Oglądałam ostatnio Mononoke, a dopiero potem zobaczyłam, że jest to kontynuacja tego anime, a
teraz mam pytanie: czy wszystkie części są utrzymane w podobnej stylistyce? Mam na myśli głównie
wizualną, ale też ogólnie ten psychodeliczny klimat. A gdyby ktoś przypadkiem podsuną mi jakieś
anime o podobnym klimacie, to też będę wdzięczna ;)
Skończyłem oglądać właśnie pierwszą historię (cztery pierwsze odcinki) i stwierdzam, że to niezłe anime klimatem nieco podobne do Mononoke, lecz pod wieloma względami jednak różne. Muzyka jest świetna, idealnie zgrywa się z opowiadaną historią. Pod względem fabularnym póki co bardzo ok. Zaleciało mi trochę tragedią Shakespearowską, ale to może tylko ja mam takie skojarzenia. Strona wizualna, która w kontynuacji była wręcz powalająca, tutaj jest jednak dużo słabsza, choć nie słaba. Nie ma takiego natłoku psychodelii, ale nadal jest sporo dziwności. Myślę, że warto obejrzeć, ale wątpię by dorównało Mononoke, które moim zdaniem jest arcydziełem japońskiej animacji. Kiedy skończę oglądać całość, to dorzucę tu jeszcze zapewne jakiś komentarz, coby skorygować moje dotychczasowe spostrzeżenia.