PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=534418}

Columbo

1968 - 2003
7,8 20 tys. ocen
7,8 10 1 19656
7,3 18 krytyków
Columbo
powrót do forum serialu Columbo

Zabawa dotycząca serialu "Columbo".

Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.

Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.

A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.

Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Pisalismy ostatnio, że szkoda, że nie było światecznego odcinka Columbo. Ale w sumie byla taka jedna "swiąteczna" scena gdy znaleziono podrzucona torbę u jednego z bohaterów serialu. Była ona obok dekoracji świątecznych. :) W jakim to było odcinku?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Bardzo trudne...Nawet nie mam punktu zaczepienia. Potrzebuję podpowiedzi w trybie pilnym:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Juz, juz daję.
a)Przepis na morderstwo
b) W proch się obrócisz
c) Kwiatowa dżungla
d) Staromodne morderstwo

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Oj, to będzie czysty strzał, bo nie dojrzałam świątecznej dekoracji nigdzie:) mogę pójść śladem torby...W ten sposób waham się między A i C....No szkoda że w Los Angeles nie pada śnieg;) ok, obstawiam A, Przepis na morderstwo:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Niestety, chodzi o odp. C. Tam nie są pokazane dekoracje, jest tylko o nich mowa.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

O żesz...a to było pierwsze o którym pomyślałam:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

No szkoda, że nie pada. Bo tam prawie zawsze gorąco, aż dziwne, że Columblo w tym płaszczu się tak nie poci. ;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

He he , dokładnie, zawsze to samo sobie myślę: w LA w najchłodniejszym miesiącu jest ok +15C, a normalnie w granicach 30C. Wegetacja ze 3x w roku, a porucznik wiecznie w 3 długich rękawach;) na plaży też w płaszczu...I poci się, nawet sam o tym mówi, ale uparcie nosi płaszcz i koniec;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

No poci się, ale też za często tego tez nie widać. Bym musiał to sprawdzić jak się da, ale pewnie starali się kręcić ten serial z uwagi na strój porucznika w miesiącach od października do kwietnia.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

To możliwe że kręcili odcinki w tych chłodniejszych miesiącach. Zresztą wielu bohaterów jest tam grubo ubranych. W Zaszytej zbrodni na przykład morderca nosi na golf marynarkę:)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

To może jednak przewrotne pytanie w kontekście mojej poprzedniej wypowiedzi.

W jakim odcinku Columbo mimo, że ma płaszcz marznie?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Albo Ty dziś zadajesz trudne pytania, albo ja mam jakąś obniżoną zdolność kojarzenia...Znów nie pamiętam:) i póki co strzelam że w odcinku "Sztylet wyobraźni" będąc w Londynie marzł, choć niezbyt coś takiego kojarzę;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

No może troche trudne są. ;)

Chodzi o inny odcinek:
a) Śmiertelna wygrana
b) Zemsta dentysty
c) Zapomniana dama
d) Etiuda w czerni

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Znów waham się nad A i C...Dobra, obstawiam C, choć bez przekonania;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

No niestety, znowu pudło. :( Chodziło o B. Columbo gdy pierwszy raz spotyka się z mordercą w jego domu nalega, żeby wejść do wewnątrz bo mu zimno i mówi, ze ma "płaszcz wiatrem podszyty".

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Kompletnie czegoś takiego nie pamiętam...ale też jestem kiepska z tych nowszych odcinków. No nie mam dziś ewidentnie dnia na zagadki:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

E tam, będzie dobrze. ;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Ile żartów ma uszykowanych Columbo gdy spotyka się z mordercą po jego wyjściu z sądu w odcinku "Morderstwo w programie dnia"?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Z tego co pamiętam to ma dwa żarty, ale czyta ten o żydówce:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Brawo. :)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Nareszcie:)

ocenił(a) serial na 10
ocenił(a) serial na 10
M_COL

Skoro wywołałam odcinek "Zapomniana dama", to może pytanie, którego odpowiedź znajduje się w tym odcinku. Co robi Columbo na poprawę humoru? (Wspomina o tym w rozmowie z morderczynią)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Ogląda jakiś konkretny film?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Może też. Bardzo lubi filmy, zwłaszcza gangsterskie, ale nie o tym wspomina. Podrzucę podpowiedzi, to może coś się skojarzy:)

A. Gra w pokera
B. Gra w bilard
C. Gra w kręgle
D. Gra w warcaby

:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

To odp. C, a wiesz, że o tym wcześniej też pomyślałem, ale wybrałem jako pierwsze film. ;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Jasne że chodzi o kręgle:) czyli potwierdza się, że pierwsza myśl jest najwłaściwsza:) ale i tak odgadłeś, więc super:)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

To znowu może o wysokich temperaturach pytanie. ;)
Jaka była najwyższa temperatura odnotowana w okolicach Los Angeles podczas nieobecności mordercy w swojej posiadłości w odcinku "Koneser win"?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

40 stopni :)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Jesteś na 100% pewna?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Jak ktoś mi się pyta czy jestem pewna, to mam chwilę zwątpienia;) ale w czasie gdy morderca był w NY, a brat był zamknięty w piwnicy, było 40C. Nie była to najwyższa odnotowana temperatura, bo w innych latach było więcej, bodajże 43C, ale tego dnia było 40C.

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

He he

Rzeczywiście to dobra odpowiedź, brawo!

A wiesz, że ja myślałem, że były 42 stopnie, a rekord to 44 stopnie, he he, ale sprawdziłem i oczywiście masz rację. :)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

No proszę, a ja myślałam, że mnie celowo podpuszczasz;) byłam pewna tych 40C:) Dobrze że to sprawdziłeś;)

Był ten odcinek w tv?

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Oczywiście, był w środę, nie mogłem Cię powiadomić bo tu przez tydzień nie zaglądałaś.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

No tak, byłam za granicą, nie miałam dostępu ani do tv, ani do netu. Ale domyśliłam się że był ten odcinek. No szkoda że go nie widziałam.

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Może jeszcze będą wiosną powtarzać ten odcinek. ;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Może tak,o ile nie zrobią w ten sposób, że tylko jedną kolejkę odcinków puszczą. Zawsze można w necie zobaczyć, ale to nie to samo. A Adriana Carsini uwielbiam.

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

No tak, w necie dla mnie to też nie to samo.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Nazwa jakiego europejskiego państwa pada w odcinku "Decydująca rozgrywka"?

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Węgier.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Bardzo dobrze:) brawo!

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Jakie alkohole lubiła ofiara z odcinka "Śmiertelna wygrana"?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Zdecydowanie lubił szampana:) miał całą lodówkę zapełnioną Don Perignonem;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

I co jeszcze?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Coś jeszcze? Szczerze nie wiem, ale on był raczej skromny,nie miał zbytnio kasy, więc jeśli coś mam obstawiać, to piwo.

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

No i mamy komplet. :)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Co zwróciło uwagę porucznika w zwłokach wspólnika zbrodni, z odcinka "Sprawa immunitetu"?

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Będe potrzebował podpowiedzi bo nic konkretnego nie przychodzi mi do głowy.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Podaję podpowiedzi:

A. Miał wodę w płucach
B. Miał ranę postrzałową
C. Miał założoną koszulę na lewą stronę
D. Miał na sobie zarówno soczewki, jak i okulary