Może byśmy się pobawili w test o serialu "Columbo"?
Jedna osoba zadaje pytanie, gdy ktoś zna odpowiedź to odpowiada i może zadać własne pytanie, i tak dalej.
Jeśli prawidłowa odpowiedź już jest to proszę o nie dublowanie odpowiedzi.
Podobnie z pytaniami.
A i najlepiej żeby pytanie było tak sformułowane, żeby odpowiedź była w miarę krótka i żeby to nie był zestaw pytań albo takie pytania na które jest np. z 10 odpowiedzi.
Quiz stanął po Iza nie odpowiada, więc w jej zastępstwie zadam pytanie, mam nadzieje, że się nie obrazi. :)
To nie jest prawidłowa odpowiedź:
Może pomogą podpowiedzi:
a) z 1950 roku
b) z 1953 roku
c) z 1955 roku
d) z 1967 roku
Widzę, że chyba potrzebne są podpowiedzi:
a) Fine Young Cannibals
b) The Cranberries
c) Pet Shop Boys
d) Berlin
Ja chcę! :D kocham ten serial i jestem pod wrażeniem Waszej wiedzy na jego temat :) Niestety nie pamiętam zupełnie akurat tego początku, nowsze odcinki z lat 90' oglądałam rzadziej... Nie obrazicie się zatem jak podam swoje pytanie, skoro nikt wcześniej nie odpowiedział :)
Jak była ubrana sprzedawczyni, na spotkaniu z pisarzem, którego szantażowała?
Fajnie, że nowa osoba dołączyła do quizu. :)
W ramach porządku odpowiem jeszcze na swoje pytanie bo prawidłowa odpowiedź nie padła. Chodzi o zespół Fine Young Cannibals.
A teraz spróbuję odpowiedzieć na nowe pytanie:
Chodzi o bluzkę z motywem kwiatowym?
Nie :) Chodziło o dość charakterystyczną czerwoną sukienkę w białe kropki. Jakoś zapadła mi w pamięci :D
No to drugie pytanie:
O czym pomyślał Columbo, gdy dobijano się do niego w nocy do kajuty na statku, zanim poinformowano o morderstwie?
To kwestia była częściowo poruszana, ale teraz będzie w innym kontekście.
Pytanie: W jakich 2 odcinkach pojawia się zupa "cioppino"?
Wydaje mi się, że może to być Morderstwo-Autoportret, a drugi to Morderstwo pod szkłem, tam było dużo potraw, chociaż teraz nie daje mi jeszcze spokoju odcinek o właścicielu rancza i szczurze, wyleciał mi w tym momencie tytuł z głowy. Ale stawiam te pierwsze.
Brawo, o te dwa odcinki mi chodziło. W tym odcinku z ranczem to była zupa di vongole.
Pora na twoje pytanie.
Proszę wymienić przynajmniej 3 narodowości bohaterów serialu "Columbo" nie wliczając do tego grona Amerykanów i Włochów.
Może podpowiedzi pomogą:
a) Japończycy,Meksykanie,Rosjanie
b) Duńczycy, Rosjanie,Argentyczycy
c)Rosjanie, Szwedzi,Portugalczycy
d)Meksykanie, Chińczycy,Japończycy
A. Na pewno Meksykanie i Rosjanie byli (ci ostatni w jednym z moich ulubionych odcinków o szachistach), Japończyk był ogrodnikiem w odcinku Zabójstwo gwiazdy rocka :) Co do narodowości to podam jeszcze swoje propozycje, byli Włosi, Brytyjczycy i Irlandczycy.
Oczywiście to jest prawidłowa odpowiedź. Jeśli chodzi o Rosjan to też w odcinku "Kobieta w czerni" wystąpiła ta sympatyczna rosyjska sprzątaczka.
Pora na twoje pytanie.
A była też ta sprzątaczka, rzeczywiście fajna postać :D Jakiego koloru był termos w odcinku Łabędzi śpiew?
Jakie miał nazwisko szachista - ofiara z odcinka "Najniebezpieczniejsza partia"?
Dudek :) I skoro jestem pewna odpowiedzi, to dam kolejne pytanie:
Co chciał podać psom ich właściciel, gdy były zamknięte w klatkach w odcinku "Morderstwo przez telefon"?
Czekoladki
Kolejne pytanie:
Jaką literę namalował morderca w odcinku "Wzburzone wody"?
Może żeby nie było zatorów to gdy w ciągu np. 3 dni nie będzie nowego pytania to dowolna osoba je może potem zadać.
Nikt nie zadaje to może ja zadam.
Kim był ( w sensie jaki zawód wykonywał) morderca w odcinku "W proch się obrócisz"?
Witajcie, jesteście boscy :D i wiedza -no wow! szkoda, że temat przycichł.
Co do pytania - czy on był grabarzem?
Tak :) w odcinku było powiedziane jak jest nazywana ale może to było za trudne pytanie no ale cóż zrobić jak odcinek akurat miałam na tapecie ;)
To teraz moje pytanie:
Dlaczego w odcinku gdzie Columbo podróżował statkiem poduszki w "szpitaliku" na statku były wypełnione gąbką, a nie pierzem?
Coś nikt nie odpowiada, więc może dam podpowiedzi.
A) bo to wypełnienie jest tańsze
B) bo pierze wywołuje alergie
C) dla ochrony zwierząt
D) bo to wypełnienie jest bardziej wygodne dla korzystającego