo w przeciwieństwie do nich mularczyk nie stara się gwiazdorzyć na siłę.

ocenił(a) serial na 9
grande_fete

A ja ci przypominam, że jest WOLNOŚĆ SŁOWA i się nie zamknę, żeby tobie zrobić przyjemność.

robokopo

po co te puste slogany?buisnes doskonale ci wytłumaczył na czym polega różnica między wolnością słowa a naginaniem prawdy dla własnych korzyści,nie widzę potrzeby wałkowania tego od nowa.

zresztą po co się szarpać na forum nic nie znaczącego serialu.

ocenił(a) serial na 9
grande_fete

A mnie nie interesuje, w czym ty nie widzisz potrzeby.

robokopo

w takim razie nie zawracaj mi tyłka,tylko siedź grzecznie i podziwiał te potworki od yoki.

ocenił(a) serial na 9
grande_fete

To ty mi zawracasz tyłek. Ty zacząłeś do mnie pisać.

I ty sobie siedź grzecznie i oglądaj, to co lubisz. Nie mówi nic publicznie.

robokopo

hehe^, czy to nie ty przypadkiem w innym temacie zwróciłeś uwagę na ubogie słownictwo,błędy językowe i stylistyczne fanów starej konwencji kiepskich?

ocenił(a) serial na 9
grande_fete

Tak, to ja! Ale nie tobie zawracałem dupę, więc nie gadaj mi tutaj, że tobie zawracam dupę. Mówiłem ci: nie będzie tak, że wszyscy niezgadzający się będą tylko mogli swoje zdanie pomyśleć, żebyś ty mógł się chełpić, jakiś ty tolerancyjny, ale nie będą mogli go wysłowić, żebyś ty się poczuł lepiej. TAK SIĘ NIE STANIE!!!

robokopo

zaparz sobie melisy.

ocenił(a) serial na 9
grande_fete

Nie potrzebuję twoich rad. Wsadź je sobie.

robokopo

jak jeszcze tupniesz nóżką i wytrzesz gila zwisającego z nosa to będę miał pewność,że rozmawiam z dorosłym,hehe.

ocenił(a) serial na 9
grande_fete

No niesamowite załganie. Sam do mnie pisze, ostatni błazen, że mam siedzieć grzecznie i oglądać, co mi się podoba i tego jakoś nie ocenia jak tupanie nóżką...

robokopo

bez sensu^

żeby wyprowadzić cię z błędu (po raz wtóry) dodam,że za błazna robisz tu ty i tobie podobni,histeryku od siedmiu boleści.

ocenił(a) serial na 9
grande_fete

A ja ci powtarzam, że to mnie gówno obchodzi. Przypatrz się najpierw samemu sobie.

robokopo

to po co mi dupsko trujesz,dzieciorze?