Zabawa dotycząca serialu "Columbo".
Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.
W sumie chodzilo mi o tego sprzątacza z kuchni, który odsypiał po nocnej robocie ale uznaję bo ojciec panny młodej też w sumie pasuje. :D
Rekwizyt z jakiego znanego filmu zaciekawił porucznika Columbo w odcinku "Filmowe morderstwo"?
W jakim odcinku Columbo wchodził do wody, która nie była wodą w oceanie ani w wannie?
Hm... Ciężka sprawa... nie wiem czy grzebanie w toalecie w odcinku "Nocne życie Porucznika" można uznać za wchodzenie do wody... bo jeśli nie to chyba będę prosić o podpowiedzi :)
HA HA, rozwaliłaś mnie tą propozycją wody w toalecie, ale w sumie to też by pasowało. :)
Ale jeśli chodzi o poszukiwanie mojego odcinka to są moje 4 warianty:
a) Morderstwo z książki
b) Fałszywy alarm
c) To tylko gra
d) Rekwiem dla upadłej gwiazdy
Strzelę w A Kojarzy mi się tam wątek z jeziorem...
W fałszywym alarmie wody nie kojarzę, w to tylko gra była skraplająca się woda w lodówce - ale to jeszcze bardziej odległe od toalety... no a w rekwiem, jeśli nie mylę odcinka była fontanna bez wody...
Chyba, że pomieszałam odcinki. Jeśli tak - to składam kapitulację :)
Skojarzenia masz dobre, ale niestety była też woda w odcinku "Fałszywy Alarm". Columbo przekopywał tam działkę, szukał ciała i odważył się nawet wejść do wody. ;D
Teraz trochę trudne pytanie, ale będzie margines błędu. ;). Ile kosztowały papierosy z automatu w odc. "Kryzys tożsamości"? Margines błędu 1 dolar. :)
Niestety, nie mieścisz się w przedziale.
Podpowiedzi:
a) 0,60 $
b) 0,95 $
c) 1,99 $
d) 5 $
to jest dopiero pytanie ciężkiego kalibru...
Skoro Porucznik gustował w butach za 17 dolców, to papierosy nie mogły być droższe nić 60 centów :P Dobrze kombinuję?
W jakim mieście miał się odbyć spektakl na podstawie powieści Abigail Mitchel, na który się wybierała, gdy zamknęła w sejfie męża swej siostrzenicy?
W Warszawie chyba, ale teraz była moja pora na pytanie bo wcześniej nie zgadłaś. ;D
O przepraszam, zapędziłam się :)
Odpowiedź oczywiście poprawna, a myślałam, że będzie trudniej :P
Nic nie szkodzi. :)
Ta nazwa jest charakterystyczna, dlatego ją zapamiętałem, tylko nie byłem pewny czy konkretnie ona tam jechała.
Zgadza się :)
Najpierw Warszawa teraz Chopin - wątki patriotyczne w serialu się zrobiły :)
Niemcy jako III Rzesza wtedy to tak, a Wlochy to był strzał czy pamiętasz tą scenę?
Włochy skojarzyły mi się ze sceną z restauracji, w której porucznik rozmawia z Santinim o jego pochodzeniu. Mówi wtedy, że jego pierwsza notatka brzmiała "nie wygląda na Włocha".
Santini przyznaje jeszcze w tej rozmowie, że zna ukraiński, ale nie wiem czy to właściwa odpowiedź na Twoje pytanie.
Ano tak, to w takim razie brawo i za Wlochy, i za Ukrainę. Oprócz tego była też mowa o Węgrzech i San Marino.
W konsulacie jakiego kraju rozgrywały się wydarzenia w odcinku "Sprawa immunitetu"?
Dokładnie! Choć muszę przyznać z ręką na sercu, że to mogła być również Suaria - lektor trochę zagłuszał oryginalną wymowę ;)
Sorki że się wtrącę, ale to był wymyślony kraj;) scenarzyści fajnie to wymyślili;) btw, na terenie konsulatu policja nie może prowadzić śledztwa, więc ten odcinek to trochę ściema, choć fajna ściema;)
Na pewno parasol pojawił się w zabójstwie gwiazdy rocka... a drugi hm... nie mam pojęcia... można prosić podpowiedzi?
Jasne, tu gdzieś się kryje drugi tytuł:
a) Pomocna śmierć
b) Śmiertelna partytura
c) Tajny agent
d) Sztylet wyobraźni