PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=109832}

Dowody zbrodni

Cold Case
2003 - 2010
7,6 26 tys. ocen
7,6 10 1 26357
6,5 4 krytyków
Dowody zbrodni
powrót do forum serialu Dowody zbrodni

Lubie ten serial:-)

ocenił(a) serial na 8

Zastanawiam czemu w Polsce tak niema, u nas jest przedawnienie, tak że można kogoś
zabić a po 20 latach mieć spokój. W USA nie ma przedawnienia za zbrodnie i tak powinno
też być u nas.

ocenił(a) serial na 9
PawelK

Po 30. Zresztą tak naprawdę, to masz spokój już po kilku latach. Przestawienie po dłuższym czasie dowodów, które nie pozostawiają uzasadnionych wątpliwości graniczy z cudem. W CC większość sprawców przyznaje się do winy, co jest bardzo fortunne dla detektywów, ale w rzeczywistości trzeba być idiotą żeby się przyznać. Zresztą, nawet wtedy, serial nie pokazuje nam, czy zostają ostatecznie skazani.
Nie wydaje mi się żeby w rzeczywistości zapis o przedawnieniu robił tu jakąś diametralną różnicę.

ocenił(a) serial na 8
leniwa_cisza

Ale według mnie to całe przedawnienie to jakaś kpina z wymiaru sprawiedliwości, potencjalny morderca powinien wiedzieć że za zbrodnie której się by ewentualnie się dopuścił będzie ściągany przez całe życie nie jakieś 30 lat, teraz nie ma przedawnienia jedynie dla zbrodniarzy komunistów albo nazistów, a to powinno obejmować wszystkich, wtedy była by to prawdziwa sprawiedliwość. Takie jest moje zdanie.

ocenił(a) serial na 9
PawelK

Owszem, idea przedawniania się zbrodni jest idiotyczna. Weźmy jednak pod uwagę, że nasz wymiar sprawiedliwości ma ze sprawiedliwością mniej więcej tyle wspólnego, co krzesło z krzesłem elektrycznym. W perspektywie całej reszty totalnych kretynizmów, sprawa przedawnienia jest po prostu mało istotna, bo w praktyce ma zastosowanie niezwykle rzadko (tak, jak napisałam: dowody po 30 latach? - mało prawdopodobne).

ocenił(a) serial na 8
leniwa_cisza

Może masz rajcie, bo tak długim czasie mało kto poza samym mordercą, będzie pamiętał co rzeczywiście zaszło, dowody rzeczywiście też się psują, ale potencjalny kryminalista powinien się bać przez całe życie. Przykład Polańskiego odbył stosunek intymny z nastolatką zresztą za jej zgodą, większości ludziom wydaje się to ohydne, ale taki jest przywilej bycia gwiazdą w Polsce już dawno by się to przedawniło ale nie w USA.

ocenił(a) serial na 9
PawelK

W USA stosunek seksualny z nieletnim też podlega przedawnieniu. W Kaliforni (zakładam, że to tam działa się rzecz z Polańskim?) już po trzech latach. W Polsce seks z osobą poniżej 15 lat przedawnia się po 20 latach. (Ba dum tss...) Polański tak długo trzęsie portkami, bo zarzuty zostały już postawione. A po postawieniu zarzutów już nie ma czegoś takiego jak przedawnienie. Przedawnienie dotyczy okresu, w którym można postawić komuś zarzuty (lub wykonać zasądzoną karę, ale to już trochę inny temat).
Więc w tym wypadku (który w mojej opinii jest bardziej istotny) w Polsce mamy lepszą sytuację (w kwestii przedawniania) niż w USA. Jestem zdumiona.

ocenił(a) serial na 8
leniwa_cisza

Coś czuje że jesteś chyba prawniczką albo policjantką ;-)

Ja lubię filmy i seriale detektywistyczne takie jak Dowody Zbrodni, JAG czy NCIS i CSI właśnie za to że przestępca prędzej czy później, jest łapany i sprawiedliwości staje się zadość, niestety w rzeczywistości rzadko to tak działa.

Co do Polańskiego sądzę że lepiej byłoby gdyby nie zwiewał z USA jak jakiś szczur tylko stawił się przed sądem, odsiedział by swoje, a jako że to byłoby jego pierwsze przestępstwo to dużo by zapewne nie dostał, były dzisiaj już wolnym człowiekiem.

ocenił(a) serial na 9
PawelK

Wypraszam sobie. Nie mam z "wymiarem sprawiedliwości" nic wspólnego. Po prostu zaciekawiło mnie, jak się sprawy mają z tym przedawnianiem i jak wypada tu porównanie Polski i USA. Więc sprawdziłam.

Wygląda na to, że lubimy seriale kryminalne z tych samych powodów. Nie widzę jednak powodu żeby chwalić ustawodawstwo USA w zakresie przedawniania. Moim zdaniem limit 30 lat na zabójstwo jest do przyjęcia, bo i tak różnicy nie robi. Ale 3 lata na gwałt?! Krew mnie zalewa. Szczerze mówiąc nie spodziewałam się, że w USA tak się prawy mają. Nadal nie mogę wyjść z szoku.

Co do Polańskiego, szczerze mam to gdzieś. A niech się ukrywa. Pewnie, że już dawno by wyszedł, ale z drugiej strony tak nie musi siedzieć wcale. Szczególnie mu się więc nie dziwię.

ocenił(a) serial na 8
leniwa_cisza

Te 3 lata za gwałt to rzeczywiście jakieś przegięcie co do Polańskiego też się nie diwie że wolał uciec niż odsiedzieć, bo z tego co wiem więźniowie nie lubią pryków który robią te rzeczy z nieletnimi i pewnie gdyby trafił do wiezienia, szybko by znalazł amanta którego byłby przytulanką ;-)