Czarne lustro: Sezon 7 Czarne lustro sezon 7, odcinek 1
odcinek Czarne lustro (2011)

Czarne lustro | Zwyczajni ludzie

Common People 57m
8,0 4,5 tys. ocen
8,0 10 1 4539
Czarne lustro
powrót do forum s7e1

Ile do cholery zarabia spawacz z 10legnim doświadczeniem i nauczyciel ze nie moga kupic za 300 dolarow a nawet i 1200 dolarow tej subskrypcji? XD nawet dzieci nie mieli. Wg google srednio wychodiz 3,5k $ spawacz sam. Ja wiem ze to tylko serial ale mnie to wybilo troche xD

Gebells

I to jeszcze czuli się na tyle stabilni finansowo, że planowali dziecko!

ocenił(a) serial na 8
Gebells

Kwestie finansowe były przestawione absurdalnie.

ocenił(a) serial na 8
Gebells

Po pierwsze 3,5K USD brutto. Nauczyciel zarabia podobne pieniądze. Średnie koszty życia też wynoszą mniej więcej 3,5K, więc wychodzi, że żyli z jednej pensji 3,5K brutto. To nie jest dużo. Odejmij z tego 800 USD (to ta Plus 300+500) i się okazuje, że nie jest kolorowo.
Po drugie to jest USA, nie Europa. Tam naprawdę wiele osób ledwo wiąże koniec z końcem, bo zjadają ich opłaty, kredyty, czynsze, ubezpieczenie zdrowotne itd. To już nie są "złote lata Ameryki" gdzie za byle jaką pracę człowiek bez problemu się utrzymywał. Do tego musieli zapłacić za "zgranie mózgu".

Także realia finansowe były oddane całkiem trafnie.

vahu_waw

Myślę, że odcinek przedstawiał odmienną rzeczywistość i wartość pieniądza jest inna niż aktualna w USA. Rzeczywiście ta kwestia byla dosyć słabo przedstawiona.

ocenił(a) serial na 8
ula_kisiel_2

A na jakiej podstawie tak sądzisz?
Tak na prawdę nie ma to nawet większego znaczenia, bo w serialu pokazany jest mechanizm, a nie konkretne ceny. Początkowo mówi się o super ofercie gdzie sama operacja jest za darmo, a koszty "wejścia do programu" są "racjonalne) (nie wiemy ile zapłacili za "zgranie mózgu", mogło ich to wciągnąć w spory kredyt), a 300$ miesięcznego abonamentu jest do udźwignięcia. Natomiast kolejna opcja to już dodatkowe 500$ czyli łączny koszt jest prawie 3 razy większy niż początkowy.

Jakby nie patrzeć na wartość pieniądza, tu chodzi o znaczne podniesienie kosztów, do których w zasadzie są zmuszeni.