PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10074202}

Dojrzewanie

Adolescence
2025 -
7,7 69 tys. ocen
7,7 10 1 69172
8,2 50 krytyków
Dojrzewanie
powrót do forum serialu Dojrzewanie

Muszę przyznać, że serial wywarł na mnie ogromne wrażenie. Wszystko nagrane w jednym ujęciu, świetna gra aktorska, sterowanie światłem, a sama tematyka bardzo na czasie.

Zastanawia mnie kilka kwestii:

1. Na samym początku, po aresztowaniu, policjant wspomina podobną sprawę z nieletnim, gdzie po wielu miesiącach wyszło na jaw, jak ojciec krzywdził syna. To jedno zdanie sprawiło, że do samego końca bardzo uważnie przyglądałam się tacie głównego bohatera, a i tak nie potrafię wyciągnąć jednoznacznego wniosku.

2. Ciekawi mnie, co takiego zauważyła pani psycholog w pokoju z monitoringiem, gdy bardzo wnikliwie obserwowała chłopca.

3. Czuję mocny niedosyt, co do przestawionych faktów. Co z kolegami chłopca? Jaki był ich udział w zbrodni? Dlaczego przyjaciółka zamordowanej pobiła „niewinnego” chłopaka? Czy zna jakieś szczegóły?

4. Czy główny bohater rzeczywiście jest winny? Dlaczego po ponad roku postanowił się przyznać?

Jestem w stanie zrozumieć brak konkretnego zwieńczenia lub podsumowania serialu, bo chyba właśnie chodziło o ukazanie samego problemu i dramatu, który się rozgrywa wśród nas. Niemniej jednak, powyższe pytania trochę mnie męczą, a twórcy na pewno spodziewali się tego typu przemyśleń.

Zapraszam do dyskusji, jestem bardzo ciekawa Waszych wniosków.