Zabawa dotycząca serialu "Columbo".
Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.
Witam w kolejnej odsłonie zabawy;) zadaję pytanie:
W jakich dwóch odcinkach mamy motyw noszenia przez przestępców pończochy na twarzy?
No nie wiem czy to będzie dobra odpowiedź, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy.
"Morderca ze szklarni" i "Filmowe morderstwo"?
No właśnie...Pierwszy tytuł jest prawidłowy, natomiast jeśli chodzi o drugi to nie, gdyż wiemy że to była kolorowa kominiarka i nie ma mowy o czymś innym. Zanim podam podpowiedzi tytułów, chcę podkreślić, że w tym odcinku nie widzimy, ale słyszymy o pończochach.
A. Okup za nieżywego człowieka
B. Śmiertelny stan umysłu
C. Projekt morderstwa
D. Staromodne morderstwo
:)
:( niestety:( nie pamiętasz jak w odcinku Śmiertelny stan umysłu żona ofiary/kochanka mordercy opisywała rzekomych sprawców napadu? Mówiła wtedy że mieli pończochy na twarzach. Także odp B jest dobra.
Jakie danie przygotowuje Columbo, w finalnej scenie w odcinku "Morderstwo pod szkłem"? (Nie musi być tak z dokładnością, ważne by podać nazwę dania)
Takie pytanie w sumie głupie zadam, ale tytuł "Krótki lont" to "Cygara dla szefa"??? ;)
Wcale to nie jest głupie pytanie. :) Tak, to ten odcinek, np. dziś jak oglądałem tak przetłumaczyli tytuł.
Pierwszy raz spotykam się z takim tłumaczeniem:) po prostu skojarzył mi się z bombą, dlatego postawiłam na ten, a w kolejnym rzucie myślałabym że "Pisz albo giń". Ale do rzeczy. Jeśli chodzi o chorobę....Wydaje mi się że chodzi tu o lęk wysokości:)
No jasne. :)
A wracajac do tytułu, w oryginale odcinek nosi tytul "Short fuse", czyli krótki lont. ;)
No tak...Ale zawsze się stykałam tylko z polskim tłumaczeniem. Przynajmniej tym razem prawidłowo przetłumaczyli na TVS;)
Pytanie z odcinka "Zaszyta zbrodnia". Jaką osobistą rzecz, kradnie morderca swojej drugiej ofierze-pielęgniarce?
Co uważane przez niektórych za nieprzyzwoite robił Columbo w samochodzie w odcinku "Tajny agent"?
W tym zestawie podpowiedzi jest ta idealna. ;)
a) obgryzał paznokcie
b) ściągał spodnie
c) pocałował Psa w pysk
d) rozrzucał popiół z cygar wprost na ulicę
Niezłe podpowiedzi:) a,c i d nie wydają mi się nieprzyzwoite, a niekulturalne, natomiast ściąganie spodni...cóż, ktoś mógłby się poczuć zgorszony widząc podstarzałego kolesia w majtkach;) także stawiam na b;)
Tak:) wystrzelił jakiś środek paraliżujący, by ofiara nie mogła uciec:) brawo!
Niestety wymienię tylko jeden: "Śmierć gwiazdy rocka"- w tym odcinku mówi też, że pierwszy raz rozkłada dach w swoim aucie, więc reszta odcinków musi być z lat 90tych, ale nie mam pojęcia które to;) może "Zemsta dentysty" i "Morderstwo w Malibu"?;)
Ten pierwszy tytuł jest prawidlowy, ale to nie tam pierwszy raz otwierał dach. Robił to wiele razy już wcześniej. Columbo zwyczajnie kłamał. Oj, nieładnie z jego strony. ;)
Oto propozycje pozostałych odcinków:
a) Columbo pod gilotyną + Morderstwo z książki
b) Test na inteligencję + Cygara dla szefa
c) Ostatni toast za komandora + Najniebezpieczniejsza partia
d) Wyczekująca kobieta + Błędna reakcja
W ramach ciekawostki napiszę, że tutaj są 4 odcinki z otwartym dachem, ale tylko jeden wariant ma dwa takie odcinki. ;)
Dałam się oszukać jak dzieciak;) no jasne że w odcinku "Ostatni toast za komandora", Columbo z ekipą jadą ściśnięci peugeotem i ma otwarty dach! I w "Najniebezpieczniejszej partii" też jedzie z mordercą do restauracji z odsuniętym dachem. Najzwyczajniej w świecie wyłączyłam myślenie. Wzięłam za pewnik że otworzył dopiero w 1991roku i nie myślałam o poprzednich odcinkach;) Bardzo nieładnie porucznik się zachował, żeby tak kłamać...;)
Odpowiedź C:)
Który bohater serialu (w jakim odcinku), przyznaje się, iż w młodości miał takie samo auto jak Columbo?
W takim razie pomogę trochę;)
Oto podpowiedzi:
A. Kochanka mordercy w odcinku "Wielkie oszustwo"
B. Kochanka mordercy w odcinku "Kandydat na mordercę"
C. Sekretarka mordercy w odcinku "Zabójczy trening"
D. Żona mordercy w odcinku "Zemsta dentysty"
:)