Siemka :) mam pytanie zagadkę :) na którym piętrze szpitala House ma swoje biuro?
(powiem, że mam satysfakcjonujące uzasadnienie odpowiedzi na to pytanie)
Zapraszam do zgadywania :)
House musiał odstawić Vicodin, przez co nie myślał jasno. Chase usilnie namawiał go do anulowania operacji pacjentki, gdyż wiedział, że to ją zabije. Nie chciał zejść House'owi z drogi i oberwał.
Pytanie: w pewnym odcinku widzieliśmy przypadek słynnej pani fotograf o orientacji homoseksualnej. Tworząc jej postać scenarzyści ewidentnie inspirowali się osobą istniejącą w rzeczywistości. Co to za osoba?
Czy chodzi może o fotografa: Michael Clancy?
autora zdjęcia Ręka nadzieji
która to fotografia zapewne dała cały pomysł tego naprawdę ciekawego odcinka.
Bohaterką tego odcinka jest kobieta, więc chodzi raczej o kobietę.
Podpowiedź: ta fotograf jest autorką bardzo głośnych aktów pewnej aktorki, które to akty pojawiły się na okładce poczytnego pisma.
Hmm w takim razie obstawaim światowej sławy fotografkę Annie Leibovitz i mam nadzieje, że tym razem się nie myle ;)
jeśli to o nią chodziło to nawet wyglądem pasuja :)
Zgadza się. Chciałbym przy okazji zauważyć, że Annie nie jest jedyną prawdziwą osobą "pojawiającą się" w serialu. Przypomnijcie sobie postaci czarnoskórego trębacza jazzowego i kolarza, który stosował doping...
Następny post proponuję napisać jako odpowiedź do pierwszego, bo trochę zboczyliśmy na prawo. ;)
Tez pierwszy raz zapytam:)
Z jakiego powodu, House nie pozwolil Foremanowi pisac pisakiem po jego tablicy?
Jak naukowo określa się metodę doprowadzającą do rozwiązania "zagadki",którą stosuje House ze swoimi współpraconikami?
czy chodzi o metode indukcji?
badanie od szczegółu do ogółu - dopasowywanie symptomów i czynników zewnętrznych do znanej choroby
diagnoza różnicowa? o to chodzi?
za krótki <br/>za krótki <br/>za krótki <br/>za krótki <br/>za krótki <br/>
metoda majeutyczna? odkrywanie prawdy przez zadawanie pytań pomocniczych pacjentom, którzy są źródłem wiedzy ale sami jej sobie nie uświadamiają?
tak było w przypadku tego pacjenta z ''syndromem lustra'', który nic o sobie nie pamiętał i tylko kopiował sposób bycia innych ludzi, aż House pomógł mu sobie przypomniec niektóre fakty z własnego życia. albo kiedy House próbował sobie przypomniec co się działo z nim i Amber zanim doszło do wypadku.
Wygrała Eveline15, chodziło mi właśnie o metode majeutyczną inaczej nazywaną metodą Sokratesa od jej twórcy.
Szczerze mówiąc ta metoda jest świetnym sposobem według mnie nauki. To Właśnie dzięki tej metodzie stara ekipa Housa tak świetnie się wyedukowała, a nowej ekipie wciąż to nie idzie tak dobrze :)
Gratulacje pozdrawiam
Nie mogę się zgodzić. Metoda majeutyczna to raczej sposób na prowadzenie dyskusji lub nauczania, nie na diagnozowanie pacjenta. Ekipa House'a użyła metody sokratycznej zaledwie dwa razy w przypadku pacjenta - była to kobieta chora na schizofrenię i mężczyzna z syndromem lustra. W większości przypadków House dochodził do prawdy przy pomocy dedukcji, indukcji, rzadko dzięki wspomnianej przeze mnie brzytwy Ockhama.
OK, zwracam honor. Wczytałem się w treść twojej zagadki i zrozumiałem, że źle ją zinterpretowałem. Mimo wszytko jednak House nie używa tradycyjnej metody majeutycznej - Sokrates zadawał proste pytania, na które najczęściej można było odpowiedzieć jednym słowem. House jest bardziej wymagający. ;)
Sam House uważa, że: Socratic method it's the best way we have of teaching everything apart from juggling chainsaws. :)
(po ang. bo nie mam zdolności sensownego tłumaczenia, lepszy orginał)
Pozdrawiam :)
skoro już przy filozofii jesteśmy... jaką postawę filozoficzną można przypisac House'owi? :) (poprawnych odpowiedzi może byc kilka ;)
Więc ja zadaję? OK, będzie proste: w jakiej kolejności House zatrudnił pierwszą trójkę doktorów?
to pytanie juz bylo wiec skopiuje posta od poprzednika:))
""Najpierw zatrudnił Chase`a, który mówi, że zanim zatrudniono Cameron widział już kartę pacjentki ESTER. A że Foreman dopiero teraz się o tym dowiaduje to znaczy, że karta do tego momentu nie wypłynęła i jest trzeci. A można też powiedzieć, że zatrudniał ich z odstępami minimum miesięcznymi... "
czyli Chase, Cam, Forman
moje pytanie brzmi: House powiedzial kiedys ze Wilson mysli ze bedzie zyl wiecznie jesli....... (zeby nie bylo duzo szukania to chodzi o 3 sezon)
ok widze ze nie ma chetnych na zabawe wiec podpowiem ze informacja jest w odcinku o tym jak House wybudza na jeden dzien pacjenta ze spiaczki:D odpowiedz pada kiedy nie moga znalezc budki z kanapkami:D jasniej juz nei mozna:DD:
" W głębi duszy Wilson wierzy, że jeśli będzie bardzo współczuł nigdy nie umrze"
Proszę podać co najmniej dwa czynniki, z powodu których House nie uważa się za Boga :) ( mile widziane sceny w których padają te stwierdzenia)
oo .. nie wiem ... Bóg nie kłamie i jest niewidoczny . zgaduje ... trudne. a ja mam inne pytanie ;D Jakich tamponow uzywa Cuddy ? chodzi mi o rozmiar .. (niedokladnie) i w ktorym odcinku to bylo ?
rozmiar? house czytał opakowanie... super chłonne.
to był odcinek 2 sezonu, w którym zachorował "złota rączka " naszej pani doktor.
poza tym House nie stworzył nawet jednego drzewa... xD (sam tak stwierdził podczas rozmowy z Cameron)
no to ja zadam jak nei ma chetnych, dlatego bedzie proste: jakiego koloru bylo auto, ktore zona kupila Taubowi?
To było bodajże porsche białe albo srebrne. Ale w następnych odcinkach jeździł czarnym BMW chyba M3.
dlaczego House zamuczał ( odgłos jakiwydaje krowa ) widzac jednego ze swoich pacjentow z przychodni ?
a zeby wam sie nie nudzilo to kolejne pytanko ;d . bylo losowanie n gwiazdke kto komu kupi prezent i house :* robil losy. co wykombinował ,o co chodzilo ?
Wszystkie losy zawierały jego nazwisko. Chciał zjeść dwie pieczenie przy jednym ogniu: zgarnąć kilka dodatkowych "krawatów i koszul" oraz sprawdzić nową ekipę [podatność na jego manipulacje i czy potrafią wspólnie mu się przeciwstawić...]. Oczywiście udało mu się.
Kontynuując w takim razie [poniekąd] - co dostał na następne święta [specjalny prezent, który przykuł uwagę współpracowników] i jaka historia się z nim wiązała?
Na następne świetna House "dostał" prezent zapakowany w zielony papier z dołączoną karteczką "Imię Greg kojarzy mi się z Tobą". Człowiek piszący ten liścik (jak się potem okazało Wilson) miał dziewczęcy wyraz pisma co wzbudziło ciekawość współpracowników House'a. Prezentem okazał się starodruk "Podręcznik czynności operacyjnych" Josepha Bella co wzbudziło jeszcze większą ciekawość.
Kutner oraz Taub wybrali się do Wilsona z myślą iż ten im wszystko wyjaśni w zamian za to wysłuchał historii o Irene Adler. "Kobieta ta była pacjentką House'a lecz nie mógł jej zdiagnozować. Popadł w obsesję. W ostatniej chwili ją uratował i zakochał się w niej.Irene go rzuciła."
Ale to tylko była zmyślona historyjka Wilsona.
no to zeby sie dalej nie nudzilo to pytanie przmi: po czym Kutner poznal ze Forman nie zerwal z 13? podpowiem ze chodzili mi o zapach czegos....:)
do Seana Connerego:)
moje pytanie: ile punktow w skali od 1 do 10 dostala Trzynaskta za noc od tej laski co potem byla pacjentka Housa? (mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi:))
dostała 7 jeszcze korekta dotycząca stanu z którego pochodzi house napisałem że z Karoliny Północnej a jednak pochodzi on z Illinois. Mój błąd wybaczcie.
to może teraz ja zadam pytanie. Mam nadzieję, że zrozumiecie. JAk nie to przepraszam i wycofuję pytanie gdyby nie było zrozumiałe.
Trzynastka i Foreman stoją przed lustrem. Trzynastka pyta się Erica jakie ma buty założyć.
Według Erica jakie buty ma założyć Trzynastka i dlaczego. I jakie buty zakłada Trzynastka i jak to uzasadnia.