PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199096}

Czarodziejka z Księżyca

Bishōjo Senshi Sailor Moon Sailor Stars
1996 - 1997
7,7 13 tys. ocen
7,7 10 1 13337
8,0 2 krytyków
Czarodziejka z Księżyca
powrót do forum serialu Czarodziejka z Księżyca

Chciałabym, żebyście się wypowiedzieli, kogo wolicie: Seyię czy Mamoru? Ostatnio się napatoczyło bardzo wiele wielbicielek tego pierwszego, a fanek wspaniałego Mamo-chan już prawie nie ma. Ja jestem chyba jedną z ostatnich jego prawdziwych zwolenniczek. A co wy myślicie? Kto jest wam bliższy i waszym zdaniem bardziej pasuje do Usagi?

ocenił(a) serial na 8
milkaway

Świetna transformacja.

Z pantofelkami najbardziej mi się podobało, jak dostał przy ludziach po twarzy, a i tak chciał porozmawiać z Usagi i wyjasnić, o co poszło. I w końcu wypytywał o to swoją ex, co nie jest możliwe :)

Po pierwszej serii to ogólnie bylo mało przypadków śmiertelych i poza Usagi to chyba tylko Hotaru się tu wykazywała. A w mandze wszyscy byli bardziej badasami - jak przeciez Czarodziejka z Marsa wykończyła Jadeite, a z Jowisza Nefryta. I chyba każda zabiła swoją odpowiedniczkę z sióstr Czarnego księżyca?

A dla mnie to takie oryginalne, że facet ma róże. I dzięki temu był ten cudowny motyw z czarnymi różami w końcówce pierwszego sezonu.

ocenił(a) serial na 8
Neoma

Oooo tak, czarne róże były świetne. Mi jeszcze o łzy przyprawiła scena na dachu ze Starsów, kiedy Seiya rzucił różę i Usagi totalnie się załamała z tęsknoty do Mamoru.

A wracając jeszcze do pierwszego sezonu i czasu, kiedy Mamoru był pod wpływem Metalii - czy legenda, którą opowiedziała Ikuko mówiła o Serenity i Endymionie? Jakoś nigdzie nie mogłam znaleźć na to potwierdzenia. Ale miłość panny z niebia i ziemianina brzmi znajomo. No i ten potwór zdawał się ich rozpoznawać. Z kolei wg innego tłumaczenia to była nimfa wodna, a nie panna z nieba. W kązdym bądź razie piękny odcinek.

ocenił(a) serial na 9
milkaway

Tak!! Ten odcinek nad tym jeziorem i z tą legendą był piękny.... i Usa tak w nim tęskni za Mamoru ;) Zły Endymion jej oczywiście nie rozpoznaje, ale przysłuchuje się z ukrycia rozmowie z Ikuko, więc coś go Usagi jednak zaciekawiła :D
Też mi się wydawało, że ta legenda dotyczyła Serenity i Endymiona, ale ten duch z jeziora to był chyba zły i chciał się sprzeciwić jej miłości?? Może to była kolejna Beryl ... kurczę wszystkie nimfy, czarownice kochały się w Endymionie :) nie dziwię się im, tylko były zbyt zaborcze w tej miłości xD
Tak, ta scena na dachu, gdy Usagi pomyślała, że wrócił Mamoru (serio ja też tak pomyślałam i już się cieszyłam ;)) a tu tylko to Seyia ukradł image.
Transformacja fajna :)
Szkoda tylko, że Mamoru miał tylko dwie transformacje chyba na całe anime, a Sailorki w każdym odcinku miały i to jeszcze co sezon się zmieniały :(

ocenił(a) serial na 8
kiara_94

Mamoru chyba miał trzy - w 34 ;), na motocyklu w R i tą pokazaną. I dwie w Endymiona - film R i finał nehelleni ze Starsów.
Mi się jednak nie wydaje, że to Serenity i Endymion byli, tylko widać podobna historia... Chociaż chyba duch z jeziora skończył lepiej niż Beryl...
Ja uwielbiam, jak się spotykają i ona mówi do niego: Mamoru... chyba pierwszy raz.
(i kolejny raz nam ten obiad obiecali, ech.... )
Sailorki poza Usagi to miały te same tranformacje, tylko inaczej podkoloryzowane.

ocenił(a) serial na 9
Neoma

Haha obejrzałam odcinek 140 z tą suknią ślubną ;) trzeba przyznać od niechcenia, że Mamoru kupił ją dlatego, żeby wreszcie wyszli z Usagi z tego sklepu chociaż gdy zobaczył jaka Usagi potem jest szczęśliwa to się tak pięknie uśmiechnął achhhh :D
Najlepsze było "Mamoru czy wiesz co teraz wypełnia moje serce?" Mamoru sprawdza portfel i mówi "pustka?". xD
No tak zapomniałam o tej transformacji z motocyklem, która mnie zawsze rozbawia, nie wiem czemu ;)
Za to transformacja gdy ochrania Chibiusę w Starsach jest po prostu cudna, choć krótka ;)
A co myślicie o śmiechu Tuxedo Kamena? Występował głównie w classicu, gdy wypowiadał "sarabara" i troszkę przypomina wtedy Zorro :D
Oj tak biedna Beryl źle skończyła... zaślepiła ją miłość do Mamoru a potem chęć zemsty na nim i Serenity. A mogła odpuścić i żyć sobie w spokoju.
Mam jeszcze pytanie, kiedy była ta trasformacja z gifu, które przysłałaś Milkaway? Jakoś jej nie pamiętam.. aż ta skleroza ;)

ocenił(a) serial na 8
kiara_94

Sezon S- jak się Mamorek spotyka z outerkami.

Neoma

Mamoru miał jeszcze jedną transformację - w odcinku 19 (tyle że wtedy był nieświadomy, co się z nim dzieje ^^;).

ocenił(a) serial na 8
Gladka

A no tak, Gladka - i jedną detransformację, jak zdobył Tęczowy Kryształ - wtedy dowiedział się, ze jest Tuxedem :) Tuxedo to chyba był ogólnie subtelnie zainspirowany Zorrem :)
A właśnie Mamoru cały czas wyczuwa niebezpieczeństwo Usagi i gdzie ona jest?

Ja z tranformacji Endymionowych wolę chyba tę z filmu R, jak on wstaje i się przemienia...o bońciu, cudny jest wtedy :) Miałam raz fazę, że to non stop oglądałam.

ocenił(a) serial na 9
Neoma

Tak, faktycznie była jeszcze detransformacja ;) ciekawe, że Mamoru nie zdawał sobie sprawy z tego, że był Tuxedem tylko to mu się śniło. Ciekawe jest to czy Sailorki i Tuxedo był znany i popularny wśród zwykłych szarych mieszkańców Tokio. W sumie raczej tak,Sailor V była popularna a Sailor Moon także, gdyż Shingo bardzo się ucieszył, że ją spotkał a nawet posłuchał jej rady ;) Ale czy Tuxedo był znany? Gdyby tak pewnie pojawiłaby się jakaś zmianka jak pojawia się rzesza fanek i wykrzykuje "Tuxedo Kamen-sama!!" a tego w anime nie pokazali :D Szkoda, że Mamoru nie miał żadnego porządnego fan clubu...
No tak Tuxedo bardzo jest podobny do Zorra, tylko konia brak ;) Ale za to na pewnym openingu pojawił się Tuxedo galopujący na rumaku :D
"o bońciu, cudny jest wtedy :) " dokładnie :D xD
Endymion najlepszy :)
No tak i jeszcze odcinek 19, szkoda tylko, że jak się przemieniał to tak strasznie bolała go głowa ;)
A Tuxedo zawsze wyczuwa gdzie jest Usagi, bo ją kocha i to jest Miracle Romance - to jest wytłumaczenie wszystkiego ;)

ocenił(a) serial na 8
kiara_94

No właśnie - szkoda, że później nie pokazali jeszcze z jego perspektywy, jak się zmienia, gdy Usako jest w niebezpieczeństwie.
Ale nieźle ją musiał wyczuwać, jak na tej lotni znalazł bazę Diamanda.:)

Co teraz się robi z tym fycontroversial couples? Bo tak widziałam, że się pojawiają obrony - czy ktoś nam ją napisze, czy to my mamy?

ocenił(a) serial na 9
Neoma

No GPS niezły ;)
A o co chodzi z tym fycontroversial couples? Mamy napisać jakąś obronę?? :)

A takie pytanko, czy któraś z was obejrzała może musicale? Podobno w jednym z nich jest ciekawa rozmowa pomiędzy Beryl i Setsuną o Endymionie xD

ocenił(a) serial na 9
kiara_94

Oj tak przydałaby się przemiana, gdy Usako jest w niebezpieczeństwie. Nasz Mamorek siedzi sobie na wykładzie na uczelni i w pewnym momencie musi wyjść xD Może pokażą to w nowym anime, którego już nie mogę się doczekać ;)

ocenił(a) serial na 8
kiara_94

Rozmowa musiała być pasjonująca... ;)

kiara_94

Co do fycontroversial couples - możemy czekać na to, że ktoś prędzej czy później napisze obronę tego pairingu lub same go napisać ^^; Do tego trzeba mieć profil na tumblrze (nie wiem, czy wy je macie) - jeśli nie, to możemy stworzyć zbiorową obronę, a ja po prostu to prześlę na ten blog zaznaczając, że jest to praca zbiorowa (i podam wasze nicki). Przypomniało mi się też, że trzeba wysmażyć obronę Mamoru na fyeahcontroversialcharacters - dodałam go spory czas temu przekonana, że zaraz potem napiszę jego obronę, ale nic z tego mi nie wyszło ==

ocenił(a) serial na 8
Gladka

Gladka, czyli to ty prowadzisz pracę u podstaw, promując Mamoru? :)
Ja się mało wyznaję na tumbirze. Natomiast może dać szansę innym. Żeby nie wyszło, że jakas mała grupa namiętnych fanów działa ;)
Ale obronę Mamorka należy i trzeba... Bo już długo nikt się nie podjął.
A to cudo widziałyście:
http://chiba.sensorial.org/misc.php

Neoma

Żeby prowadzić pracę u podstaw, musiałabym poświęcać jej bardzo dużo czasu ;)

No właśnie, za obronę Mamoru nikt się nie wziął, a obrona Seiyi pojawiła się już w dzień albo dwa po tym, jak się pojawiła na tamtym blogu ;P

Nie widziałam tego cuda, ale mi się podoba ^^

ocenił(a) serial na 8
Gladka

Mam nowe, piękne cóś ;) :
http://starlight.csmalecki.com/reads/fountain.php

Możemy się zainspirować....
To jakie argumenty obrabiamy:
moce, brak uczuć, ubranka ;)

Obrona Seiyi była bardzo średnia, my musimy być lepsi ;)
(Teraz rzucają się, że Seiya jest krytykowany bardziej niż Diamand - sorry, ale Diamand to villain i chyba nikt na poważnie go nie traktuje jako kandydata lepszego od Mamorka ;)

Kiara, ale w mandze Mamoru chyba nie miał tego GPSa... więc raczej nie w nowym anime...

ocenił(a) serial na 9
Neoma

Hejka, widzę, że ktoś tutaj ma większego fioła od nas na punkcie Mamoru, gdy tak sobie czytam te stronki ;) oczywiście nie przeczytałam dokładnie, bo są po angielsku to mnie trochę zniechęca xD
Oczywiście musimy napisać obronę Mamorka, ale ja nie mam konta na tuymblerze, nawet nie wiedziałam, że jest taka stronka xD
Jeżeli chodzi jeszcze o tą rozmowę Plutona z Beryl ;)
Obejrzałam połowę tego musicalu a nazywa się Densetsu Kourin. Powiem wam, że jak patrzę na tego aktora co gra Mamoru to cały klimat szlak trafia. Jest brzydki i ma twarz po ospie. Poza tym pokręcili całą historię. Na początku jest Galaxia która przebudza Beryl by wypełniła swoją zemstę (to przecież jakaś herezja jest), Zły Tuxedo Kamen chodzi w stroju New King Endymiona. I jeszcze Amazon Trio jest pod władzą Beryl. Cóż to ma być?!

ocenił(a) serial na 9
kiara_94

Obejrzałam sobie jeszcze raz odcinki końcowe z Galaxią i muszę wam powiedzieć, że w tym fragmencie, gdy Galaxia pokazuje Usagi gwiezdne ziarno Mamoru to się normalnie na wpół popłakałam ;(
To jest takie smutne!!!! Ona czekała na niego przez tyle odcinków a tutaj okazało się, że on umarł.
I jego ziarno miało największy blask i było złote.
A Rei-chan powiedziała jej "nie jesteś sama masz jeszcze Mamoru".
Chlip chlip...

ocenił(a) serial na 8
kiara_94

Rei się trochę zapomniało, że Mamoru zniknął...
Smutne było - szczególnie, jak Galaxia pokazała tą śmierć. I widzimy, jak Mamoru wierzy, że Usagi powstrzyma Galaxię i jak przed śmiercią wypowiada jej imię. I jak oboje pytają Galaxię o to samo.
I jak Usagi była w stanie rozpoznać Gwiezdne Ziarno Mamoru wśród milionów innych....
(Jaka Seiya, ludzie?).

ocenił(a) serial na 9
Neoma

No ciekawe jest to jak Usagi je rozpoznała... przecież nigdy go nie widziała... musimy ten argument dopisać do naszej obrony.
I to ziarno ponoć najbardziej błyszczało i było złote. A Chibiusa miała złote zwieciadło marzeń... taka trochę analogia ;) Już wiemy po kim to miała :D
Ale ta ostatnia pogadanka Seyii z Mamoru xD "teraz ty się ją zaopiekuj, chyba nie muszę ci tłumaczyć" to było takie wyzywające.
Po tych ostatnich odcinkach widać, że Usagi chyba najbardziej lubiła Rei, zawsze jej imię wypowiada jako pierwsze...
A to jak Mamoru wypowiada "Usako" i znika... to takie piękne i smutne... Albo jak pokazują Mamoru i ziemię wtedy gdy Usagi rozpoznaje jego ziarno, wtedy Mamoru ma takie kochające oczy :) Chciałabym mieć takiego chłopaka jak Mamoru.... a wy? Spotkać takiego Tuxedo Kamena to musi być wspaniałe :)

ocenił(a) serial na 9
kiara_94

Aaaa zauważyłam pewną nieścisłość xD Gdy w filmie R Mamoru przemienia się w Endymiona (to ta przemiana która tak lubisz Neoma ;) ) to jest w zbroi, ale potem już gdy obejmuje Usagi i całuje jest znowu w smokingu :-/

ocenił(a) serial na 9
kiara_94

Teraz pewna rzecz mnie dodatkowo zaniepokoiła... pamiętacie, że czarodziejki po pokonaniu Metalli straciły pamięć i musiały się poznać jeszcze raz? Jeżeli tak było to znaczy, że inne osoby związane z tymi wydarzeniami też musiały stracić pamięć, czyli na przykład taka Naru zapomniałaby o miłości do Nephrite'a? ? :(

ocenił(a) serial na 9
kiara_94

Gadam sama ze sobą, ale dobra ;) Nie wydaje mi się, żeby Rei trochę się zapomniało, że Mamoru zniknął. Ona nie uważała, żeby kiedykolwiek on odszedł. Cały czas wierzyła, że jest tam gdzieś i niedługo wróci. Mówiąc to, przypomniała Usagi, że jest jeszcze Mamoru, który przybędzie ją uratować :) Chciała ją pocieszyć :)

kiara_94

Kiara - chyba nigdy się nad tym nie zastanawiałam, ale to możliwe. Chociaż gdyby się tak stało, to potem musieliby odzyskać pamięć - w końcu w przedostatnim odcinku miniserii o Ailu i Annie widać przedstawienie o Sailor Moon, w którym pojawiają się Jedite i Youma z chyba pierwszego odcinka.

No i w końcu zabierajmy się za obronę Mamoru - to jedyna postać z Sailor Moon, która pojawiła się na tamtym blogu, a nie doczekała się obrony (Chibiusa, Seiya i Taiki już zostały obronione).

Na razie plan argumentów "przeciw", które będziemy odpierać (poza tymi zamieszczonymi na fyeahcontroversialcharacters możemy zająć się tymi zamieszczonymi na stronach podanych przez Ciebie, Neoma, żeby obrona była pełniejsza):

Irritating

Boring

His attacks are pretty weak

Gives stupid speeches at the beginning

Stays in the way of Seiya/Usagi

Is the father of Chibiusa (who is also a hated character)

Other arguments against him, which you can meet:

He's a sensitive jerk in the Classic season and at the beginning of R season

He's much worse than Seiya

He's cold and unloving towards Usagi

He is with Usagi only because he has to

He never does anything

He's often outside the final battle

He often gets kidnapped

He never makes anything to amuse Usagi

He gets killed at the beginning of Stars arc

He left to the USA, knowing that Usagi will miss him

He likes Chibiusa more than Usagi

He broke up with Usagi in R season only because he had a stupid dream

He's no funny at all

Coś jeszcze wam przychodzi do głowy?

ocenił(a) serial na 9
Gladka

Hej, ale to mamy po angielsku pisać?? Nie ma jakiejś polskiej stronki, która zarzuca Mamoru to i tamto??
No to mnie ubodło "He is with Usagi only because he has to" to jest nieprawda!
Gładka a o tym przedstawieniu to mówisz o tym co Mamoru go przygotowywał??

ocenił(a) serial na 9
kiara_94

Możemy jeszcze tą obronę Mamoru podzielić na dwie części:
1. obalamy tezę, że Usagi nie kochała Mamoru i była z nim tylko, by mieć Chibiusę
i tutaj:
-rozpoznała jego gwiezdne ziarno spośród milionów
- dzwoniła by usłyszeć chociaż jego głos na automatycznej sekretarce
2.obalamy tezę, że Mamoru nie kochał Usagi, był z nią tylko po to, bo takie było przeznaczenie, przyszłość i być królem
- piękna przemowa, gdy jest mordowany przez Galaxię xD
-zawsze zjawia się gdy Usagi jest w potrzebie (jako potwierdzenie scenka z odcinka gdy Sailorki są na plaży)
- jego końskie zaloty na początku serii, które są słodkie :D

kiara_94

No właśnie wypadałoby napisać to po angielsku, bo fyeahcontroversialcharacters to w końcu blog angielskojęzyczny ;)

"Gładka a o tym przedstawieniu to mówisz o tym co Mamoru go przygotowywał??"
Nie, mówię o przedstawieniu z odcinku 58 http://www.wikimoon.org/index.php?title=The_Lovers%27_Hearts_Disagree%21_The_Ang ry_Makaiju . Usagi jest wtedy podekscytowana, że ktoś zrobił przedstawienie o Sailor Moon, lecz gdy przychodzi na miejsce, okazuje się, że przed nią pojawił się Kardian i zabrał wszystkim energię.

Dobra, postaram się to przetłumaczyć na angielski :) Dodałam też nieco od siebie ;)

Irritating

Boring

Other arguments against him, which you can meet:

He's a sensitive jerk in the Classic season and at the beginning of R season

He's much worse than Seiya

He is with Usagi only because he has to

If he was with Usagi only because he has to, he doesn't really love her and he's acting all the time, why he calls her name shortly before his death in Stars series? If this "argument" would be true, that should mean that that was a very strange way of acting - why he should be doing this at this moment? He had no "audience" there (besides Galaxia, who completely didn't care at that moment if he loves someone or not) and no purpose to act then. He shows his affection towards Usagi also earlier, everytime when he appears to save her, and even when he didn't know that she's Sailor Moon. Do you remember that episode, when Mamoru still didn't get his memories back and he was babysitting with Usa? You could have felt really big chemistry between them then. When I was a kid and I was watching Sailor Moon only from time to time, I started watching this episode without knowing much about the plot and during it I was certain that they already are in the long-term relationship.

He never does anything

He's often outside the final battle

He often gets kidnapped

He never makes anything to amuse Usagi

He gets killed at the beginning of Stars arc

He left to the USA, knowing that Usagi will miss him

He broke up with Usagi in R season only because he had a stupid dream

He's no funny at all

ocenił(a) serial na 9
Gladka

Bardzo dobrze im odpisałaś ;) Faktycznie na tym przedstawieniu jest Jadeite, więc może pamiętają... Naru też tam jest ;)

ocenił(a) serial na 8
kiara_94

Kiara, jak niesiemy kaganiec oświaty, musimy po angielsku, nie ma co ;)

Naru na początku R mówi do Usagi, że jej się zawsze niesamowite rzeczy przytrafiają, więc pamięta.

Gladka, to Taiki też objechali?

ocenił(a) serial na 8
Neoma

Sorry, ale chyba powinno być:
He's an INsensitive jerk in the Classic season and at the beginning of R season

Neoma

Tak, Taiki też objechano - http://fyeahcontroversialcharacters.tumblr.com/post/33793488911/character-kou-ta iki-fandom-sailor-moon-reason http://fyeahcontroversialcharacters.tumblr.com/post/34059155280/in-defense-of-ko u-taiki-sailor-moon

Przy okazji zobaczyłam, że się pomyliłam - obrona Seiyi nastąpiła nie w parę dni po jej pojawieniu się na blogu, tylko w prawie 2 miesiące po ^^;
Co zaś do Mamorka - został tam wstawiony 5 miesięcy temu, a obrony ciągle nie ma...

A, faktycznie - INsensitive ^^; Mea culpa ^^;

ocenił(a) serial na 8
Gladka

Well, no. It's Usagi's feelings which get in the way of Seiya/Usagi - subtle difference. Usagi has made it repeatedly clear that she loves Mamoru and Seiya's just a friend, despite Mamoru's absence and total lack of communication form him, while she spent much time with Seiya who courted her and helped her. Yet no spark appeared and Usagi's heart remained solely with Mamoru. Seiya got it also at last.
If Usagi's feelings changed, Mamoru would surely let her go.

ocenił(a) serial na 8
Neoma

No, tego uterusa to u nas faktycznie wycięli cenzorzy :). Ale czoła się czepiali? haha.

Kiara- na końcu filmu R to chyba nie błąd, tylko jak już niebezpieczeństwo minęło, Usagi znowu była Sailor Moon, a Mamoru Tuxedem.
A to na moje jest związek-złoty kryształ, złote zwierciadło, złote gwiezdne ziarno i Złote Królestwo Endymiona. Złoty to chyba kolor Ziemi, jak srebny Księżyca.

Reika w SuperS pamięta jeszcze dziewczyny z pierwszego sezonu, więc też nie straciła pamięci.

ocenił(a) serial na 8
Neoma

When in the final of R both Usagi and Chibiusa are unconscious because of using Silver Crystals, it's Usagi Mamoru holds in his arms and tries to awaken.

Besides, Chibiusa is the result of love between Mamoru and Usagi. Caring about her is partly also act of Mamoru's love for Usagi, who has already great responsibility on her.

ocenił(a) serial na 9
Neoma

Neoma pięknie to napisałaś "Besides, Chibiusa is the result of love between Mamoru and Usagi. Caring about her is partly also act of Mamoru's love for Usagi, who has already great responsibility on her." :)
Faktycznie chyba mnie uspokoiłyście :) chyba jednak Naru pamięta o Nephrite :)
Ale, że tego wysokiego czoła Taiki się czepiali?? W sumie dobrze, też bym się czepiała xD

Nie wiem jak to obronić "He often gets kidnapped" w sumie to prawda xD zawsze czekało go jakieś czyszczonko pamięci.
Jutro też coś przetłumacze na ang, dzisiaj nie mam energii to pewnie sprawka Jadeite xD
Ciekawe jakoś Miśka od dawna nic nie pisze...
Tęsknimy za tobą Miśka!!! :)

Neoma

Effectiveness of the attacks is more important than their strength. Tuxedo Kamen’s attacks, despite being not so impressively looking as for example Uranus and Neptune’s attacks, were often saving Sailor Soldiers’ life and distracting their enemies. Besides that, with his rose attack he was able to heavily wound Queen Beryl and Kisenian Flower, and also to cause Tellu’s death. Moreover, Sailor Mercury’s attack at the beginning also wasn’t impressive and Seiya also used a rose once in order to save Sailor Moon, but they aren’t bashed for that. In their cases fans are able to see that these attacks were simply useful, so why they can’t do it in Mamoru’s case?

ocenił(a) serial na 9
Gladka

Bardzo dobrze Gładka, niech nie czepiają się ataków różami bo są świetne. Właśnie dlatego m.in. pokochałam Mamoru ;)
Trzeba jeszcze napisać, że Mamoru patrzył takimi kochającymi oczami na Usę. Uwielbiam w openingu R gdy New King Endymion idzie do Serenity z Chibiusą i wtedy tak magnetycznie na nią patrzy i ona też się tak uśmiecha, spotykają się nad jakimś urwiskiem ;)

Tak, racja gdyby Usa chciała być z Seyia to na pewno Mamoru pozwoliłby jej odejść sam powiedział jej, żeby lepiej znalazła innego chłopaka, gdy umierał.

Mamoru loves Usagi very much, his love isn't possessive. When he was dying after battle with Beryl, he said to Usagi, she should found another, loving boyfriend. (dzięki wam jeszcze się nauczę angielskiego :D)

ocenił(a) serial na 9
kiara_94

Mam takie dziwne pytanie, ale z którego odcinka może pochodzić ten fotos?? http://media.tumblr.com/tumblr_m6ry74nueg1qelnhh.jpg Bo Mamoru ma tam fajną koszulę, a kompletnie jej nie pamiętam.
Musimy jeszcze koniecznie zaprezentować jego garderobę z obrazkami, już dawniej dyskusja na tym forum na ten temat byłam, więc możemy z niej skorzystać ;)

kiara_94

Powinno być "that she should find" ;) "Found" jest stosowane głównie wtedy, gdy jest mowa o przeszłości :)

Heh, Sailor Moon and her friends also give often “stupid speeches” before almost every battle, but they aren’t bashed for that (for me they’re sometimes really stupid – like the one about destroying Soldiers’ clothes by Kunzite shortly before Usagi killed him). Mamoru’s speeches are supposed to be romantic and calming, and in my opinion their function is fulfilled.

Gladka

So if Mamoru wouldn’t exist, there would be no Chibiusa too, right? Well, this child can be annoying, but she also has some sweet moments (for example in the SuperS season she tells that Usagi is a role model for her). Besides that, without her Hotaru wouldn’t have any friends and she could not find any strength to defeat Mistress 9, Helios couldn’t escape from Nehelenia’s yoke etc. Without Chibiusa defeating their enemies would be more difficult for Senshi.

ocenił(a) serial na 9
Gladka

No tak should to modal jest, dzięki ;)
Rozwala mnie fakt, gdy Mamoru gotuje naleśniki dla Chibiusy w odcinku 73 to zakłada taki sweetaśny, żółty fartuszek xD Prawdziwy z niego domator :D

ocenił(a) serial na 8
kiara_94

He's an insensitive jerk in the Classic season and at the beginning of R season

It's true that he teases Usagi, but most of the things he says to her aren't really cruel. Sometimes he's obviously right like when he speaks that looks aren't everything or that honesty requires courage.
Besides, it's quite evident that Mamoru's teasing is kind of "kindergarden courtship", as it's only focused on Usagi. Mamoru's treatment of Rei is very different. His best friend Motoki even notices that Mamoru's teasing of Usagi is unusual for him.
Usagi can sometimes be also mean to him, like when she mocks him because of riding an amusement train or when she accuses him of hurting her cat.
Yet she also after initial annoyance with Mamoru can be seen as enjoying their bickering. Later their mutual teasing becomes almost flirty.

Besides, despite his often reserved exterior he is far from being insensitive - he jumps under the truck to save a cat, he defends Usagi's family from the monster, in spite of being ordinary human then, he devotes two days to take care of the baby, he agrees to be Yumeni's model.

Besides, if he was perfect from the beginning, we wouldn't have character development due to love between him and Usagi. And there the change in him, after they are together, is striking. He finally gets over his lonely childhood.

ocenił(a) serial na 9
kiara_94

Albo jak wtedy gdy jest z Chibiusą na dachu i ją szarpie (dobrze jej tak) a potem wbiega z krzykiem do mieszkania i pyta się gdzie jest Usako xD Jak widzimy naprawdę się w tej chwili o nią boi i wcale w tej chwili nie jest nudny ani spokojny xD

ocenił(a) serial na 8
kiara_94

Jak coś się dzieje Usagi, to on generalnie przestaje być spokojny.. to chyba do cold, unloving?

To moje ostatnie to trochę długie i niespójne - skrytykujcie, co?

Jednak może przyznajmy, że niektóre mowy Tuxeda są zabawne. bo wyjdziemy na napalone fanki, czy coś :)
I może dodać: "Besides, coming up with new speech on every occasion requires creativity and fantasy - isn't it much better than saying always the same as Starlights or Outers?"

ocenił(a) serial na 8
Neoma

Ten fartuszek to on jak tym bobasem się opiekowali już zakładał.
Kiara, fotka z sezonu S trochę po pojawieniu się talizmanów i Czarodziejki z Plutona. Mamoru opowiada Sailorkom o Outerkach.

Beryl, Tellu i Kwiat Kinseniański - chyba poza Usagi i Hotaru nikt więcej nie osiągnął?

ocenił(a) serial na 8
Neoma

Mamoru is reserved and introverted person, which people often confuse with being cold. He also grew up without close relatives, in culture which postulates keeping distance from others and calmness.
Therefore, it's natural he's not openly affectionate man - in Tuxedo Mask's image song "Dakishimete itai" he says that he can't speak pretty words and make pretenses. This doesn't mean he doesn't show his love through actions, not words.
Besides, if one pays attention to the way he looks at Usagi, the love in his eyes is evident.

ocenił(a) serial na 8
Neoma

To na razie szkic...

ocenił(a) serial na 9
Neoma

No bardzo fajnie Neoma to jest bardzo ważny fragment "His best friend Motoki even notices that Mamoru's teasing of Usagi is unusual for him." i to też ""Besides, coming up with new speech on every occasion requires creativity and fantasy - isn't it much better than saying always the same as Starlights or Outers?" możemy też wpisać kilka przemów z sensem np. o tym prawdziwy mężczyżna nie bije kobiety czy jakoś tak to szło (odcinek z księdzem który zmienia się w daimona, tego którego Naru prosiła o radę)
Wcale mi nie przeszkadza, że uznają mnie za napaloną fankę Mamorka xD :D
A fartuszek jest super, faktycznie wtedy też go miał z bobasem, czyli zakładał go do zajęć domowych :D

ocenił(a) serial na 9
kiara_94

A co do tych przemów to nawet Usagi stwierdza w odcinku 76, że kompletnie nie wie o czym Tuxedo mówi xD