Zabawa dotycząca serialu "Columbo".
Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
Można w późniejszym czasie podpowiadać sugerując cztery warianty odpowiedzi.
To teraz coś trudniejszego:
Jaki gatunek wina pogrążył Pana Carissniego podczas kolacji z porucznikiem w odcinku "Koneser win"?
to nie jest prawidłowa odpowiedź ;)
Podpowiadam:
a. Merlot z 1937
b. Riesling z 1951
c. Porto z 1945
d. Gewurztraminer z 1939
o, ulubiony odcinek mojego szefa :)
Koń został dokarmiony cukrem ( i jakimiś proszkami/tabletkami) ;)
Doskonale! :) Uwielbiam scenę stłuczki ze Sprawy honoru. Ogromnie mnie bawi :)
tak! pamiętam... tylko jaki to był tytuł... zderzył się z drogim autem mordercy.... Tylko którego? hipnotyzera w "Śmiertelny stan umysłu"? Nie... chyba tego dziennikarza śledczego w "Morderstwo może szkodzić zdrowiu" :) tak, stawiam na ten drugi!
Z jakiego powodu żona porucznika nie przybyła na ślub w odcinku "Nie czas umierać"?
Można tak powiedzieć :) O ile się nie mylę, szanowna mamusia uszkodziła sobie biodro podczas jazdy na deskorolce? ;)
Wydaje mi się, że właśnie taki powód nieobecności żony, Porucznik podał matce panny młodej :) Jest to tak kuriozalne, że zapadło mi w pamięć :)
Gdzie miał się spotkać morderca z żoną pierwszej ofiary w odcinku "Przekaz podświadomy"?
Kurcze, nie pamiętam... Wydaje mi się, że to było jakieś miejsce "pod chmurką"...
Przy skrzyżowaniu jakichś ulic? W parku?
Postawię na skrzyżowanie...
Skrzyżowanie ulic to fragment dobrej odpowiedzi. :)
Poniżej ukrywa się pełna odpowiedź.
a) róg Walii i Magnolii
b) róg Róży i Daktyli
c) róg Kwiatu i Gwiazd
d) róg Celebrytów i Mistrzów
:)
Jaką nazwę nosił kosmetyczny wynalazek, którego formuła była przyczyną morderstwa w odcinku "Piękna lecz zabójcza"?
Nie :)
podpowiadam:
a. źródło młodości,
b. cud,
c. wieczna młodość,
d. piękno,
W odcinku "Playback" morderca mówi żonie, że jej matka w salonie słucha muzyki i raczy się drinkiem. O jaką muzykę i trunek chodzi?
Tego niestety nie pamiętam. Jedynie może strzelę, że to była muzyka klasyczna.
Dobrze :D
Poprecyzujmy:
a. Mozzart i Szampan,
b. Chopin i Brandy,
c. Wagner i Wódka,
d. Beethoven i Whisky
Co nietypowego zauważył Columbo w gabinecie mordercy z odcinka "Wielkie oszustwa"?
Umiejętnością gry na jakim instrumencie pochwalił się Porucznik w odcinku "Kobieta w czerni"?
Może zadam od razu nowe pytanie jak jestem pewny. ;)
W jakich dwóch odcinkach odbywały się śluby?