PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=534418}

Columbo

1968 - 2003
7,8 20 tys. ocen
7,8 10 1 19666
7,3 18 krytyków
Columbo
powrót do forum serialu Columbo

Zabawa dotycząca serialu "Columbo".

Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.

Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.

A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.

Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Odp a, b, c... Mogły paść z ust tego złodziejaszka... No nie wiem!! Ale odpowiadam że na komisariacie- A:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Pudło! Prawidłową odpowiedzią jest ta najmniej prawdopodobna, czyli D! Tak, w jajku niespodziance. :D

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Ha! A to niespodzianka;) odrzuciłam tą odpowiedź jako pierwszą;) zupełnie nie zapamiętałam tego!

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

A ja tak bo to śmieszne było. :D

M_COL

Chyba A

ocenił(a) serial na 10
M_COL

No to kolejne pytanie.
W ilu kolejkach musiał stać Columbo w urzędzie w odcinku "Projekt mordersrwa"?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

I ponownie pytanie z serii trudniejszych. Stał w kilku kolejkach, ale nigdy nie liczyłam. No dobra, stał w 3 kolejkach;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

No niestety, stał w dwóch, za trzecim razem nie było kolejki bo była przerwa śniadaniowa i wszyscy się dalej rozeszli. ;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

No to jeszcze jedno.
Jaką potrawę jadł Columbo w odcinku "Błędna reakcja" w jadłodajni dla bezdomnych?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Jestem w kiepskiej formie, będę potrzebować podpowiedzi:( pamiętam, że jadł coś z miski, i że się zdziwiłam, że takie dobre jedzenie jest w jadłodajni dla bezdomnych;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Oto podpowiedzi:

a) gulasz
b) chilli
c) kurczaka w sosie śmietanowym
d) potrawkę z owoców morza

ocenił(a) serial na 10
M_COL

No dobra...D i B odpada;) Kurczaka bym zapamiętała, więc pozostaje A:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

A dlaczego odrzuciłaś potrawkę z owoców morza? To niby bardzo mało prawdopodobne, tak jak wcześniej jako niespodzianka a okazało się to dobrą odpowiedzią wtedy.

Ale nie, tym razem to jednak nie owoce morza. ;D Brawo, chodziło o gulasz.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Jajko niespodzianka było mało prawdopodobne dla mnie, owszem, ale potrawka z owoców morza, to jak na jadłodajnie zbyt wykwintne jedzenie;) Pomijam, że smakowo paskudne, ale jednak wykwintne;)

Hehe, dzięki, w końcu mi się udało:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

:D

W Kalifornii jednak o owoce morza i łatwiej i na pewno są tańsze, nawet w polskich marketach można kupić pokaźną mieszankę owoców morza (czyli takie trochę odpadki) za 9,99 zł. ;D

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Co racja, to racja;) Mimo wszystko łatwiej o gulasz wieprzowy, czy wołowy, a gdyby mieli robić dania z owoców morza na taką ilość osób... no...brzmi trochę jak sci-fi;)) A cen owoców morza w naszych skromnych marketach nie znam, jakoś nigdy się tym nie zainteresowałam;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Hehe

No wiadomo, trochę mniej realną odpowiedź dałem, ale w "Columbo" to nigdy nic nie wiadomo. ;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

A tak na marginesie mogliby zrobić kiedyś taki film, może być SF, w którym w jadłodajni dla bezdomnych serwuje się krewetki czy homary. ;D

ocenił(a) serial na 10
M_COL

hehe, sądzę, że drastycznie wzrosłaby liczba bezdomnych;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

W odcinku "Spoczywaj w spokoju Pani Columbo", morderczyni będąc już na miejscu zbrodni, ale jeszcze przed morderstwem, prosi ofiarę o drinka. Jakiego?

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Nie wiem, "Krwawą Merry"? ;D

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Niestety;) Podpowiadam:

A. Whiskey z colą
B. Gin z tonikiem
C. Rum z colą
D. Koniak z wodą sodową

:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

D na pewno odrzucę, B też chyba i postawię na ... C.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Rewelacja!!:) Brawo! O to chodziło:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

O to super. :)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

To może znów zagadka kulinarna.
Wymień 5 potraw jakie Columbo jadał podczas różnych odcinków. Nie liczą się chili i lody bo to zbyt proste i oczywiste. ;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Pytanie wymagające dobrego zastanowienia się:) z tych co na pewno widzimy że jadł, to fugu, kawior, grzyby faszerowane (też w odcinku "Morderstwo pod szkłem"), w odcinku "Koneser win", zaprosił mordercę do restauracji, tam jedli ostrygi. Jeśli uznasz mi hot-doga, to będzie 5 potraw, jak nie, to musisz dać małą podpowiedź;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Uznaję. Smacznego! :)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

P.S. Chociaż np. kawior to nie jest potrawa, ale co tam. ;D

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Hehe, dziękuję;) Kawior jadł przynajmniej w dwóch odcinkach, to było pierwsze co mi przyszło do głowy właśnie;) nie jestem pewna też, czy czasem w którymś odcinku nie próbował jednak ślimaków...

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Ślimaki oczywiście też jadł i to już była potrawa. ;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Jak bohaterka odcinka "Morderstwo przez telefon" (grana przez Kim Cattrall), nazwała swojego misia maskotkę?;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Uuu... Nie mam pojęcia.

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Udzielam podpowiedzi:

A. Robert
B. Zygmunt
C. Fryderyk
D. August

:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Dalej nie mam zielonego pojęcia.

C?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Nie:( to był Zygmunt....pewnie od Freuda zapożyczone imię;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

No to kolejne pytanie: W jaki dzień tygodnia ofiara z odcinka "Koneser win" odwiedziła swojego brata? (Tego dnia otrzymał cios w głowę. Jest o tym mowa przynajmniej 3x w odcinku, łącznie z powiedzonkiem)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Będzie problem.

To też nie utkwiło mi chyba w pamięci.

Chodzi o niedzielę?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Tak jest!! O niedzielę:) jeszcze Carsini powtarza, że "tylko szaleńcy pracują w niedzielę" mówiąc to do sekretarki, a wcześniej tak samo powiedział mu brat;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

No właśnie, po przemyśleniu sytuacji tak coś zaczęło kojarzyć mi się z tą sceną z niepracowaniem w niedzielę. :)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Jaki napis ułożył ostatecznie Columbo z ekipą z szablonów w odc. "Ostatni toast za komandora"?

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Lisa S. to było bodajże...

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

Brawo! A może, ale powtarzając ćwiczymy pamięć. ;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Heh, wyprzedzasz moje myśli, w sumie chciałam napisać, że chyba podobne pytanie już zadałam;)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

A jak tak to zrozumiałem od razu bo myślałem, że przed "to było" jest przecinek bo to by zmieniało znaczenie. ;D

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Ciekawe, ciekawe...:) Postawiłam kropkę, gdyż tak też było w wersji filmowej. Masz rację, z przecinkiem nabiera to innego wydźwięku:)

ocenił(a) serial na 10
Koczisa

No no, wiem, była tam kropka, ale na telefonie bez przybliżenia i tylko po szybkim zerknięciu mój mózg wziął to za przecinek. ;)

ocenił(a) serial na 10
M_COL

Mam nadzieję, że można się jeszcze przyłączyć :)

W jakim kraju studiowała córka ofiary w odcinku "Okup za nieżywego człowieka"?

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Jasne że można. :)

Ja niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie bo to jest jeden z tych odcinków, które najsłabiej pamiętam. Ale może ktoś inny wie?

A jeśli nie to może daj jak to jest w naszym zwyczaju 4 możliwe warianty odpowiedzi.

ocenił(a) serial na 10
PaulaBrickner

Albo dobra, coś strzelę: w Szwajcarii?